Ovaj Hajduk može osvojiti prvi trofej nakon pet godina suše

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 07.02.18. | 12:07

Bijeli optimistično kreću u novu polusezonu.

Ovog petka kreće proljetni dio 1.HNL. Polusezonu će otvoriti Inter i Slaven u Zaprešiću, u subotu Rijeka dočekuje Istru, a Osijek Dinamo, dok će u nedjelju prvo proljetno kolo zaključiti Lokomotiva i Rudeš te Cibalia i Hajduk u Vinkovcima. Upravo se za posljednju utakmicu špekuliralo da bi se klubovi mogli dogovoriti oko promijene domaćinstva, zbog lošeg stanja terena u Vinkovcima, no Cibalia je taj prijedlog Hajduka odbila.

Nakon što smo jučer predstavili vodeću momčad prvenstva Dinamo, sada je red stigao na drugoplasirani Hajduk. Bijeli imaju čak 12 bodova manje i osim ako na proljeće ne uđu u nevjerojatnu seriju pobjeda, a Dinamo počne neočekivano prosipati bodove, Bijeli ni ove sezone, što znači 13. u nizu, neće dobiti trofej namijenjen prvaku države.

No, Hajduk na ovo proljeće može gledati prilično optimistično i to iz nekoliko razloga. Prije svega, dolaskom Željka Kopića, nakon poraza Joana Carrilla na Poljudu od fenjeraša Rudeša 2:3, Hajduk je nanizao seriju od pet pobjeda i jednog remija.

Nakon pet godina svladana je Rijeka, i to na Rujevici, Bijeli su upisali pobjedu i na uvijek neugodnom gostovanju u Gradskom vrtu i izborili polufinale Kupa, a srušena je i Lokomotiva u Zagrebu. Odlično zatvaranje polusezone za Majstora s mora, a proljeće nagovješćuje da bi moglo biti jednako uspješno, ako ne i uspješnije od završnice prošle polusezone.

Hajduk je ove zime prodao ponajboljeg igrača jeseni Antu Ercega u Ujedinjene Arapske Emirate i Kopću će svakako nedostajati usluge odličnog ofenzivca. Međutim, Hajduk je iz ruskog Rubina u svoje redove vratio jako dobrog Miju Caktaša, a pojačao se i u vrhu napada s Mađaron Adamom Gyurscom iz Poljske (koji se jako dobro s našao i na pripremama zabio tri gola), a konkurenciju na lijevom beku osnažio je Steliano Filip iz bukureštanskog Dinama.

Hajduk u proljeće ulazi s jačom momčadi nego na jesen, unatoč odlasku odličnog Ercega. Jer, osim pojačanja, treba očekivati povratak Marka Futacsa (možda čak zaigra polufinale Kupa), ali i bolju adaptaciju Hugha Almeide koji je prošao cjelokupne pripreme.

Bijeli su na pripremama odigrali šest utakmica, upisavši pritom pet pobjeda (Varteks 5:0, Zurich 4:1, Lech 1:0, Trenčin 4:2 i Zrinjski 2:1), a izgubili su samo od Goška iz Gabele s 1:2. 15 od 18 „bodova“ i gol-razlika 17:6. Nije loše.

Po tri gola zabili su Mađar Gyurcso, Ganac Ahmed Said i Portugalac Almeida, dva Franck Ohandza i Franko Kovačević, a po jedan Borja Lopez, Zoran Nižić, Hamza Barry, Toma Bašić i Ardian Ismajli.

Ono što je sigurno, Hajduk ima jako dobro posloženu momčad, popunjenu s dva dobra igrača na svakoj poziciji, talentiranog trenera i pozitivnu atmosferu. Iako do naslova prvaka ove sezone gotovo sigurno neće doći, Lokomotivu bi u polufinalu kupa trebali proći, a onda svom snagom u pohod na prvi trofej nakon 2013., u Vinkovcima u finalu Kupa protiv Dinama ili Rijeke.

Došli: Jurić (Dugopolje), Gyurcso (Pogon Szczecin), Caktaš (Rubin Kazan), Filip (Dinamo Bukurešt)
Otišli: Erceg (Al Ahli), Pešić (Dinamo Bukurešt)

(Foto: Pixsell)


Tagovi

Franck OhandzaSaid Ahmed SaidHugo AlmeidaŽeljko KopićAdam Gyurcso

Ostale Vijesti