REUTERS/Albert Gea
REUTERS/Albert Gea

Pametna ulaganja, City (grupacija) kao veliki brat i maleni klub iz Katalonije spreman se potući s Realom i Barcelonom

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 30.09.23. | 09:30

Girona je u osmo kolo španjolskog prvenstva ušla kao senzacionalni predvodnik ljestvice. Jučer ih je, barem na jedan dan, smijenila Barcelona, no u današnjem ogledu Katalonci će ponovno imati prilike pokazati svoj dopadljiv nogomet, a protivnik je najteži mogući.

Kako to često biva u posljednjih 15-ak godina, najljepši nogomet u Španjolskoj igra se u Kataloniji. Ništa čudno, ipak je Barcelona jedna od najjačih momčadi Europe u tom periodu, poznata po svojoj tehnički dotjeranoj i profinjenoj igri. Osim što se, ove sezone, ne radi o Barceloni. Momčad koja je u kratkom periodu osvojila ne samo vrh španjolske La Lige, već i pristranost neutralnih navijača diljem Europe, stoluje u Gironi. Svi koji se sa sjetom prisjećaju nekih romantičnijih nogometnih vremena, u kojima su financijske razlike između klubova znatno manje, nadaju se da će Girona postati španjolski Leicester, a ako će nakon večerašnjeg dvoboja slaviti tri boda, mogli bismo doista i pomisliti kako je takav rasplet moguć.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) 

Od 18.30 na Montiliviju gostuje Real Madrid, a 11 i pol tisuća ulaznica planulo je za dvoboj koji nogometna Europa željno iščekuje. I već pogled na stadion na kojem katalonska senzacija igra, kapaciteta tek nešto manje od 12 tisuća navijača, jasno govori da se ne radi o klubu koji spada u red španjolskih velikana. Najmanji je to stadion u ligi, prima tek pokoju tisuću navijača manje od doma Rayo Vallecana. I nije to sve. Girona se, kada pogledamo vrijednost momčadi na Transfermarktu, također nalazi u donjem domu španjolske lige, sa 125 milijuna eura osam puta su jeftiniji od današnjih protivnika.

Iako ovakvu eksploziju rezultata od Girone nitko nije očekivao, ipak do nje nije došlo slučajno. U ljeto 2017. godine, netom nakon što je prvi puta izboren plasman u Primeru, klub je preuzela City Football grupacija, koja u svojem vlasništvu ima Manchester City, Palermo, Troyes, Lommel, New York City, Montevideo, Bahiu, Melbourne City, Yokohamu, Mumbai te kineski Sichuan. Iako je vidljivo, barem kod europskih članova grupacije, kako vlasnička struktura ne jamči ujedno i borbu za trofeje, ono što svi navedeni klubovi, pa i Girona, dobivaju, financijska je i logistička potpora, samim time i sigurnost, što je pretpostavka za miran rad i dugoročnu stabilnost. No, to ne znači da na putu ka trenutnoj renesansi nije bilo porođajnih muka.

Poslije dvije sezone u najvišem razredu španjolskog klupskog nogometa, Girona je u svibnju 2019. ispala u Segundu i čak se tri sezone zadržala u tom rangu. Vratili su se u sezoni 2021/22, zauzevši tek 6. mjesto u regularnom dijelu, da bi u doigravanju za popunu posljednjeg mjesta u Primeri pobijedili Eibar i Tenerife. Trenutak koji je sezonu usmjerio u tom smjeru zbio se u ljeto 2021. godine, kada je na mjesto prvog trenera ustoličen Michel. Odmah moramo napomenuti kako se ne radi o slavnom mu imenjaku koji je 12 godina stariji i istinska je legenda Real Madrida. Ovaj Michel igračka je legenda Rayo Vallecana, u kojem je započeo i trenersku karijeru. Poslije dvije godine u Huesci, stiže u Kataloniju i radi potez karijere. U prvom sezoni izborio je već spomenuti povratak u Primeru, potom su zauzeli odlično 10. mjesto i nije im puno nedostajalo da izvade vizu za Europu, da bi konačna nagrada uslijedila u tekućoj sezoni.

Šest pobjeda i remi bili su dovoljni da u 8. kolo uđu kao vodeća momčad lige. Uoči večerašnjeg duela, pali su na drugo mjesto jer je Barcelona u ranijem terminu pobijedila Sevillu, no današnjom pobjedom vratili bi se na vrh.

Naravno, trenutni učinak najbolji je start koji je Girona ikad imala u Primeri. Krenuli su s remijem kod Real Sociedada, a među šest pobjeda svakako se ističu gostujuća slavlja kod Seville i Vilarreala.

"Nije lako ostvariti šest pobjeda u nizu u najvišem rangu natjecanja. Protiv Real Madrida moramo uživati, bit će prelijepa utakmica protiv jednog od najboljih sastava na svijetu", rekao je Michel uoči derbija s Kraljevskim klubom.

Ključ uspjeha Girone, osim u zaleđu koje im pruža City grupacija, leži u dvije činjenice. Prva je vrlo napadački orijentiran nogomet koji Michel forsira. Girona ne samo da je učinkovita, već igra i oku dopadljiv nogomet. Za to je uvelike zaslužan sjajno odrađen prijelazni rok, drugi moment koji je preporodio klub, tijekom kojeg su potrošili samo 22 milijuna eura, ali pritom doveli nekoliko renomiranih imena. Besplatno su stigli Daley Blind i Paulo Gazzaniga, plaćeno je 12 milijuna eura kijevskom Dinamu za fenomenalnog napadača Artema Dovbika. Manchester City za skromnih pet milijuna eura prebacio im je sjajnog veznjaka iz Venezuele Yangela Herreru, koji će uskoro za višestruko veću odštetu preći u neki od bogatijih klubova.

Za kraj su izveli dvije majstorske posudbe. Iz Troyesa (također član City grupacije) je stigao 19-godišnji Brazilac Savio i preuzeo lijevo krilo Girone, dok je iz Barcelone došao Erik Garcia te iz drugog pokušaja postao najzaslužniji za preporod obrambene linije Katalonaca i to uz blagi poguranac od strane Manchester Cityja. Naime, prvak Europe je uvjetovao posudbu Joao Cancela Barceloni time da oni proslijede Garciju na jednogodišnju pozajmicu 100 kilometara istočnije. Kada tome dodamo sjajnu siječanjsku kupovinu Viktora Cigankova za pet milijuna eura, dobijemo za minimalna, ali planska ulaganja, kompletiran kamen temeljac legitimnog kandidata za prvo mjesto, barem nakon 10 odigranih kola Primere.

Ipak, ako bi nekog od spomenutih igrača trebalo izdvojiti, to je svakako Savio, odnosno Savinho, kako je sam istaknuo da želi da ga se tako oslovljava.

"Otkad se Vinicius pojavio u španjolskom nogometu, nisam vidio igrača koji s tolikom lakoćom dominira na krilnim pozicijama kao Savio. Vinicius je najbolji igrač na svijetu u situacijama "jedan na jedan", veoma ga je teško zaustaviti. U subotu ću patiti zbog Viniciusa, ali ću uživati u Saviju. To su dva igrača koji pružaju spektakl”, dodao je Michel u najavi velike utakmice koja je na rasporedu u 18.30.

Realu će prijetiti najefikasniji napad lige uz onaj Barcelone, ali Girona ima jednu prednost koju nema nijedna druga momčad u prvenstvu. A to je raznolikost opcija u napadu, jer je čak 11 igrača sudjelovalo u postizanju 18 pogodaka u sedam kola. Nitko više od tri. S druge strane, madridski klub se dosta muči ove sezone. Možda ne bodovno koliko igrom i samo zahvaljujući Judeu Bellinghamu drži priključak s vrhom. Danas ih čeka opasna zadaća jer za pobijediti Gironu na Montiliviju bit će potrebno nadigrati je. A toga se nismo nimalo nagledali ove sezone...



Tagovi

GironaLa LigaPrimeraMichelManchester City

Ostale Vijesti