On je priča sezone u Premier ligi

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 11.03.20. | 07:33

Njegovi golovi nisu uvijek lijepi, ali su vrlo važni i izravan je "krivac" što njegovi ove sezone nisu skliznuli u Championship.

U sezoni u kojoj nijedan drugi igrač Crystal Palacea nije zabio više od tri gola, Ayew je pogodio osam puta. To nije ni blizu golu po utakmici, ali je vrlo bitna statistička stavka jer odlično objašnjava jednu od najvećih boljki Palacea, odnosno odlično prikazuje vrijednost igrača kojeg su mnogi zanemarivali u prošlosti...

Ayew je zabio svoj osmi gol u prošlu subotu i bio je vrlo efektan, primio je loptu na ivici šesnaesterca, cimnuo udesno i pogodio kraj nemoćnog Bena Fostera. Po pobjedničkom golu protiv Brightona to mu je drugi put u dvije utakmice da je zabio jedini gol u minimalnoj pobjedi svojih, kroz sezonu ukupno, to mu je šesti put da je zabio jedini gol za minimalnu pobjedu.

Ali utakmica protiv Watforda bila je zoran dokaz njegove vrijednosti, naime, prema jednom statističkom portalu imao je 0.07 posto šanse za zabiti, ali je to svejedno učinio.

Taj podatak sjajno opisuje cijelu sezonu njegove momčadi, jer novom mršavom pobjedom još nisu osigurali ostanak u ligi, ali s 39 bodova na kontu i još devet utakmica do kraja, već se lagano mogu pripremati za još jednu sezonu među engleskom elitom. I mogu pucati više jer su konačno pronašli lijek za svoje probleme i u Ayewu imaju napadača koji je sposoban zabiti ključan gol iz polušanse. Jedine na utakmici.

Da stvar bude još kontradiktornija, igrač kojemu kroz karijeru zapravo nikad nisu pronašli pravu poziciju, jer je podjednako dobar na krilu i u špici, pronašao je svoje mjesto pod suncem ispao je baš ono što je Palacu trebalo.

Ta njegova nebulozna kvaliteta koja se pojavljuje na bljeskove provlači se kroz cijelu njegovu karijeru. Na startu 2019. godine zabio je prvi gol u utakmici protiv Guinee Bissau na Afričkom kupu nacija. Primio je loptu na polovici, prošao pored braniča, ušao u šesnaesterac i potom zabio u gornji kut.

Prekrasan gol nakon kojeg bi ga bilo koj skaut preporučio svom poslodavcu i rekao mu da ne pita za cijenu, ali također indikacija oscilacija u njegovoj igri, jer je samo nekoliko trenutaka ranije bio očajan u puno lakšim stiuacijama. Svejedno, taj gol bio je pokazatelj što može kad hoće...

Nekoliko mjeseci kasnije, zabit će identičan gol, ali ovaj put za Palace protiv Aston Ville. Ponovo sjajan bijeg, prolazak kroz braniče prije prekrasne završnice.

Kažete li kako je Ayew jedan od najtalentiranijih nogometaša na svijetu, nekima ćete zvučati kao da pretjerujete, ali kad bacite oči na sve njegove kvalitete u cijelini, shvatite kako je riječ o igraču jedinstvene vještine. Za one koji sumnjaju u ovu tvrdnju je sam kriv, jer ih ne pokazuje prečesto otkad je u Engleskoj.

Ali povremeno svakako...

Pobjednički gol protiv West Hama ove sezone bio je jedna takva instanca, započeo je trapavo, gotovo posrćući terenom kao dijete koje gaca kroz lokve, ali završilo je prekrasnim prebacivanjem golmana u ključnim momentima susreta.

Nekoliko takvih nezaboravnih trenutaka imao je za Swansea, ukuljučujući prekrasan gol svom sadašnjem klubu u prosincu 2017. godine, a nogometni sladokusci pamte i njegovu bombu na St. James Parku u dresu Aston Ville. Ostatak vremena u Premiershipu Ayew je napadač koji igra na bljeskove, ponekad čak nije ni centarfor, barem ne u klasičnom smislu.

Ali otkad to igra u Palaceu, konačno je pronašao pravog sebe. Već sad ima više golova kraj svog imena, nego u bilo kojoj drugoj sezoni u Premier ligi, a blizu je skidanja osobnog rekorda od 12 golova u sezoni 2014-15. dok je nosio dres Lorienta.

Sve ovo možda još nije dovoljno kako bismo ga proglasili igračem godine u Premier ligi, ali pitajte što će na to reći njegov sadašnji menadžer Roy Hodgson, kojemu trenutačno zlata vrijedi, njemu je barem među kandidatima za MVP-a cijele lige...

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Jordan AyewCrystal PalacePremier ligaNogomet

Ostale Vijesti