Reuters, Pixsell
Reuters, Pixsell

Ovih 10 Hrvata bi već zimus mogli promijeniti sredinu: Svi žele Gvardiola, Lovren 'na korak do', je li vrijeme za Livakovićev transfer života?

Vrijeme Čitanja: 9min | ned. 01.01.23. | 12:20

U prvom dijelu sezone brojni hrvatski nogometaši su oduševili svojim izvedbama, kako za klub tako i za reprezentaciju, pa tako ne bi bilo nikakvo iznenađenje da u narednih mjesec dana osvane fotka kako poziraju s dresom novog kluba…

Nekima je bila dobra, nekima loša, ali 2022. godina je za hrvatske nogometaše, uvelike, bila fenomenalna. Krenemo li od reprezentacije, prvo se izborio Final Four Lige nacija, potom se u Kataru doguralo do novog odličja, a radi svega navedenog, brojni hrvatski nogometaši već bi u zimskom prijelaznom roku mogli napraviti velike transfere. Naravno, centralna figura tih priča je Joško Gvardiol, odnedavno najskuplji stoper svijeta po TM-u, ali isto tako se priča i o brojnim drugim Hrvatima koji bi sve ono dobro što su radili u 2022. godini mogli naplatiti u siječnju 2023. godine. Naravno, ima i onih drugih, koji nisu zadovoljni svojim statusima pa tako već u siječnju moraju potražiti neke nove izazove, a sve to nam sugerira da će ovaj zimski prijelazni rok biti itekako zanimljiv. Barem za sve ljubitelje nogometa u Lijepoj našoj.

Pa, krenimo redom:

1.JOŠKO GVARDIOL

Foto: REUTERS/Bernadett SzaboFoto: REUTERS/Bernadett Szabo

Nismo sigurni postoji li superlativ koji nije iskorišten kako bi se pohvalilo jednog od najboljih stopera svijeta, a po TM-u i najskupljeg igrača na svojoj poziciji. Odigrao je Joško fenomenalno u Kataru, sve utakmice odigrao je od prve do posljednje minute što samo po sebi već sad pokazuje koliko je važan Zlatku Daliću. Prije SP-a je imao problema, u Kataru je utakmice morao igrati s posebnom maskom, ali baš kao što smo to pisali na Germanijaku poslije ogleda s Belgijom, izgleda kako „Superjunaci stvarno nose maske“.

U Leipzigu trljaju ruke, priča se najviše o Real Madridu i Chelseaju, a Joško će, sigurni smo, ostvariti najveći transfer od svih hrvatskih nogometaša u povijesti.

Rado bi Joška u svojim redovima vidjeli i čelnici Manchester Uniteda, ali šanse da tamo završi nisu pretjerano velike. Promatrajući sa strane, City djeluje kao klub u kojem bi njegove kvalitete došle posebno do izražaja, a suradnja Pepa i Joška sigurno bi bila takva da bi od nje profitirao i hrvatski nogomet. No, manje je bitno gdje će Joško na kraju završiti, to će sigurno biti neki veliki europski klub, a ono što je sigurno je da će RB Leipzig, ali i Dinamo, koji je zadržao postotak od sljedećeg transfera, na hrvatskom stoperu zaraditi ogroman novac. Tko zna, možda Florentino zavuče svoju ruku duboko u džep i na stol stavi novac kakvog u Bundesligi još nisu vidjeli. Doduše, Dembele je postavio visoki standard kad je za 140 milijuna eura otišao u Barcelonu, ali ako ga i ne prestigne, Joško će biti odmah iza njega. Već ove zime ili tek na ljeto, to tek treba vidjeti…

2. DOMINIK LIVAKOVIĆ

Foto: REUTERS/Lee SmithFoto: REUTERS/Lee Smith

Prvo je protiv Japana bio heroj, da bi onda protiv Brazila odigrao utakmicu karijere. Dominik Livaković iza sebe ima SP iz snova, Hrvatska bez njega na golu sigurno ne bi danas bila treća reprezentacija svijeta, a koliko mu je značilo sve ono što se napravilo u Kataru vidjelo se na dočeku kad je jedva suspregnuo suze pred 80 tisuća ljudi koji su skandirali njegovo ime. Kroz veliku krizu prošao je prije godinu dana, ali još tada ste na Germanijaku mogli pročitati da je bi bila ludost maknuti ga s gola reprezentacije jer je u utakmici ili dvije slabije reagirao.

Za vrijeme SP-a pričalo se o Bayernu, ali ta priča ipak nije bila realna. Istina, Neuera neće biti do kraja sezone, ali Bavarci su okrenuti nekim drugim opcijama. Počelo se kasnije pričati o Chelseaju, Ajaxu, Manchester Unitedu, Leedsu i mnogim drugima, ali konkretna ponuda se u Maksimirskoj 128 još uvijek čeka.

„Ako sad ne prodamo Livija, nećemo nikada“, rekao je Mislav Oršić nakon pobjede protiv Brazila. Naravno, nije to baš tako, ako i ne ode ove zime, imat će Livi priliku okušati se u inozemstvu, ali da siječanj 2023. godine djeluje kao idealan trenutak da napravi iskorak i okuša se u velikom klubu iz Lige petice, to stvarno nitko ne može demantirati.

3. DEJAN LOVREN

Foto: REUTERS/Molly DarlingtonFoto: REUTERS/Molly Darlington

Kao grom iz vedra neba aw posljednjeg dana 2022. godine pojavila vijest kako je Dejan Lovren 'na korak do' potpisa za svoj nekadašnji klub Lyon. Naravno, treba biti oprezan, dostupnost informacija je velika i svašta se može pročitati na bespućima interneta, ali kad takvu vijest plasira L'Équipe, onda nema razloga sumnjati u njenu vjerodostojnost. Javljaju Francuzi da je Lovren već prošao liječničke preglede te da se sada samo čeka službena objava. Budući da je ušao u posljednjih pola godine ugovora sa Zenitom, nije nemoguće da ga Rusi puste za svega dva milijuna eura kao što pišu ruski mediji budući da im je sada primarno samo riješiti se velike većine bogatih ugovora.

Lovren je i na ovom SP-u, kao i onom prije četiri i pol godine u Rusiji, bio fenomenalan. Nisu baš svi bili oduševljeni kad mu je Dalić dao prednost pred talentiranim Šutalom i Erlićem, ali Dejan je pokazao da nije za staro željezo. Igrački, to je bilo gotovo pa savršeno, ali je konačan dojam malo pokvario svojim izjavama i neutemeljenim napadima nakon što je Hrvatska osvojila brončanu medalju. Sreća da u Lyonu nitko ne priča hrvatski…

4. JOSIP JURANOVIĆ

Foto: REUTERS/Matthew ChildsFoto: REUTERS/Matthew Childs

Gore-dolje, gore-dolje, gore-dolje… I tako bez prestanka. Juranović je u Rusiji oduševio, standardno igrao, u džep pospremio jednog od najboljih krila svijeta Viniciusa Jr.-a, a sve to nije prošlo nezapaženo pa se tako za njegove usluge zainteresirao veliki broj klubova iz najboljih liga svijeta.

Pisalo se i pričalo čak i o Unitedu, Chelseaju i Barceloni, ali neovisno gdje na kraju ode, Celtic će se sigurno htjeti jako dobro naplatiti. Pokazao je Jurki u Škotskoj da može igrati i na mjestu lijevog beka, a to mu sigurno dodatno diže cijenu. Pokazao je i da zna izvoditi prekide, da se može 'potući' s najboljim igračima svijeta, a povrh svega je svojim ljudskim kvalitetama kupio sve koji su ikada s njim razmijenili jednu rečenicu pa tako ne čudi ga se otkako je završio SP povezuje s praktički svakim velikim klubom koji traži desnog beka. Iz Škotske nam dolazi 'mig' da će čelnici Celtica dignuti palac gore samo ako ponuda bude veća od 15 milijuna eura, a svi koji ponude manje dobit će glatku odbijenicu.

5. JOSIP ŠUTALO

Foto: REUTERS/Siphiwe SibekoFoto: REUTERS/Siphiwe Sibeko

O Šutalovom potencijalnom transferu šuška se već mjesecima. Navodno je RB Leipzig u niskom startu, pogotovo ako ode Gvardiol. Prije početka sezone, pisalo se i o Monzi, ali Dinamo je klub koji svoje najbolje igrače transferira u malo veće klubove. Naravno, uz svo dužno poštovanje prema Berlusconiju. Nije RB Leipzig jedini, najskupljeg igrača HNL-a po TM-u prate i neki drugi klubovi, ali Nijemci imaju 'pole position' u utrci za njegovim potpisom.

Na SP-u je odigrao samo jednu utakmicu, onu za treće mjesto, ali i to je bilo dovoljno da mnogima koji ne prate HNL redovno da je sjajan igrač i potencijal. Dinamo, kad već bude vrijeme za njegovim transferom, će jako dobro zaraditi, ali igrač poput Šutala i zaslužuje takav transfer.

Prvo je cijena bila 10, onda 15, a pred kraj ljetnog prijelaznog roka se pisalo i o 25 milijuna eura. Svašta je moguće, ali budući da Dinamu nije 'stani pani' situacija, ispod cijene ga neće pustiti. Nema popusta, čak ni za velikane…

6. NIKOLA MORO

Foto: Davide Casentini / ipa-agency.ne/IPAFoto: Davide Casentini / ipa-agency.ne/IPA

Tražio je izlaz iz Dinamo Moskve kako bi pokušao do mjesta za Katar, ali u Bologni se nije snašao. Dosad je skupio šest nastupa za talijansku momčad, navodno ga vrebaju i neki klubovi iz HNL-a, ali igraču njegovih kvaliteta opcija neće nedostajati. Mlad je, može još puno napredovati, a povrh svega je sjajan igrač koji može koristiti svojoj momčadi u mnogim segmentima.

Trenutno je u Bologni na posudbi, ali neće iznenaditi ako uskoro opet promijeni sredinu. Hoće li to biti sada ili na ljeto, treba vidjeti, ali ne bi nas iznenadilo ni da u proljetnom dijelu sezone ubaci u višu brzinu te da Motta u njemu dobije standardnog prvotimca. Bologna ima dobre igrače, ali Nikola, po našem skromnom mišljenju, itekako može (odnosno mora) biti prvotimac u takvoj momčadi.

7. JOSIP BREKALO

Foto: REUTERS/Fabrizio BenschFoto: REUTERS/Fabrizio Bensch

Mislili su neki da će od dolaska Nike Kovača profitirati Brekalo, ali zna se da Niko nema popusta ni za koga. Prošle je sezone povremeni Vatreni igrao sjajno u Torinu, ali budući da mu bivši hrvatski izbornik ne daje previše prilika (u prvom dijelu sezone skupio je tek 314 minuta na terenu), Dalić za ga nije mogao imati ni u primisli za finalni spisak za SP u Kataru. Problem kod 24-godišnjeg lijevog krila je taj što je on bio 'bliži' reprezentaciji prije četiri i pol godine nego sad, treba mu kontinuitet, a očito je da ga u Wolfsburgu neće dobiti.

Monza se navodi kao najzainteresraniji klub za njegovim uslugama, ali ne bi iznenadilo ni da Breaklo 'pregrmi' i narednih pola godine pa onda na ljeto, kao slobodan igrač, potraži novi klub. No, njemu se sigurno ne sjedi na klupi, stoga postoji velika mogućnost i da ove zime spakira kofere i promijeni sredinu.

8. DION DRENA BELJO

Foto: Davor Javorovic/PIXSELLFoto: Davor Javorovic/PIXSELL

Uvijek je nezgodno raditi projekcije za tri, četiri ili pet godina, ali u ovom trenutku, kad gledamo tko bi mogao biti prvi hrvatski napadač na SP-u u SAD-u, Dion Drena Beljo nameće se kao opcija broj jedan. Igrao je prošle sezone sjajno u Istri 1961, u istom ritmu nastavio i u Osijeku, a jednog dana kada ode, a u Osijeku rade na tome da se to dogodi već ovog siječnja, bit će sigurno najveći izlazni transferu u povijesti kluba.

Najviše se spominje M'Gladbach, iako, ne treba zanemariti ni ponude Belgijaca. Leeds United je, zasad, samo priča, dok klubovi poput Modene mogu slati ponude 'do mile volje', ali igrač njegovih kvaliteta naprosto ne ide u Serie B.

U Osijeku očekuju minimalno šest milijuna eura, Beljo je došao do faze kad je spreman za iskorak, a u klubu ne bi imali ništa protiv prodaje budući da u vrhu napada imaju Miereza. A i valjda će se Kristijan Lovrić probuditi…

9. IVICA IVUŠIĆ

Foto; Davor Javorovic/PIXSELLFoto; Davor Javorovic/PIXSELL

Iako je po nekima Ivica Ivušić bio spreman da ostane jedinica Vatrenih nakon izvrsnih predstava protiv Slovačke, Slovenije i kasnije Francuske, Dominik Livaković je svojim izvedbama u Kataru dokazao kako je u ovom trenutku ipak zasluženo ispred njega. No, to ne umanjuje kvalitetu Riječanina koja je itekako velika. Riječ je o sjajnom vrataru koji polako ulazi u najbolje vratarske godine, već godinama brani na vrhunskom nivou te je sada došao pravi trenutak da napravi iskorak u svojoj karijeri. Iako u Osijeku uživa sjajan status, iako je standardan reprezentativac, iako mu karijera kontinuirano ide uzlaznom putanjom otkako je stigao u Gradski vrt, Ivica Ivušić bi morao htjeti nešto 'još više'.

Svojevremeno je bio na korak do Napolija, ali se transfer u konačnici nije realizirao. Došao je do onog trenutka kad je iskorak neophodan, inače bi se mogla dogoditi stagnacija. A to nikada nije dobro. On je puno dao Osijeku, baš kao što je Osijek dao njemu, a ovaj prijelazni rok djeluje kao idealno vrijeme da se pokaže i u nekim drugim ligama, a ne samo HNL-u. On je zaslužio transfer, Osijek je na njemu zaslužio zaraditi, a sve ponude iznad 3.5 milijuna eura sigurno bi bilo odmah bile prihvaćene…

10. MARKO PJACA

Foto: Nderim Kaceli / ipa-agency.net/IPAFoto: Nderim Kaceli / ipa-agency.net/IPA

Još godinu i pol dana je Marko Pjaca ugovorno vezan za Staru damu iz Torina. Neće više nigdje dobiti uvjete kakve ima u Juventusu, to je svima jasno, ali isto tako je svima jasno da u talijanskom gigantu na njega ne računaju te bivši hrvatski reprezentativac ima slobodne ruke da potraži novi klub.

Da su htjeli, u Dinamu su ga mogli imati, ali Ante Čačić je rekao da mu Pjaca nije potreban. A trenerova se uvijek mora respektirati. Procjena nekadašnjeg izbornika je da na toj poziciji Dinamo ima dovoljno kvalitetnih rješenja te bi dolazak Pjace bio kao da se pored kruha traži pogače. Da bi podigao kvalitetu momčadi, to sigurno, ali on u ovom trenutku, jednostavno, nije potreban Plavima.

Prošle sezone je u Torinu bio korektan, na momente veoma dobar, dok je ove sezone u Empoliju bio nešto lošiji. Doduše, nije puno igrao, svega sedam nastupa upisao je u Serie A ove sezone, a njemu ako nešto treba u ovom trenutku, onda je to kontinuitet. Ima 27 godina, sad bi trebao biti u svojem 'primeu', a možda će morati napraviti korak unazad kako bi onda kroz godinu ili dvije mogao dva unaprijed. Marko je sjajan igrač, prije nego što je napustio HNL je oduševljavala lakoća kojom je zabijao golove i svoje suparnike driblinzima slao u Park Maksimir na šetnju, ali brojne ozljede su ga usporile. On sada naprosto mora naći klub gdje će biti standardan i gdje će vratiti davno izgubljeno samopouzdanje. Juventus će ga pustiti bilogdje, a na njemu je samo da nađe novi angažman.


Tagovi

Zimski prijelazni rokJoško GvardiolDominik LivakovićJosip BrekaloDejan LovrenJosip JuranovićJosip ŠutaloDion Drena BeljoIvica IvušićMarko Pjaca

Ostale Vijesti