REUTERS/Molly Darlington/File Photo
REUTERS/Molly Darlington/File Photo

Page nije izdržao! Poraz od Slovačke presudio izborniku Walesa

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 21.06.24. | 11:25

Page je vodio Wales za 45 utakmica, pobijedio je 15, remizirao 15 i - uključujući raspucavanje u Poljskoj - izgubio 15

Walesov izbornik Rob Page trebao bi napustiti svoju ulogu nakon tri i pol godine na čelu tamošnje reprezentacije. Page (49) vodio je svoju zemlju do prvog Svjetskog prvenstva u 64 godine i odveo ih do drugog kruga Eura 2020., ali platio je cijenu neuspjeha Walesa da se kvalificira za Euro 2024., a ovoga mjeseca jadne prijateljske utakmice protiv Gibraltara i Slovačke pokazale su se kao kap koja je prelila čašu.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Šefovi Nogometnog saveza Walesa (FAW) vodili su razgovore više od tjedan dana prije nego što su na kraju postigli dogovor da je potrebna promjena. Page se suočio s teškim kritikama nakon neugodnog domaćeg poraza od Armenije tijekom kvalifikacija za Euro 2024. Wales je odgovorio pobjedom nad Hrvatskom, ali njihove nade da će doći do trećeg uzastopnog Europskog prvenstva završile su na mučan način jer su poraženi na jedanaesterce u finalu play-offa protiv Poljske u ožujku.

FAW je podržao Pagea odmah nakon tog velikog razočaranja, a predsjednik Steve Williams rekao je da će bivši središnji branič biti zadužen za kvalifikacijsku kampanju za Svjetsko prvenstvo 2026. Manje od tri mjeseca kasnije, FAW se predomislio i odlučio da je potrebna promjena. Wales je u lipnju remizirao protiv Gibraltara prije nego što je poražen 4-0 u Slovačkoj, a Pagea nisu spasile niti isprike što nije imao dosta standardnih igrača na raspolaganju.

“Naviječi žele da odem. potpuno razumijem. Moram ostati vjeran sebi i usredotočen na posao koji obavljam. Sve ostalo je izvan moje kontrole,” rekao je Page nakon poraza od Slovačke.

Page je postao šef Walesa u studenom 2020., isprva je preuzeo dužnost od Ryana Giggsa na privremenoj osnovi prije nego je dobio posao za stalno. Wales je rano ispao u Kataru nakon što je uzeo samo jedan bod u svoje tri utakmice u skupini jer su poraženi od Irana i Engleske, a prije turnira je Page dobio novi ugovor do 2026. no neće ga ipak odraditi do kraja.

Dave Adams, glavni nogometni direktor FAW-a, rekao je: "Želio bih zahvaliti Robu na njegovom radu s tijekom posljednjih sedam godina, prvo kao glavni trener U21, a zatim na ulozi izbornika A reprezentacije. Robov rad donio je uspjeh u dolasku do osmine finala na EURO 2020. i kvalifikacijama za FIFA Svjetsko prvenstvo 2022., a tijekom njegovog razdoblja također smo integrirali 18 igrača u seniorsku momčad. Kako budemo rasli, ovo će iskustvo podržati naš cilj da dosljedno kvalificiramo našu mušku reprezentaciju na velike turnire.”

Page je vodio Wales za 45 utakmica, pobijedio je 15, remizirao 15 i - uključujući raspucavanje u Poljskoj - izgubio 15.

Sljedeća utakmica Walesa je ona Lige nacija protiv Turske 6. rujna, a tri dana kasnije slijedi im gostovanje u Crnoj Gori. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo za europske nacije počinju u proljeće 2025.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Walesnogometna reprezentacija WalesaRob Page

Ostale Vijesti