Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Ogiwara je u Rovinju, na posudbi godinu dana, ali još ne trenira s momčadi. Zbog bizarnog razlog još nije registriran za Dinamo!

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 09.01.24. | 14:00

Svi se pitaju gdje je novi Dinamov Japanac, nema ga na fotografijama, nije još predstavljen kao igrač Modrih. Ali, nema panike, tek birokracija

Gdje je Ogiwara? Je li došao s Dinamom u Rovinj? Zašto ga klub još nije službeno predstavio? Je li se nešto u zadnji tren zakompliciralo pa Takuya Ogiwara i ne postane Dinamov igrač? Dobili smo u zadnja dva dana dosta poruka sličnog sadržaja, a i po društvenim mrežama mnogi se pitaju: "Gdje je nestao Ogiwara?" Jer, zadnja je informacija od prošlog tjedna bila je da je prošao liječnički pregled i potpisao za Dinamo. No, bilo je to neslužbeno, Dinamo ga službeno još nije predstavio na svojim kanalima. Također, Ogiware nema niti na fotografijama s treninga, niti u Zagrebu niti u Rovinju.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) 

Došli smo u utorak u Rovinj, gdje će se Dinamo pripremati do 17.siječnja, a već u srijedu 10.siječnja igrat će novu pripremnu utakmicu, protiv slovenskog drugoligaša Triglava iz Kranja. No, Ogiware neće biti na terenu, pričekat će na debi još neko vrijeme. O čemu se, dakle, radi? Ogiwara je u Rovinju s momčadi, sve je u redu s njegovim transferom, ništa nije propalo i neće propasti, navijači mogu po tom pitanju biti spokojni. No, u pitanju su dvije stvari. Prvo, Ogiwara se po dolasku iz Japana razbolio, ima povišenu temperaturu i trenira po posebnom programu, odvojeno od momčadi. Temperaturu je po dolasku iz Japana dobio i Takuro Kaneko pa nije ni on dosad radio punom snagom. Drugi razlog zašto Ogiware još 'nema' u Dinamu jest - birokracija.

Naime, Japan i BiH, kako smo čuli, jedine su zemlje u kojima postoji isti problem s upisivanjem igrača u tzv. TMS, globalni sustav za registraciju igrača. Dakle, svaki igrači koji mijenja klub, mora prvo biti upisan u taj TMS, da bi se uopće mogao registrirati za novi klub. To je formalnost, međutim, mora se odraditi. Kako smo doznali, Ogiwara je na posudbi do idućeg siječnja, dakle, godinu dana, a ne kako se prvo mislilo i pisalo samo do ljeta. A kako u Japanu, u tom TMS-u nije još određen datum početka prijelaznog roka u siječnju 2025., Ogiwaru se ne može unijeti u sustav s točnim datumom transfera! Kompjutorski program ne prihvaća registraciju. Eto, pomalo bizarno, ali dogodi se, uglavnom, riješit će se ovih dana, možda već i danas tijekom poslijepodneva. Dok tome nije tako Ogiwara ne može igrati pripremne utakmice, ali, ispalo je da, barem ovu prvu, ne bi niti igrao, jer je bolestan.

Inače, Ogiwara je Dinamo koštao zasad 150 tisuća eura, toliko su Modri platili Urawi za jednogodišnju posudbu, a ako će ga htjeti otkupiti, neće niti to biti preskupo, otkup stoji još 550 tisuća eura. Osim njega, poznato je, u konkurenciji za lijevi bok bili su Albanac Mario Mitaj iz moskovskog Lokomotiva te Bartlomiej Wdowik iz poljske Jagellonije. Mitaj je bio prva opcija u tom trenutku, razgovaralo se također o posudbi s otkupom i prva cijena bila je 500 tisuća eura za posudbu. No, kad su Rusi vidjeli da je Dinamo zainteresiran, a Mitaj je, očito, zanimljiv tržištu izvijesili su cijenu od - sedam milijuna eura! Za transfer. Okrenuo se Dinamo tada Poljaku Wdowiku, međutim, došlo je i ovdje do podizanja cijene za vrijeme pregovora i Modri su odustali. Tada se na tržištu 'ukazao' Ogiwara i Dinamo nije čekao. I svi su uvjereni da je Japanac 'raketa', možda i najbolja opcija. Kakav je, vidjet ćemo uskoro, valjda će Japanci ubrzo srediti taj mali birokratski problem.



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićTakuya Ogiwarapripreme

Ostale Vijesti