Počinje Liga prvaka! Muke s prijevozom, trener na godišnjem, policajci, električari, pekari i - brat protiv brata!

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 30.06.15. | 11:32

Večeras počinju kvalifikacije za Ligu prvaka, a svojih pet minuta slave imat će klubovi iz nogometno egzotičnih zemalja...

Svega 24 dana prošla su od berlinskog finala Lige prvaka, u kojem je Barcelona pobjedom nad Juventusom (3:1), po peti puta osvojila europski naslov. Već danas utakmicama 1. kvalifikacijske runde počinje nova sezona najelitnijeg klupskog natjecanja!

Teško da će itko od njih dogurati do primjerice 3. pretkola, no društvo iz nogometno egzotičnih zemalja večeras će uživati u svojih pet minuta slave. Na rasporedu su tri susreta, a četvrti i posljednji iz ove runde igra se sutra.

Najjače ime koje će danas biti u akciji jest armenski Pyunik. Stari znanac Dinama, s kojim su se Modri 2009. mučili u Erevanu i odigrali mršavih 0:0, dočekat će Folgore Falciano. Riječ je o klubu koji je prošle sezone po prvi puta nakon 15 godina osvojio prvenstvo San Marina. Uzeli su i Kup, a sada ih čeka zaslužena nagrada – europski dvomeč s prvakom Armenije.

Folgore Falciano je zlatnim slovima upisan u klupski nogomet San Marina. Naime, 2000. godine postali su prvi klub iz sitne državice potpuno okružene teritorijem Italije koji je zabio gol u nekom UEFA-inom natjecanju. U pretkolu tadašnjeg Kupa Uefa poentirali su protiv Basela, no ukupni rezultat u dvije utakmice na koncu je bio 12:1 u korist Švicaraca.

Na europskoj sceni nije ih bilo sve do prošlog ljeta, kada su ispali od Budućnosti iz Podgorice ukupnim rezultatom 5:1. Ne čudi što im organizacija nije na visokoj razini i što su imali pravih muka da stignu do Erevana. Bilo je tu, doduše, i peha... Najprije su na putu za Milano naletjeli na veliku prometnu nesreću kod Bologne i tamo stajali satima. Zatim su nekako uhvatili let iz Atene za Erevan, da bi po dolasku u armensku prijestolnicu opet naišli na probleme. Njihov autobus bio je previsok za jedan most, no vozač to nije primijetio i ponovo su zapeli. Da stvar bude gora, na gostovanje su doputovali bez nekoliko igrača. Pyunik je veliki favorit i za očekivati je njegovu uvjerljivu pobjedu. U momčadi dominiraju Armenci, ali jedan od dva stranca, Amerikanac Cesar Romero, prava je zvijezda. Lani je zabio 21 gol i bio prvi golgeter armenske Premier lige!

Zanimljiv dvoboj igrat će i u Gibraltaru, glavnom gradu istoimenog prekomorskog teritorija Ujedinjenog Kraljevstva. I to na jedinom stadionu u državi, pored kojeg se nalazi pista jedine zračne luke! Tamošnji prvak Licoln Red Imps ugostit će Santa Colomu, najbolju momčad Andore.

Za Lincoln nastupaju lokalni carinik i policajac, te špediter, administrator i građevinski radnik. Upitno je, istina, hoće li svi dobiti slobodne dane... Zato će sigurno igrati Liam Walker - on je naime jedini profesionalac, a iza sebe ima iskustvo igranja u Portsmouthu i izraelskoj Bnei Yehudi. Na rosteru Lincolna ističu se i trojica braće Casciaro – Ryan i Kyle nedavno su igrali protiv Hrvatske u Varaždinu, dok je najstariji, 33-godišnji Lee, propustio taj ogled. No krajem ožujka je zabio Škotskoj na Hampden Parku! On je inače gore spomenuti policajac...

Kako god bilo, na Gibraltaru vjeruju da imaju šanse protiv Andoraca. No iza Santa Colome, koju je Osijek prije tri godine izbacio sa 4:1 u dvije utakmice, puno je više iskustva. Njima je ovo 12. izlazak u Europu, a lani su premijerno preskočili jednu rundu. Na gol u gostima (3:3) izbacili su armenski Banants. I to kako, pogotkom vratara Eloya Casalsa nakon kornera u 94. minuti!

Treći večerašnji par donosi i sraz nešto ozbiljnijih Crusadersa iz Sjeverne Irske i Levadije iz Estonije. Ali samo uvjetno rečeno, jer domaćin će biti bez trenera na klupi. Vjerovali ili ne, Stephen Baxter već je ranije dogovorio godišnji odmor! Ova utakmica remeti mu planove, a moguće da je svoje rekla i gospođa Baxter...

Crusaders je nakon 18 godina postao prvak Sjeverne Irske. Interesantno, menadžer Baxter koji se vjerojatno negdje sunča na plaži i brčka u moru, 1997. godine sudjelovao je u njihovom posljednjem nastupu u Ligi prvaka. S ukupnih 8:2 izbacio ih je Dinamo Tbilisi, a Baxter je u prvoj utakmici zabio, dok je u drugoj dobio crveni karton.

Uz gradskog rivala Floru, Levadia Tallin je najuspješniji estonski klub. Oboje imaju po devet državnih titula, no Levadiji u Europi nema ravnih. Iza njih su 54 utakmice u UEFA-inim natjecanjima, a ne tako davno, znali su izbacivali i renomirane klubove poput Twentea (2006.) i Wisle Krakow (2009.).

Njihov slovački branič Ivan Pecha može se pohvaliti da je u sezoni 2008/09 bio član BATE Borisova, koji se senzacionalno plasirao u Ligu prvaka. Pecha je bio u zapisniku na svim utakmicama, no samo je protiv Juventusa ušao u igru s klupe. Kao taktička zamjena, u 92. minuti. Danas je pak vrlo bitan za šarenu obranu Levadije, u kojoj su i Finac Laitinen, te Bjelorus Rahmanov. Međutim, večeras u Belfastu među vratnicama neće biti iskusni Sergei Pareiko, koji se vratio kući nakon 15 godina karijere u Rusiji i Poljskoj. UEFA mu nije zaboravila suspenziju zarađenu na golu Wisle protiv Standarda 2012. godine, tako da je ostao u Estoniji.

Nesvakidašnju scenu mogli bismo vidjeti na sutrašnjem srazu B36 Torshavna i The New Saintsa. Suprotstavit će se brat protiv brata! Da stvar bude nevjerojatnija, radi se o dvoboju klubova s Farskih Otoka i iz Walesa, a braća su – Poljaci!

Lukasz Cieslewicz glavni je strijelac B36 Torshavna, prvaka Farskih Otoka, koji je i u aktualnom prvenstvu vodeći. Ovaj 27-godišnjak u Torshavnu je od 2011., kada je stigao iz danskog niželigaša Hvidovrea. Njegov tri godine mlađi brat Adrian Cieslewicz karijeru je gradio po engleskim amaterskim ligama, a prošle godine kratko je bio u B36 Torshavnu. Ne znamo zašto se nije snašao, ali dobrim potezom pokazao mu se prelazak u TNS, gdje je lani zabio deset golova.

„Majka nam je već kazala da neće doći na utakmicu. Jednostavno, ne zna za koju bi momčad navijala“, požalio se stariji Lukasz Cieslewicz.

Inače, na Farskim Otocima nema profesionalne momčadi, pa tako za B36 Torshavn igra vlasnik automehaničarske radnje Jakup Borg. Kod njega je zaposlen suigrač Hogni Eysturoy, vratar Thomsen školuje se za učitelja, stoper Faero je stolar, a veznjak Jakobsen električar. Senegalski napadač Ibrahim Camara radi u pekarni.

The New Saints je najbolji klub Walesa, no interesantno je da se njihov dom nalazi u Engleskoj! Službeno su profesionalna momčad, a pamti ih se po dva ogleda s Liverpoolom 2005. godine. Redsi su tada bili prvi aktualni europski prvak koji je morao započeti Ligu prvaka u 1. kvalifikacijskoj rundi. Riješili su TNS lakoćom, sa 6:0 u dva susreta. Velšani su svejedno trljali ruke, zbog pune blagajne i dresove Stevena Gerrarda i društva...


Tagovi

izdvajamoThe New SaintsTNSB36 TorshavnLevadia TallinnCrusadersSanta ColomaLicoln Red ImpsFolgore FalcianoPyunikLiga prvaka

Ostale Vijesti