Screenshot Youtube
Screenshot Youtube

Portugal i Ricardinho na krovu svijeta, glupost Borruta prelomila susret (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 03.10.21. | 20:57

Argentina je u zadnjoj sekundi pogodila stativu.

Reprezentacija Portugala je prvi puta u povijesti postala prvakom svijeta u futsalu. U finalu Svjetskog prvenstva u litvanskom Kaunasu Portugal je s 2:1 nadvisio prvaka svijeta iz 2016. Argentinu.

Junak dvoboja bio je Pany Varela koji je zabio oba pogotka za Portugalce, a tragičar Cristian Borutto koji je u prvom dijelu neobjašnjivo šakom u trbuh udario Ricardinha, zaradio crveni karton, a Portugal je u igri s igračem više došao do početne prednosti.

Pany Varela je drugi pogodak zabio u 28., no u idućem napadu Claundino nakon sjajnog solo prodora postavlja konačni rezultat. U posljednjim minutama Argentina je igrala s golmanom-igračem, u zadnjoj sekundi pogodili su stativu, no nije išlo. Portugal je tako vezao naslov europskog i svjetskog prvaka, a Ricardinho je ovom titulom, po mnogima, potvrdio da se radi o najboljem igraču futsala svih vremena.

Od prvog sučevog zvižduka igralo se s visokim tempom, ali bez preuzimanja rizika, što je bilo i logično jer je ulog utakmice bio naslov prvaka svijeta. U prvih sedam minuta nismo vidjeli niti jednu ozbiljnu priliku, najopasniji je bio efektan pokušaj Maximiliana Rescije bočnim škaricama koji je otišao kraj gola Portugalaca.

U 8. minuti utakmica otvorila. Argentinci su lijepo izigrali Portugalce uvježbanim prekidom iz kornera, no udarac Santiaga Basile odsjeo je na vratnici Bebeovog gola. Portugalci odgovaraju u idućem napadu, Thiago Brito je uputio oštar udarac po podu, no Nikolas Sarmiento otklanja opasnost. Argentina ponovno prijeti u 12. preko Constantina Vaporakyja, a onda se u 13. dogodio presudni trenutak prvog dijela.

Cristian Borruto neobjašnjivo udara prvo šakom u trbuh, a onda i rukom u rame Ricardinha. Oglasio se VAR, no dvojbe nije bilo. Argentinski pivot morao je napustiti igru, što je značilo igru Argentine s igračem manje u naredne dvije minute ili do prvog gola. Portugalci su stiskali, Ricardinho je s pola metra umjesto u prazan gol pogodio stativu, probao je i Brito, a Europljani su uspjeli kapitalizirati brojčanu prednost netom pred istek dvije minute suspenzije. Panny Varela je odapeo s distance, neobranjivo čak i za majstora poput Sarmienta.

Do kraja poluvremena vidjeli smo dobar pokušaj Zicky Tea za Portugalce i pritisak Argentinaca u samoj završnici prvog dijela, nedovoljan da na odmor otiđu s izjednačenim rezultatom.

U nastavku utakmice prva je zaprijetila Argentina, no Portugalci bilježe prvu 'pravu' šansu. U 24. Erick Mendonca sjajno se oslobodio čuvara, potkopao loptu, no lopta je odsjela na gredi. U idućem napadu opet prijeti Erick! Nakon akcije iz slobodnog udarca, Argentinci su zaboravili na pivota Portugala, no Sarmiento je bio siguran.

Uslijedila je kanonada igrača Portugala pred golom Argentine, no Sarmiento je bio spektakularan. Na drugoj strani udarce su okušali Stazzone i Cuzzolino i tako malo rasteretili svojeg golmana.

Portugal je vrlo blizu tituli stigao u 28. Ricardinho je izveo korner, a Panny Varela sjajnim volejem pogađa za svoj drugi pogodak i 2:0 vodstvo Portugala.

No, portugalska prednost od dva razlike trajala je svega nekoliko sekundi. Čim su krenuli s centra, Claudino je napravio slalom i neobranjivo pogodio za 1:2.

Nakon postignutog pogotka Argentina je bacila sve karte u napad. Šanse su promašili Claudino i Vaporaki, a onda je Matias Edelstein promašio prazan gol sa svega jednog metra.

Nakon te dvominutne ludnice, utakmica se malo smirila. Portugalci su neutralizirali pritisak Argentine i zadržao prednost. Pet minuta prije kraja gledamo slolo prodor Ricardinha kojeg nisu uspjeli kapitalizirati Cecilio i Bruno Coelho. Ubrzo je Ricardinho napravio peti faul što je značilo da se Portugal trebao paziti i akumuluacije.

Tri i pol minute prije kraja Luciuix Matias u igru je ubacio golmana-igrača. U zadnjoj minuti Claudino je imao dvije prilike iz blizine, a onda, u zadnjoj sekundi opalio je Basile, no lopta je odsjela na stativi! Portugal je prvak svijeta.

Napomenimo kako je brončanu medalju osvojio Brazil koji je s 4:2 bio bolji od Kazakhstana. Kazakhstan je veći dio utakmice igrao s Leom Higuitom kao golmanom igračem, to im je donijelo prednost od 1:0 kada je Akbalikov uz pomoć golmana Guitte zabio na asistenciju svojeg golmana Higuite, ali su zbog takve igre i primili pogodak, nakon što je Taynan da Silva krivo dodao loptu vlastitom golmanu.

Taynan da Silva se iskupio u 31. i doveo je Kazahstan u novo vodstvo, no isto nije dugo trajalo. Rodrigo Hardy je Brazilu donio ekspresno izjednačenje.

Brazil je do pobjede stigao pogocima u 34. i 35. prvi je zabio najbolji strijelac turnira Ferrao, a drugi Le.

Utakmica za 3. mjesto:

Brazil - Kazakhstan 4:2 (Taynan-ag 25', Rodrigo Hardy 32', Ferrao 34', Le 35/ Guitta-ag 12', Taynan 31')

Finale

Argentina - Portugal 1:2 (Claudino 28'/ Pany 15', 28')


Tagovi

argentinska futsal reprezentacijaFutsalbrazilska futsal reprezentacijaportugalska futsal reprezentacijaPortugalArgentinaBrazilKazahstankazakhstanska futsal reprezentacijasvjetsko prvenstvo u futsalu

Ostale Vijesti