Foto: NK Rijeka
Foto: NK Rijeka

OCJENE SEZONE - Rijeka: Toni iznad svih, veliki plus za reprezentativca, puno manje 'flopova' nego 'topova'

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 29.05.24. | 09:00

Drugo mjesto, 68.52 posto osvojenih bodova, finale Kupa, povećana tržišna vrijednost momčadi... Da je Riječanima ovo netko ponudio prije sezone, vjerojatno bi potpisali. Iako, nedostaje taj trofej...

Uvjerljivom 4-0 pobjedom protiv Slaven Belupa momčad Željka Sopića stavila točku na (R)i sezone 23./24.. Budući da nije osvojen nijedan trofej, ne može se reći da je sezona bila uspješna. Ali, ciljevi su zadovoljeni. S tim da uspješnost i ostvarivanje ciljeva treba razlikovati…

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Rijeka je krenula u sezonu s Jakirovićem, završila sa Sopićem. O tom potezu današnjeg stratega Dinama pisat će se još neko vrijeme. Nije njegov odlazak toliko sporan koliko sam tajming. Sjetite se samo, dva dana prije Lillea, u tjednu kad Rijeka gostuje na Maksimiru… Zaista nevjerojatno.

Otišao je Jakir, došao Sopa. I bilo je sve u redu. Uspona i padova, dobrih i loših utakmica, pobjeda i poraza. Svakako treba se odati priznanje Zagrepčaninu na klupi Rijeke za mnoge stvari, no taj njegov poseban karakter ponekad se pokaže njegovom najvećom vrlinom, ali isto tako i manom. Išao je glavom kroza zid jer je bio uvjeren u ono što radi. Vjerovao je u svoju ideju, u svoju momčad, u svoj stožer. Vjerovao je da će biti prvak. Nije se prilagođavao i – izgubio je. No, barem je 'poginuo' od svoje ideje…

Možda je Rijeka ostala bez trofeja, ali je promovirala brojne mlade igrače. U izlogu nikada nije bilo ovako puno 'skupih krpica'. A to je isto određena zasluga trenera. Neki će otići već na ljeto, neki će ostati u klubu, neki tek trebaju pokazati svu svoju raskoš.

Sopić? Zasad je bliži odlasku nego ostanku. No, u nogometu se sve brzo okrene. Ugovor ima, on bi svakako htio biti ovdje i sljedeće sezone, ali tek treba vidjeti hoće li prilikom razgovora on i predsjednik doći na istu valnu duljinu. Frekvencije im se već neko vrijeme ne podudaraju, ali sada imaju vremena sve resetirati i krenuti ispočetka. Iako, ne čak ni ispočetka, jer temelji, baš snažni temelji, već su postavljeni.

Ove sezone je u prvi plan kod Rijeke iskočio prvi asistent lige Toni Fruk. Kakva je to samo sezona bila za Rijekinog maestra, prava je nepravda da na kraju nije mogao podići neki trofej. Iako, poznavajući njegov modus operandi, kad bi dobio neki trofej u ruke, podigao bi ga, ali onda odmah proslijedio suigračima. Idu ga asistencije, što će…

Kad se priča o flopovima, najviše je ove sezone podbacio Momo Yansane, bajkovito pojačanje, igrač koji je potpisao za Rijeku, a Sopić nije ni znao njegovo ime. Gvinejac je krenuo dobro, ali kako je sezona odmicala, tako se njegova minutaža smanjivala. I zato ne bi bilo nikakvo iznenađenje da se na Kvarner više uopće ne vrati.

Na kraju, kad se podvuče ona finalna crta, Rijeka je sezonu okončala na drugom mjestu ispred Hajduka i Osijeka koji imaju neusporedivo veće godišnje proračune. U Kupu su stigli do finala, ali u oba natjecanja je korak dalje otišao Dinamo. Ako pitate ljude iz Rijeke, svi će se složiti da je takav ishod prava šteta, ali i surova realnost. Ove sezone, za tu nijansu, Plavi su bili bolji. No, ako Riječni ostanu na okupu, ako kostur ostane nepromijenjen, tko kaže da Toni, Marco, Veldin, Niko, Franjo, Ivan i ostatak društva ne mogu još jednom baciti rukavicu u lice hrvatskom prvaku?

U nastavku možete pronaći naše ocjene nogometaša Rijeke za sezonu 23./24. Tko je po vama zaslužio plus, a tko minus?

Toni FrukVezni red
OK, svi smo znali da će Fruk biti ogromno pojačanje za Rijeku, ali nitko nije mogao očekivati da će Rijekin maestro sezonu okončati s nevjerojatnih 16 asistencija! Ne samo da je dodavao, ono što je posebno impresioniralo kod njega je ta izdržljivost, polivalentnost, prilagodba. Pisali smo već, od svih igrača iz udarnih 11, samo su oni i Smolčić odradili sezonu na pozicijama koje im nisu prirodne. Fruk je svojim sjajnim izvedbama došao na radar izbornika Dalića, a u slučaju 'otkaza' Vlašića ili nekog drugog veznjaka, sigurno je 'in' za Euro. On može igrati na krilu (desnom i lijevom), može biti 'osmica', može biti 'desetka'... Toni može sve! Igrač oko kojeg se isplati graditi momčad. Karakteran, a opet ne bahat i umišljen. Iako je ove sezone zaslužio biti u momčadi sezone, on je svjestan kako mora još puno raditi na sebi kako bi dodatno oplemenio svoju igru. Majstor nogometa i najbolji pojedinac Rijeke ove sezone.
Ocjena
8
Marco PašalićVezni red
Znali smo ga nešto sitno iz mlade reprezentacije, nećemo se lagati pa objašnjavati kako smo ga pratili i kad je bio član druge momčadi Borussije Dortmund. Došao je relativno tiho, s tim da je prije Rijeke prvo umalo završio u Maksimiru, a onda i Opus Areni. No, božica Fortuna otplesala je svoj poznati ples, poigrala se s mladim Marcom i na kraju ga odvela na Kvarner gdje je on – zablistao! Ima svojih 'mušica', nije 'sveto dijete', ali Marca je njegova ljevica na kraju odvela sve do reprezentacije. A sada i Eura! Frajer je, ima nešto u sebi dobro, baš, baš dobro, ali isto tako mora nastaviti raditi na svojim manama. Pamtimo onaj strašan lob protiv Lillea, pamtimo pogodak Dinamu na Maksimiru, 'bombe' protiv Kosovara te Istre 1961... Ozbiljan igrač je Marco. Došao je ni za što, a otići će za velik novac. Ovog ljeta ili onog sljedećeg, tek treba vidjeti, ali njemu je na Kvarneru sigurno lijepo.
Ocjena
7.5
Nediljko LabrovićVratar
Ne dajte se navući i ne dajte da vas uvjere kako su njegove dvije slabije predstave pred kraj sezone nešto zbog čega zaslužuje manju ocjenu! Svako malo može se čuti neka priča kako je u jednom trenutku Nevistić, drugom Lučić, a trećem Čavlina najbolji vratar HNL-a. Uz svo dužno poštovanje, Nedo je ove sezone u odnosu na sve – koplje iznad! Pomalo je fascinantno da se mora braniti čovjeka koji je u 18 utakmica u HNL-u sačuvao mrežu netaknutom od nekih neutemeljenih kritika. Inače, da ne bi prošlo ispod radara, ako vas zanima tko je kapetan i kako se kapetan ponaša, okrenite njegov broj. Dečko na mjestu, sa stavom i s ogromnim vratarskim kvalitetama. Možda ljetos napusti klub, ipak mu ugovor ističe za godinu dana, ali on je u Rijeci ostavio velikog traga. Ozbiljan vratar, sigurno jedan od pet najboljih koje Hrvatska u ovom trenutku ima.
Ocjena
7.5
Stjepan RadeljićObrana
Ne možemo reći da je ušetao na Rujevicu kroz mala vrata kad mu je skoro dva metra, ali.. Šalu na stranu, ovaj 26-godišnjak netko je od koga se nije previše očekivalo, došao je da bi bio četvrti stoper i svojevrsni 'specijalac' kad suparnik u svojem napadu bude imao 'tornja', ali na kraju se izborio za mjesto prvog stopera. A, onako usputno, je postao i reprezentativac. Ugodan sugovornik, simpatičan, netko tko je dosad u karijeri prošao zaista svašta. Ali, onaj veliki iskorak se tek čeka. Ni za koga nije došlo više upita od njega, prate ga klubovi sa svih strana, od Engleza, Nijemaca pa sve do Poljaka, Austrijanaca i Mađara. I Azijata! Ako ostane, dobro je ostao, a ako ode, vratit se na Kvarner može uvijek. Bravo za njega, izvrsna sezona!
Ocjena
7.5
Marko PjacaNapad
Vratio se u HNL kao najveće pojačanje u povijesti Rijeke, a onda je na Kvarneru dobio takvu ljubav navijača o kojoj je mogao samo sanjati. Krenuo je očaravajuće, i dalje pamtimo onu simultanku protiv Osijeka i dva fenomenalna pogotka, ali isto tako je onda imao razdoblja u kojima se 'ugasio'. Najvažnija stvar od svega je da su koljena 'izdržala', a čim su koljena dobro, Marko je odmah među boljim igračima lige. I siguran reprezentativac. Ocjena 7.5 je malo čak i poticajna, jer pred kraj sezone se 'ugasio' kad ga je Sopić najviše trebao. No, Marko je majstor, nogometni virtuoz, zagrebački dečko koji jednostavno odskače. Ponašanjem, razmišljanjem, razgovorom, 'fizikalijom', tehnikom, nogometnim znanjem. Priča da bi mogao u Dinamo je sve ozbiljnija, Marko će teško ostati imun na poziv svojeg kluba, s tim da, sigurni smo, ne bi imao ništa protiv da ostane do daljnjeg u Rijeci.
Ocjena
7.5
Lindon SelahiVezni red
Pred kraj sezone nije to više bio onaj 'stari' Selahi. Treba mu odati veliko priznanje za sve one kilometre koje je natukao, za sve one silne klizeće startove, za svu tu silinu s kojom je išao u svaki start, baš kao što se mora honorirati i činjenica da Rijeka sasvim sigurno ne bi mogla igrati u 4-1-4-1 sustavu kojeg je prakticirala ove sezone da njega nije bilo. Ona trakavica iz prosinca i siječnja, kad nije ni sam znao bi li išao ili bi ostao, na kraju cijele balade se malo osjetila i na njegovim igrama. On je igrač sistema, a ovaj sistem legao mu je – idealno. Vjerojatno će na ljeto potražiti svoju sreću negdje drugdje.
Ocjena
7
Matej MitrovićObrana
Kad je na 100 posto, sigurno je jedan od najboljih stopera HNL-a. Možda i najbolji. Sjetimo se samo da ga se 'uspoređivalo' sa Šarlijom za kojeg je Mitar ipak dvije razine bolji. Sve te silne ozljede koje je pretrpio su odradile svoje po pitanju njegove brzine, taj prvi korak mu je dosta problematičan, ali njegovo postavljanje i razumijevanje prostora nešto je što ga je izdvajalo od ostatka krda. Za njega bi bilo najbolje da ostane u klubu, ali nismo sigurni da i on tako razmišlja. Možda se želi još jednom okušati u inozemstvu iako mu avanture u Turskoj i Belgiji nisu bile pretjerano uspješne. Imao je nekoliko utakmica 'za prste polizati', pamti se i onaj kasni pogodak Dinamu za 2-2, ali isto tako znamo da kad nema svoj dan može odigrati kao i protiv Slaven Belupa u posljednjoj utakmici prvog dijela sezone. U svakom slučaju, Mitar je ozbiljan igrač, a iako nije vokalan tip i netko tko će galamiti po svlačionici, uz njega svaki mladi igrač voli igrati. Jer imaju što i za naučiti!
Ocjena
7
Ivan SmolčićObrana
Capitan Futuro. Jakirović ga nije vidio, nije bio 'taj' u njegovoj bilježnici. I, kad malo bolje promislimo, to je jedan od većih 'minuseva' Jakira. Jer, nemojmo zaboraviti, umalo je Ivan Rijeku na početku sezone napustio ni za što, sitnice su ga dijelile od posudbe ili čistih papira. A on jedan od boljih bekova lige! Doduše, primarna pozicija mu je ona stoperska i to se vidi, ali kad imate 'katapult' kakvog on ima, onda je to jedno dodatno oružje koje mu sigurno povećava vrijednost na tržištu. Navijači ga obožavaju, a to ne čudi ni najmanje. Vrijedan je, skroman, ponizan. I netko tko vjeruje u naporan rad. Brat Hrvoje je u Bundesligi, ne bi nas iznenadilo da Ivan jednog dana završi u ligi sličnih karakteristika. Iako, da se Riječane pita, Galešić kao središnji stoper, Hrvoje lijevo, a Ivan desno. Kao nekoć CSKA Moskva s Ignaševičem i braćom Berezucki... Odradio je jako dobru sezonu, zabio pogodak protiv Lillea i onaj protiv Lokomotive koji je Rijeku odveo u finale Kupa. Dakle, kad su ga Riječani najviše trebali, on se pojavio, on je povukao. Možda bi skauti Rijeke mogli malo češće u posjetu Gospiću...
Ocjena
7
Niko GalešićObrana
Jednog dana, kada napravi veliki transfer, jednu kuverticu sa zahvalnicom trebao bi poslati na kućnu adresu Emira Dilavera. Jer, da nije bilo popularnog Brudija, tko zna gdje bi danas Galešić bio. Ovako je jedan od najboljih stopera lige, uz dvojicu kolega iz kluba (Radeljić, Mitrović) te Uremovića (Hajduk) i KTC-a (Dinamo). Ove sezone ima je neke briljantne predstave, njegov pogodak protiv Slaven Belupa jedan je od najboljih koje su HNL travnjaci ikada vidjeli, a pamte se i njegove sjajne ‘bombe’ iz slobodnjaka. Unazad godinu i pol dana je nevjerojatno napredovao, a budući da je prilično brz za jednog stopera, jasno je zašto je mnogim klubovima prilično zanimljiv. Nije nikakva tajna da ga Sergej Jakirović obožava, njegovo ime podcrtao je od dana kako je postao trener Plavih, ali Mišković ga za manje od tri milijuna eura ni u snovima neće pustiti. Sad, je li Dinamo to spreman platiti ili će i Galešić u inozemstvo (poput Frigana), pokazat će vrijeme. U svakom slučaju, jako dobra sezona, ali ne i savršena, jer svojih ‘mušica’ je imao. A kad se njih jednog dana riješi...
Ocjena
7
Veldin HodžaVezni red
E sada, dolazimo do ocjene oko koje se mnogi neće složiti. Jer, Hodža je dobar igrač, imao je nekoliko fenomenalnih nastupa ove sezone, postigao je trogodak u okršaju s Osijekom, postao standardni mladi reprezentativac... Ipak, nekako vjerujemo da on može još više! Možda je malo nepravedno prema njemu, ali one najbolje i najperspektivnije se ne gleda istim očima kao ostale. Možda je ovdje ispao žrtva svoje kvalitete i svojeg potencijala, ali sigurni smo da je ove sezone mogao dati još više. Da ne bi bilo zabune, on će jednog dana ostvariti ogroman transfer, nitko se ne bi iznenadio da bude jedan od pet najvećih izlaznih transfera u povijesti kluba, ali u svim segmentima igre ima prostora za napredak. Odavno smo govorili da je ‘osmica’, a ne ‘šestica’, a to je i sam potvrdio svojim sjajnim ulascima iz drugog plana u 16-erac protivnika. Ima dobar udarac, ali ga je nekako premalo koristio ove sezone. Očekujemo da preuzme malo veću odgovornost, da preuzme konce igre, da diktira tempo. To je ono gdje može biti još bolji. No, sjajan igrač, sjajan! I dijete Rijeke! Vole ga navijači, vole ga u klubu, vole ga mediji, vole ga suigrači... Ne slučajno, budite uvjereni!
Ocjena
6.5
Bruno GodaObrana
Počeo je očaravajuće, pomalo nadrealno. Svaki drugi korner – Goda zabija gol. On je doveden da bi bio prinova, da bi bio ‘drugi’ bek, a s vremenom se prometnuo u sigurnog startera. Nije atraktivan igrač, ali odradi svoje. Na njegovu žalost, najviše će mu se pamtiti taj kazneni udarac kojeg je skrivio u Maksimiru, baš kao što je u drugoj utakmici finala Kupa ‘zaplivao’ kod prvog pogotka. No, ako ostavimo to po strani, jer pogreške se svima događaju, odigrao je vrlo dobru sezonu. Prema našim informacijama, Zlatko Dalić ima ga na radaru. I par puta je razmišljao o njemu. Pozicija lijevog beka je deficitarna, a Bruno, budući da je riječ o bistrom mladiću, ako nastavi naporno raditi na sebi i pokuša svakom novom utakmicom biti sve bolji i bolji igrač, jednog bi dana mogao dočekati da njegovo prezime stoji na dresu s crveno-bijelim kvadratićima. Sosa i Bradarić su ispred njega, tu je sada i Gvardiol, ali kada bi se tražilo četvrto ili peto rješenje za poziciju lijevog beka (ne smiju se zaboraviti Divković i Barišić), njegovo bi se ime svakako trebalo spomenuti. Zaslužio je!
Ocjena
6.5
Niko JankovićVezni red
Još jedan igrač oko čije se ocjene neće svi složiti, ali u njegovom slučaju vrijedi ista priča kao i kod Hodže – kad si dobar, onda te se ne gleda isto kao sve druge! Ove sezone je bio najbolji strijelac Rijeke, u posljednjoj utakmici sezone zabio je tri pogotka Slavenu, ali u drugom dijelu sezone se ipak malo ‘ugasio’. Imao je tu jednu ozljedu koja ga je jako namučila, ali u sljedećoj sezoni se od njega očekuje da svoje igre digne na jedan nivo više! Ima jako dobar prekid, dok o udarcu iz daljine ne treba trošiti riječi, jedan je od najboljih u HNL-u u tom segmentu! On se u Rijeci preporodio, već sada je na meti brojnih klubova, ali mi smo uvjereni da još nije pokazao ni izbliza sve ono što može. Ima stvari koje mora popraviti, od faze obrane pa sve do kombinatorike, ali svakako su on i Rijeka jedan sjajan ‘fit’. Mora ostati i sljedeću sezonu, što zbog sebe, što zbog kluba. Korak po korak se daleko stigne, a Niko je ove sezone napravio nekoliko velikih koraka u pravom smjeru. Neki će reći kako samo 6.5 za strijelca 11 prvenstvenih pogodaka, ali izuzev onog pogotka Hajduku s bijele točke, sve svoje pogotke Niko je zabio klubovima iz donjeg doma prvenstva. Jednostavno, kad si tako dobar kao što je on, onda se uvijek očekuje nešto više, nešto još bolje. Žrtva vlastite kvalitete, reklo bi se. U svakom slučaju, Niko može biti zadovoljan sezonom, brojke je poboljšao, ali mora biti sjestan kako je pred njim još puno posla i puno prostora za napredak.
Ocjena
6.5
Franjo IvanovićNapad
Franjo, Franjo... Poseban mladić, poseban igrač, posebna osoba. Nasmijan, simpatičan, ugodan. A opet samouvjeren, dominantan, prkosan. Kakva prava špica i treba biti! Ono što je on doživio u posljednjih godinu dana u svojem životu nije nitko u svlačionici Rijeke. Zabljesnuo je, oduševio na početku, Dalić ga je pozvao na pretpoziv, da bi onda s vremenom postao – treći napadač. No, pred kraj sezone je pokazao kako u njegovim nogama ima još puno dinamita. Dugo je bez gola, vidi se da ‘gori’ od želje da zabije, ali usprkos toj krizi, on na terenu svoje uvijek odradi. Publika ga – obožava! Čak je teško naglasiti koliko... On sigurno ostaje te se od njega očekuje da dogodine bude prvi topnik Rijeke. Ranije ga se uspoređivalo s Mandžukićem, ali nas puno više podsjeća na mladu verziju Olića. A svi znamo kakvu je Ola karijeru napravio svojom upornošću, svojim trudom, svojim odricanjem. Ako takav bude i Franjo, ne vidimo razlog zašto s vremenom ne bi mogao doseći Oline visine...
Ocjena
6.5
Jorge ObregonNapad
El Mago Colombiano je nogometaš s kojim nikada ne znaš na čemu si. Nakada izgleda kao da mu se ne da biti na terenu, kao da mu je taj dan bilo teško ustati iz kreveta, dok nekad oda dojam kao da je spreman za Lige petice. Zabio je neke važne golove, od ona dva u Gorici pa sve do onog u Splitu protiv Hajduka kad je Šarliju nosio na leđima kao dijete iz vrtića pa onda probušio Lučića! Kakav je to samo bila majstorija... Produljen mu je ugovor do kraja sljedeće sezone, Sopić mu vjeruje, a sasvim sigurno bi ga i neki drugi trener volio imati u svojim redovima. Otkako je došao u HNL izgleda kao da ima par kilograma viška, ali očito je to – on. Ili ga voliš ili ga ne voliš, s njim nema između. Dobar je bio ove sezone, puno bolji nego prošle, a Riječani se nadaju da će one sljedeće napokon doći do brojke 15.
Ocjena
6
Martin ZlomislićVratar
Uzorak nije prevelik, ali... Bio je prvi golman u Kupu. Gdje je Rijeka došla do finala. Branio je u posljednjoj utakmici sezone. U kojoj Rijeka nije primila pogodak. Dobar je karakter, vole ga u svlačionici. Nije tip koji ‘kuri’, koji ‘šuruje’. Zna da ima kvalitetu, ali isto tako je znao da je ona Labrovićeva za ‘z’ veća. Velika stvar, ali jako, jako velika stvar, je ta da on u svakoj utakmici koju brani, nosi i kapetansku traku. Doduše, u finalu Kupa nije, Mitrović je dobio tu čast, ali sama činjenica da je drugi ili treći u redu iza kapetana Nediljka dovoljno govori o njegovom statusu. Kad Capitano napusti Kvarner, u potragu za njegovom zamjenom Riječani neće ići. Jer, već ju imaju. Daleko najbolji rezervni vratar u HNL-u ove sezone.
Ocjena
6
Emir DilaverObrana
Produljena ruka trenera i igrač kojeg klinci, naročito oni iz obrane (Galešić, Smolčić) obožavaju! Uvijek je tu da udijeli pokoji savjet, da korigira, da nauči. Vjerojatno se oprašta od nogometa, s tim da još uvijek nije ništa službeno potvrđeno. On ima igračku kvalitetu, ali u drugom dijelu sezone vidjelo se kako s glavom više nije ovdje. Odnosno, vidjelo se da je donio odluku. Imao je jedan ‘okršaj’ s Miškovićem koji se malo zataškao, ali to je taj njegov karakter. On je gazda svlačionice i osoba kojoj bi vrata Rujevice uvijek trebala biti otvorena. Jer, onaj drugi dio prošle sezone, kad je unio red u momčad, nešto je što navijači i svi involvirani u rad kluba ne smiju zaboraviti. Ako se bude odlučio otići u trenerske vode, vjerujemo da bi i tamo mogao biti uspješan.
Ocjena
6
Alen GrgićObrana
Malo je igrao, iako mu se ne može osporiti trud, rad, želja. Imao je par dobrih ulazaka, iznimno je ‘živ’ igrač, ali svojevrsni problem je što se ne zna što je on točno – bek, krilo, drugi napadač... Njegova avantura u Rijeci bila je uspješna, ali dojam je da će ipak negdje drugdje potražiti svoju nogometnu sreću.
Ocjena
6
Emmanuel BandaVezni red
Dobar lik, simpatičan, vidi se da je ‘prošao svijeta’. Ima fino dodavanje, ne nabija, osjeća dobro igru, ali ovoj Rijeci, koja je igrala s tim jednim visokim intenzitetom, nije se uspio nametnuti. Mogao je i morao više. Za njegovim će uslugama biti interesa, s tim da bi ga u Rijeci rado zadržali. Zna nogomet, ali nedostaje malo konkretnijeg učinka... A i onakvi kiksevi kao na Opus Areni mu se ne bi smjeli događati.
Ocjena
6
Bruno BogojevićObrana
Da nije bilo onog bljeska protiv Lokomotive i dva sjajna pogotka, ocjena bi bila nešto niža. Više se očekivalo od njega, nije se nametnuo ni kao broj dva na mjestu desnog beka. Kad su dolazili on i Goda, mnogi su bili uvjereni da je BB bolji ‘pick’, ali nekako kao da nije do kraja pohvatao zahtjeve trenera. U sljedećoj sezoni očekujemo napredak.
Ocjena
6
Dejan PetrovičVezni red
Došao je kako bi se približio reprezentaciji, a s ovom sezonom se od nje dodatno udaljio. Ozlijede ga nisu mazile, ali kad bi dobio priliku, nije iskakao. Osim učinka, nedostajalo je i da se malo nametne na terenu. Da kad uđe, da se vidi da je ušao. Nijednom nije promijenio tijek utakmice, nijednom njegov ulazak nije okrenuo stvari. Zna nogomet, školovan je igrač, ali mora dati više.
Ocjena
5.5
Marijan ČabrajaObrana
Od njega se očekivalo više! Trebao je biti prvi lijevi bek Rijeke, a na kraju nije bio ni drugi. Ima ubačaj, ima slobodnjak, dobar je prema naprijed, ali čim ga je jednom ove sezone otvoreno ‘prozvao’ i sam trener Sopić, onda je prilično jasno da ova sezona za njega ipak nije bila uspješna.
Ocjena
5.5
Mirko MarićNapad
Došao kao veliko pojačanje. I krenuo sjajno. No, igrao je dobro utakmicu, dvije, tri, a onda... Ništa, to bi bilo to. Zapucao je veliku priliku u 90+3.minuti finala Kupa, a pored Obregona i Ivanovića se nije uspio nametnuti kao starter. Dokazani HNL strijelac, ali ova posudba na Kvarneru se nije odvila onako kako se priželjkivalo. Kako od strane kluba, tako i s njegove strane...
Ocjena
5.5
Danilo VeigaObrana
Kad je došao u klub, izgledao je kao pravi ‘jackpot’. Brz, moderan, napadački orijentiran bek. No, njegova igra u fazi obrane je zaista loša. Sjećamo se kako ga je Jakirović targetirao u svojoj prvoj utakmici na klupi Dinama, a onda Sopić izvadio iz igre nakon 20-ak minuta. Bilo bi mu bolje da je tada, kao Djouahra, kojeg je zadesila slična sudbina u tom ogledu, odlučio ovu sezonu provesti negdje na posudbi. Pred kraj sezone se još i ozlijedio, ali očekuje se da će za početak priprema biti spreman. Ima dobrih stvari u svojoj igri, ima i nekih lošijih, ali svakako može puno napredovati. Zaslužio je još jednu šansu.
Ocjena
5.5
Momo YansanéNapad
Najslabija karika ove Rijeke. Iako, da ga uopće nije ni bilo, vjerojatno se to ne bi baš osjetilo. Kad mu je Sopić dao priliku protiv Osijeka, morali smo dobro protrljati svoje oči da se uvjerimo da je to zaista Momo na terenu. Vjerojatno odlazi iz kluba. Nit’ će on nedostajat Riječanima, nit’ će Rijeka nedostajat njemu.
Ocjena
5
Ivan LepinjicaVezni red
Počeo u Rijeci pa onda prešao u Slaven Belupo. Gdje je ove sezone uhvatio kontinuitet. Igrač zadatka, destructor. Možda bi bilo pametnije da ga je Rijeka dala na posudbu u Koprivnicu, a ne da su ga se tako lako odrekli. Iako, nije baš da nije imao prilika da se pokaže kako je igrač za udarnih 11 svih ovih prethodnih sezona...
Ocjena
-
Adrian LiberVezni red
Gledaj pod Lepinjica, s tim da Adrian nije imao toliko prilika kao Ivan. Dobar igrač, školovan, lucidan. U Rijeci je mogao biti dio rotacije. No, htio je minute, a u Rijeci mu to nitko nije mogao garantirati. Dobar prvoligaški igrač, baš je protiv Rijeke u posljednjem kolu pokazao kako bi mogao biti velika snaga Farmaceuta za sljedeću sezonu.
Ocjena
-
Steven JuncajVezni red
Nije se naigrao. Vjerojatno s razlogom. Ali, Sopićev manjak pragmatičnosti i činjenica da mu nije dao ni minute kad je sve već bilo riješeno, moglo bi ga skupo koštati. Juncaj nije igrač prevage, kvalitetom je ispod ranga kluba kao što je Rijeka, ali zna se zbog čega je doveden i što bi za klub značilo da je ove sezone skupio pokoji nastup u HNL-u. Nažalost, kako Miškovićevu, tako i Stevenovu, broj nastupa u HNL-u ostao je na nuli.
Ocjena
-
Mlade nade Vezni red
U posljednjoj utakmici sezone Sopić je u drugom dijelu u igru ubacio mlade nade Bilajca, Jakaca, Valinčića i Butića, dok je Kitin, 17-godišnji stoper rodom iz Zadra, za prvu momčad debitirao kolo ranije, protiv Osijeka na Opus Areni. Rijeka se želi okrenuti 'klincima', igračima iz vlastitog omladinskog pogona, jer od svih dolazaka, mladih nada i talenata, oni najbolji bili su baš u njihovom dvorištu. Pandur, Smolčić, Frigan... Ovaj trojac je Rijeci donio 10 milijuna eura! Ima Rijeke i neke zanimljive igrače na posudbama, primarno ciljamo na Dujmovića, Ilinkovića, Babića, Gajzlera... Rijekina budućnost moraju biti njihova djeca!
Ocjena
-
Segej JakirovićTrener
Neki će reći da je ocjena pretjerana jer je Rijeka protiv Hajduka na Poljudu odigrala očajno, ali... Jakir je ove sezone na klupi Rijeke ostvario sedam pobjeda i upisao jedan poraz. I, još nešto se valja spomenuti, a to nije baš mala stvar: kadriranje, skautiranje, uvjeravanje... To je napravio on. Treba biti pošten i reći kako igrači poput Pašalića, Fruka i Jankovića sigurno danas ne bi nosili bijeli riječki dres da ih on nije 100 puta nazvao na telefon i uvjeravao da je Kvarner pravo mjesto za njih. Navijači mu nikada neće oprostiti onaj bijeg u Dinamo, ali ne smije se zaboraviti sve ono dobro što je napravio u Rijeci. A toga je bilo...
Ocjena
7.5
Željko SopićTrener
Sopa... Što reći? I gore i dolje, i dobro i loše, i ‘zemlja-zrak’ i ‘ja sam kriv’. Svega je tu bilo. On će reći da je sezona uspješna, ali Rijeka nije klub bi trebao slaviti drugo mjesto! Unazad godinu i pol dana je napravio velike stvari, ali kad su se lomila koplja, njegovi najbolji igrači su zakazali. A tu onda dolazimo do priče o treneru. Moguće je da ode iz Rijeke, usprkos drugom mjestu i plasmanu u finale Kupa. Rezultat nije loš, Rijeka je pod njegovim vodstvom postala momčad čiju okosnicu igre čine ‘klinci’, ali isto tako je pred kraj sezone malo pogubio konce. I te izjave... Rijeka, uz svo dužno poštovanje, ipak nije Sabah ili Gorica. I to je nešto čega mora biti svjestan. Navijači ga vole, ali nedostaje mu pragmatika. I plan B. Sve ide na silinu, energiju, entuzijazam. Kad toga nema, nema ni rezultata. Pokazao je da može, da ima znanje, da ima kvalitetu, ali isto tako je njegova nedokazanost i mantra ‘nećemo se nikome prilagođavati’ na kraju skupo plaćena.
Ocjena
7

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

HNK RijekaRijekaOcjeneOcjene sezoneOcjene sezone 2023./24.Hrvatska nogometna ligaHNLToni FrukNediljko LabrovićMarco PašalićMarko PjacaMomo Yansane

Ostale Vijesti