HNK Hajduk Split
HNK Hajduk Split

Odigrao je kao da mu je 101., a ne prva na Poljudu, potvrdio potencijal i stilom podsjetio na stopera Cityja

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 23.01.23. | 08:10

Netko će kazati da utakmica protiv Šibenika nije mjerilo, ni pokazatelj i garancija za budućnost, što i je činjenica, ali je svakako smjernica i otkriće za mnoge jednog potencijala kao što je Prpić. Kad bi se ostvarila želja navijača i svih kojima je Hajduk pri srcu pa u klubu se dovoljno dugo zadržao i veliki talent 15-godišnji Luka Vušković, Bijeli bi u budućnosti mogli imati moderan stoperski par iskovan u Akademiji.

Što su ciljali to su i ostvarili. Na te tezu bi mogli svesti učinak Hajduka u 18. kolu gdje je jedini cilj bila pobjeda protiv Šibenika. Lomili su Splićani gusto zbijene linije i tvrdu obranu gostiju koja je pala do kraja susreta. Imali su Šibenčani svijetli trenutak s vodstvom, a kako je dvoboj tekao dalje pritiscima i navali Hajduka nisu uspjeli ne pokleknuti. Na kraju im je presudila greška unutarnjih redova i trenutak nepažnje, tj. pažnje Marka Livaje koji je još jednom bio junak Bijelih u slavlju od 2:1.

No u ovoj utakmici nije lucidnost i trenutak genijalnosti Marka Livaje bio tema, već igra jednog mladića čiji je potez prethodio golu za pobjedu i za kojeg je malotko očekivao da će početi od prve minute, rekli bi da se više taj trenutak priželjkivao. Kažemo da smo priželjkivali, jer tko god je pratio razvoj i ranije igre 18-godišnjeg Dominika Prpića u mlađim kategorijama, pa i u seniorskim minutama koje je dobivao u uglavnom u prijateljskim utakmicama, upoznat je o kakvom se potencijalu radi.

Za one koji nisu bili upoznati ranije, mogli su to vidjeti i na pripremnim dvobojima, a nakon Šibenika je stigla samo još jedna potvrda toga. U prvoj službenoj utakmici odigranoj od prve minute istaknuo se kao jedan od najboljih prvenstveno po dojmu, onom na prvu bez provjeravanja statistike, a kad provjerite i nju vidite da niste bili u krivu. Potvrda odlično odrađenog posla u prvoj ozbiljnijoj minutaži govori kroz činjenicu da je Prpić imao najviše dodira na utakmici (108) i imao dva ključna dodavanja, a jedno od tih je bila duga lopta koja je prethodila golu Livaje za pobjedu. Za dodatnu potvrdu dovoljno je pogledati i mapu njegovog kretanja po terenu, a kad bi pojednostavnili mogli bi kazati 'bilo ga je svugdje'.

Mogli smo nakon utakmice čuti komentar da je odigrao kao da mu je 101., a ne prva službena na Poljudu od prve minute. Kada bi gledali na koga podsjeća njegova igra od svjetski poznatijih imena, rekli bi na Aymerica Laportea stopera Manchester Cityja. Odgovara mu pozicija lijevog središnjeg braniča, a i u sustavu s trojicom iza on zauzima lijevu stranu kako je bilo i protiv Šibenika. Prpić je jako dobro tehnički obučen stoper s kvalitetnim iznošenjem lopte kroz vođenje i odličan je dodavač. Uz to se u fazi obrane dobro postavlja i čita igru. Bez obzira na teške uvjete protiv Šibenika bio je siguran s loptom u nogama, a to se vidjelo već i na početku u prvom duelu. S obzirom na to da mu odgovara igra s tri stopera iza pokazao je da može iznositi loptu do zadnje trećine i kreirati dobre situacije za suigrače. Sve te navedene karakteristike pokazao je i na jučerašnjoj utakmici.

Iako je rođeni Zagrepčanin, u Dinamu nije bio, a u Hajduk je stigao iz Lokomotive s 13 godina u paru s mladim veznjakom Mihaelom Stipićem koji je danas član Rudeša. Prošao je Prpić u periodu od dolaska u Split pionire, kadete i juniore Hajduka i stigao do prve momčadi. Još prošlog ljeta na pripreme ga je vodio Valdas Dambrauskas u Austriju, ali kod njega nije upisao debi. Upisao ga je zato kod Mislava Karoglana u kup-utakmici protiv Tehničara iz Cvetkovca, a punu minutažu dobio je protiv Mladosti iz Ždralova. Dobio je četiri minute i u posljednjem dvoboju jesenskog dijela protiv Slaven Belupa, a sudeći po zimskim pripremama pod Ivanom Lekom on bi mogao biti njihov najveći dobitnik.

Odlaskom prvo Marina Ljubičića, pa ove zime Stipe Biuka, u prvoj momčadi kao novi projekt iz Akademije se nameće logično Dominik Prpić, a i s njim 18-godišnji veznjak Rokas Pukštas. Izražena radna etika, pobjednički mentalitet, liderska crta, samo su neki od epiteta koji se mogu čuti za ovaj dvojac. U nekim ranijim neformalnim razgovorima mogli smo čuti dobre stvari o njima, a u nekim se situacijama i uvjeriti da Hajduk u njima ima veliki potencijal.

Netko će kazati da utakmica protiv Šibenika nije mjerilo, ni pokazatelj i garancija za budućnost, što i je činjenica, ali je svakako smjernica i otkriće za mnoge jednog potencijala kao što je Prpić. Imponirao je njegov govor tijela i mirnoća jednog debitanta na Poljudu iz čega se mogu iščitati liderske sposobnosti. Kad bi se ostvarila želja navijača i svih kojima je Hajduk pri srcu pa u klubu se dovoljno dugo zadržao i veliki talent 15-godišnji Luka Vušković, Bijeli bi u budućnosti mogli imati moderan stoperski par iskovan u Akademiji.



Tagovi

Dominik PrpićHajdukOmladinska škola HajdukaHajduk junioriHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti