Luka Stanzl/Pixsell
Luka Stanzl/Pixsell

Paradoks Modrih: Imaju najviše 'svoje djece' u Ligi prvaka, ali samo nekolicina je dostojna prve momčadi

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 24.09.24. | 12:00

Propitkuje se sada svaki potez, svaki korak

Nije panika, ali nije ni ugodno. Iz kluba primiruju, a navijači negoduju. Padaju glave, nedostaju vođe. Tako otprilike izgledaju posljednji tjedni u Maksimirskoj 128. Remiji, porazi, pune mreže, traženje trenera... Nekoliko koraka od vrha domaće tablice, a na samom dnu tablice Lige prvaka nakon prvog odigranog kola, ali na prvom mjestu po broju primljenih golova. Kakvo razdoblje za dinamovce!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Propitkuje se sada svaki potez, svaki korak. Nakon posljednjeg zvižduka u Bayernu se tražila 'Jakirovićeva glava', nakon otkaza proklinjala Uprava što ga je potjerala. Čini se da trenutno u plavim hodnicima jednostavno ne možete napraviti dobar potez, sve je pod povećalom. Posebno - sportska politika. Sportski direktor Marko Marić bio je hvaljen zadržavanjem Petkovića i Baturine, rješavanjem transfer slagalice bez glumljenja 'pijanog milijardera', a sada se i njemu spočitava da dovedena imena zapravo i - nisu pojačanja. "Gdje su klinci iz Dinamove škole?", često se čuje u sportskom diskursu u posljednje vrijeme.

E pa, prema podacima Transfermarkta, Dinamo prema broju igrača iz svoje akademije prednjači među svih 36 momčadi novog formata Lige prvaka. Tako ih je prema njihovim podacima 14. Doduše, nije baš najjasniji kriterij, budući da, ako se uzme u obzir 10 igrača s B liste te oni koji su iz prve momčadi prošli Dinamove mlađe kategorije, možemo pričati i o 16 imena. No, dobro, zadržimo se sada na brojci od 14 imena. Prozivodi Dinamove akademije na B listi svakako popunjavaju popis i statistiku budući da priliku u prvoj momčadi u Ligi prvaka teško da će dobiti. Dapače, i iskusniji izdanci plave akademije čekaju s klupe na svoju priliku. Stranci su popunili startne pozicije, a u isto vrijeme, nogometna javnost se nada da će Dinamo od 17-godišnjeg Noe Mikića napraviti novog reprezentativca.

Transfermarkt.comTransfermarkt.com



Ako uzimamo u obzir to što (među mnogima cijenjeni) TM kaže, na drugom mjestu nalazi se španjolska Barcelona s 13 svojih 'akademika'. Toliko ih ima i Šahtar, a ukrajinski su mladići vrijdni 95 milijuna eura. Naravno, o vrijednosti je deplasirano pričati. Dinamovci su na tržištu procijenjeni na 38 milijuna eura, među kojima je najskuplja karika Martin Baturina (20 milijuna eura), dok su recimo, moci La Masie vrijedni 438 milijuna eura, a samo Lamine Yamal vrijedi 'sitnih' 120 milijuna.

Inače, na četvrtom mjestu prema broju igrača iz vlastite škole je beogradska Crvena zvezda s njih 12, ali su procijenjeni tek na trećinu vrijednosti dinamovaca, otprilike 13 milijuna eura. Slijedi na petom mjestu nizozemski PSV s 10 nogometaša, ali je njihova vrijednost čak 83 milijuna eura, dok Benficinih devet vrijedi 92 milijuna. Dinamov krvnik, njemački rekordni prvak Bayern, ima osam igrača iz svoje akademije ukupne vrijednosti 203 milijuna eura i najskuplji im je veznjak Jamal Musiala (130 milijuna eura). Na osmom mjestu je Sporting također s osam igrača (76 milijuna eura), toliko ih ima i Sparta Prag, koja se vratila u Ligu prvaka prvi put nakon 19 godina, a njihovi su 'proizvodi' vrijedni 18 milijuna eura. Top 10 kompletira debitant Lige prvaka, Slovan Bratislava, s osam igrača iz akademije ukupne vrijednosti 8 milijuna eura.

Naravno, ovi podaci sami po sebi ne znače puno kada se u obzir uzme da su to ukupne liste igrača prijavljene za Ligu prvaka, a dobar dio tih izdanaka tvornica talenata zapravo još i nije došao do prve momčadi, no zanimljivo je zamišljati eventualne projekcije budućnosti. (eg)



Tagovi

Dinamo ZagrebDinamo Zagreb U19GNK DinamoNogometna škola GNK DinamoLiga prvaka

Ostale Vijesti