Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Poraz od Portugala nikoga ne veseli, ali mladi Vatreni su (ponovno) na pravom putu

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 10.09.24. | 22:00

Novi izbornik donio je neku novu energiju, igrači djeluju sretnije, a igra bolje no ranije. Istina, mora se još puno toga poboljšati, ali u ove dvije utakmice i oko laika moglo je vidjeti neke dobre stvari na koje se nešto još bolje može (i mora) nadograditi...

Prije nešto manje od dvije godine legende HNS-a su, u jednom revijalnom tonu, odigrale utakmicu protiv predstavnika sedme sile. Našalili su se tada bivši Vatreni da, kad su već medijski predstavnici znali prema njima biti oštri sa svojim 'uklizavanjima', im je ta utakmica idealna prilika da 'poravnaju neke stare račune'. Naravno, bilo je to klasično 'bockanje' prije utakmice, a Iako se kod većine mogao vidjeti pokoji kilogram viška, jedan od njih djelovao je spreman kao da sutra može istrčati na HNL travnjak i odraditi svih 90 minuta na visokoj razini.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

„Ola, pa zar ti nisi u Njemačkoj?“, upitali su novinari nekadašnjeg Vatrenog, na što je on ponudio sljedeći odgovor:

„Bio sam, evo baš jučer sam odigrao prijateljsku utakmicu za veterane HSV-a, ali kada sam saznao za ovaj meč, danas ujutro sam sjeo u avion i došao.“

Njegovi suigrači u tom ogledu, poput Nike Kranjčara, Vedrana Ćorluke, Marija Mandžukića i Stipe Pletikose, bili su u neposrednoj blizini, a kad su čuli Olićeve riječi, u nevjerici se počeli smijati i kimati glavama. Ola se također nasmijao, rekao 'dečki, vidimo se na terenu, nema popusta' i otišao prema svlačionici. Naravno, prije svih drugih…

„A Ola, što drugo reći“, uglas je reklo okupljeno društvo nogometnih velemajstora pa krenulo za svojim nekadašnjim suigračem.

I stvarno je bilo tako, bez popusta, jer Ola je od prvog sučevog zvižduka krenuo napadati posljednju liniju reprezentacije hrvatskih novinara poput onomad braniča Lyona u polufinalu Lige prvaka kad je sa savršenim trogotkom Bayernu trasirao put prema finalu. Jednostavno, on ne zna drugačije, kod njega je taj odnos prema sportu uvijek bio isti, a jesu li na suprotnoj strani novinari ili najbolji svjetski stoperi, njemu je zapravo svejedno. I zato je i ostvario sve što je ostvario u karijeri.

Eto, baš zbog toga je Ola savršen izbor za novog izbornika mlade reprezentacije Hrvatske. Nakon što su u Savezu došli pameti i uručili otkaz čovjeku koji se svojim gardom i prepotencijom ni po čemu nije uklapao u 'Obitelj', Germanijak je odmah istaknuo kako su dva kandidata za upražnjeno izbornika U21 reprezentacije Ivica Olić i Silvijo Čabraja. Imao je potonji svoje zagovornike, svima je jasno da itekako zna 'odgajati' mlade, ali kad je na stranici Saveza osvanula službena potvrda kako je Ola 'taj', vjerojatno nema osobe koja je bila nezadovoljna odabirom. Od igrača, medijskih predstavnika pa sve do Zlatka Dalića koji jako dobro zna koliko će mu 'Olićeve ruke' pomoći u oblikovanju budućih A reprezentativaca.

„Dečki, dobro je. Znao sam da neće biti lako i bio sam u pravu“, rekao je Olić trojici predstavnika medija poslije svoje prve pobjede na klupi mladih Vatrenih protiv Ovčjih otoka (2-1) prošlog četvrtka u Rudešu.

„I na klupi CSKA sam startao s 2-1 pobjedom, vjerojatno mi je tako suđeno u debijima“, nasmijao se novi izbornik U21 reprezentacije, dao 'sportsku' peticu Hrvoju Tironiju (24sata), Davorinu Olivariju (SN) te potpisniku ovih redaka pa odjurio prema svlačionici. Njegova energija, stav i karizma dijametralno su suprotni od svega onoga kako je to izgledalo kad je na klupi bio njegov prethodnik, a danas trener iranskog Tractora, Dragan Skočić. Isto tako, primjetni su bili i drugačiji pogledi samih igrača, predstavnici medija odjednom više nisu 'neprijatelji', a sigurni smo da je utjecaja na to imala i nova glasnogovornica hrvatske U21 reprezentacije, Ivona Hemen, koja diktira jednu protočniju, opušteniju i nadasve normalniju komunikaciju između igrača i medija. Sve što smo vidjeli tog kišnog četvrtka u ŠC Rudeš napunilo nas je samopouzdanjem kako su mladi Vatreni opet vraćeni na pravi put, a čak ni zasluženi poraz 0-2 od favoriziranog Portugala u Karlovcu nije mogao promijeniti naše mišljenje. Istina, nisu protiv Ovčjih Otoka mladi Vatreni oduševili svojom izvedbom, ali su ispunili očekivanja. Portugal? Zaključne riječi Matea Pukšara sa Max Sporta sve su sumirale – jednostavno su prejaki.

No, Hrvatska svakako ima sve u svojim rukama. Do kraja kvalifikacija mladim Vatrenima preostale su još dvije domaće utakmice, prva protiv Andore (11. listopada), a druga protiv Grčke (15. listopada), koja je slavljem 4-0 na Ovčjim Otocima preuzela drugo mjesto u skupini G. S tim da Grci imaju i jednu utakmicu više. Dakle, ako ne bude nikakvih iznenađenja te 'Oline lole' za početak svladaju Andorce, onda će i 'x' biti dovoljan za drugo mjesto. Iako, na taj način se ne smije razmišljati, ali svakako vjerujemo da Olić to neće dopustiti. Uostalom, on i u prijateljskom ogledu protiv novinara ide na pobjedu, stoga smo prilično sigurni da će svojim igračima izbiti kalkulatore iz ruku uoči nadolazeća dva ogleda.

Kad se sve sumira, za ove dvije utakmice mladi Vatreni zaslužili su prolaznu ocjenu. Naravno da ovaj posljednji poraz nikoga ne veseli, ali i oko laika moglo je vidjeti neke dobre stvari u igri na koje se nešto još bolje može nadograditi. Olića, Kranjčara i ostatak društva čeka puno posla u narednih mjesec dana, ali nekako ne sumnjamo da će na kraju svi isporučiti. Eto, takav optimizam donijela je ova nova garda u U21 reprezentaciju. Optimizam kakvog prije nije bilo, iako je 'bazen' bio i širi, i dublji, i veći…

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Hrvatska U21HNSIvica OlićEuro U21

Ostale Vijesti