Pet razloga zašto morate gledati finale Europskog prvenstva

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 10.02.18. | 11:25

Očekuje nas prava futsal poslastica.

Večeras se u Ljubljani igra finale Europskog prvenstva u futsalu između aktualnih prvaka Španjolske i Portugala. Dvoboj počinje u 20:45, a možete ga pratiti izravno na YouTube kanalu UEFA-e. Iako Hrvatska nije nastupila na aktualnom prvenstvu, velika je stvar što će finale suditi hrvatski sudac Saša Tomić.

>> Ungarov: Španjolci imaju veću širinu, a šanse Portugala ovise o izvedbi Ricarcidnha

Prije velikog finala u Areni Stožice, Rusija i Kazahstan odigrat će utakmicu za treće mjesto (18 sati), a mi vam donosimo pet razloga zašto ne smijete propustiti finale između Španjolske i Portugala.

1. U polufinalima je palo 15 pogodaka

Portugal je u polufinalu svladao Rusiju nakon velike drame u završnici dvoboja s 3:2, a Španjolska je u još dramatičnijoj utakmici svladala Kazahstan nakon penala. Regularni dio završio je 4:4, u produžecima su obje momčadi zabile po gol, a igrači Furije su bili precizniji prilikom izvođenja šesteraca i izborili svoje deveto europsko finale.

Osim čak 15 pogodaka u dvije utakmice, polufinale su obilježili preokreti, mnoštvo majstorskih poteza, dinamika, brzina i drama čime se još jednom potvrdilo kako je futsal jedan od najatraktivnijih i najuzbudljivijih sportova na svijetu. Ne sumnjamo da će finale biti drukčije.

2. Španjolska lovi osmi, a Portugal prvi naslov

Euro u Sloveniji je 11. izdanje europskih prvenstava u futsalu koje se igra od 1996. U dosadašnjih 10 finala Španjolska je sudjelovala u njih osam, a sedam puta je osvojila naslov prvaka i uvjerljivo je najuspješnija europska nacija u futsalu (na drugom mjestu su Talijani s dva zlata, srebrom i tri bronce, dok Rusi imaju zlato, pet srebra i dvije bronce).

Portugal je samo jednom bio u finalu, na Euru 2010. u Mađarskoj kada je izgubio od, dakako Španjolske 2:4. Uz to, Portugalci su još dva puta dogurali do finala, ali su na kraju završili četvrti.

Portugal tako želi osvojiti svoj prvi naslov, postati četvrta reprezentacija s europskim zlatom i prekinuti veliku dominaciju Španjolske.

3. Rivalstvo dvije susjedne zemlje

Španjolska i Portugal, kao dvije susjedne zemlje, gaje veliku tradiciju rivalstva u svim sportovima. Futsal, dakako, nije iznimka. Na posljednjem Euru Španjolska je izbacila Portugal u četvrtfinalu sa 6:2, na Euru 2014. Furija je bila bolja u borbi za broncu sa 8:4, a na Euru 2010. Španjolska je dobila Portugal u grupi 6:1 i u finalu 4:2. Španjolci bilježe pobjedu nad Portugalom i na Svjetskom prvenstvu 2004. u Tajvanu.

Osim toga, prvaci ove dvije zemlje susreli su se u finalu prošlosezonskog UEFA Futsal Cupa. Španjolski prvak Inter Movistar svladao je Sporting sa 7:0, a ukupni omjer u klupskim naslovima Europe je 8-1 za španjolske predstavnike.

4. Ricardinho

Najveća zvijezda Portugala i općenito cijelog Eura je Ricardo Filipe da Silva Braga, ili skraćeno, Ricardinho. Ovaj 32-godišnji Portugalac je pet puta proglašavan najboljim igračem svijeta, što je najviše u povijesti. S klubovima (Benficom, Nagoyom i Inter Movistarom) osvojio je sve što se osvojiti može (Dvije Lige prvaka, 11 nacionalnih prvenstava i 15 kupova), a fali mu još samo reprezentativno zlato kako bi postao najveći svih vremena.

O njegovim vještinama nema smisla trošiti riječi. Više se isplati pogledati neke od mnogobrojnih videa ovog mađioničara na YouTubeu:

5. Sve veća popularnost sporta

Futsal je jedan od najbrže rastućih sportova na svijetu. Radi se o dinamičnom, atraktivnom i nepredvidivom sportu. Na Svjetskom prvenstvu 2016. Iran je došao do trećeg mjesta izbacivši prvo Brazil, a u borbi za Broncu je svladao Portugal, dok je Egipat izbacio Italiju.

Na aktualnom prvenstvu je Francuska, koja nema tradiciju igranja futsala, odigrala 4:4 sa Španjolskom, Poljska je odigrala ravnopravnu utakmicu (1:1) s Rusijom, a Slovenija i Srbija su iz grupe izbacili Italiju.

Dokaz je da danas „svi igraju futsal“, koliko god to klišeizirano zvučalo, da je ovaj sport doživio nevjerojatnu ekspanziju u posljednjih nekoliko godina i iznimno podignuo razinu svoje profesionalnosti.

(Foto: Youtube)


Tagovi

FutsalFutsal Euro 2018europsko prvenstvo u futsalu

Ostale Vijesti