Ivo Čagalj/PIXSELL
Ivo Čagalj/PIXSELL

OCJENE SEZONE - Hajduk: Pukštas iznad svih, obrana solidna, Livaja nestao na proljeće, Perišić se vratio

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 28.05.24. | 08:01

Evo kako je Germanijak vidio nastupe pojedinaca kroz sezonu Hajduka

Hajduk je završio kao treći, što je podbačaj s obzirom na nikad skuplju momčad. Sezona je bila turbulentna, počela je s Ivanom Lekom na klupi kojega je zamijenio Mislav Karoglan, a kada su su snovi o trofejima rasplinuli, preuzeo je na kraju njegov pomoćnik Jure Ivanković.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Treba se reći da je na kraju u prvenstvu treći, nije obranio Kup, a u Europi je stao na prvoj prepreci, stoga u startu zbog neispunjenja ciljeva svima ide ocjena manje. Hajduk je bio jesenski prvak, da bi na otvaranju proljeća kada su predstavljeni Ivan Perišić i Josip Brekalo, izgubio od Rijeke, pa je prepustio njima vrh.

Poslije je još bio u igri, ali serija od pet poraza, ozljeda Marka Livaje, te činjenica da je nedostajalo u pojedinim trenucima još ključnih igrača, doveli su i do smjene predsjednika Lukše Jakobušića. Došao je novi predsjednik Ivan Bilić, imenovao Nikolu Kalinića za sportskoga direktora i svi se nadaju da će nova sezona biti bolja. Njih dvojica su još u potrazi za novim trenerom po Europi, potrebno je naći stratega-pobjednika kako je Kalinić najavio na predstavljanju

Ova sezona će se pamtiti po propuštenoj prigodi, jer je Hajduk imao sve u svojim rukama, pa prosuo. No, zbog imidža iz prošlosti još uvijek ima eksponata za prodaju, prije svega Rokasa Pukštasa i Niku Sigura koji su bili među najboljima u ovoj sezoni, možda zbog karaktera jer su iz Sjeverne Amerike, drugačijega mentaliteta.

Bilo je puno pehova ove sezone, ozljeda, ali i golova primljenih u posljednjim minutama, prosipali su se bodovi i ugled kluba, navijači se nervirali i napravili lom protiv Dinama. Odigrane su 43 službene utakmice, a nastupilo je čak 39 igrača.

Evo kako je Germanijak vidio nastupe pojedinaca kroz sezonu Hajduka. Tko je po vama zaslužio plus, a tko minus?

Rokas PukštasVezni red
Mladi Amerikanac je 'vruća roba' na tržištu, vjerojatno igrač na kojemu Hajduk može najviše uprihoditi. Uklapa se u moderne igrače koje su prepoznali europski klubovi koji ga traže. Cijena će mu samo rasti, a bila bi i veća da nije bio ozlijeđen, no pamti se kako je na početku sezone srušio Dinamo i Rijeku te pružio nadu navijačima u titulu. Postigao je kao vezni igrač sedam golova, a ima još prostora za napredak. U Hajduku ili negdje drugdje, vrijeme će pokazati. Što vide skauti, vidimo i mi, a to je da je bio za nijansu bolji od ostalih.
Ocjena
7.5
Niko Kristian SigurVezni red
Hrvatski mladi reprezentativac s kanadskom putovnicom pokazao se kao konstanta ove sezone, bilo da je igrao na desnom boku ili u sredini. Davno je Leko rekao da će prije karijeru napraviti u veznom redu, ali on je zaslužio pretpoziv Zlatka Dalića za Euro koji je isto prepoznao njegovu polivalentnost. Drugi je po broju minuta iza Krovinovića.
Ocjena
7
Filip UremovićObrana
Stoper koji je došao iz Herthe pokazivao je mirnoću još kada smo ga gledali u drugoj momčadi Dinama, a u međuvremenu je bio i hrvatski reprezentativac kada je pokrivao mjesto desnog beka. No, pozicija centralnog braniča je ta na kojoj se najbolje osjeća. Dugo je s Šarlijom igrao vrlo dobro u paru, pa kada se taj duet 'rastavio', nastupili su problemi.
Ocjena
7
Ivan LučićVratar
Slučajno je došao na vrata Hajduka, jer je angažiran prošle sezone za drugog, no sjajno je branio kod Leke, a konstantu zadržao i ovog prvenstva. Imao je nekih situacija koje je moga spasiti, ali ako nije, druge jest. Zasluženo je bio broj jedan, pogonila ga je konkurencija s Kalinićem kada se kapetan oporavio.
Ocjena
6.5
Zvonimir ŠarlijaObrana
Prvi dio sezone odradio je besprijekorno, bio jedan od najboljih igrača, sjajno surađivao s Uremovićem, ali je u nastavku odigrao manje dobro, ali još uvijek dovoljno da je pri vrhu. Odrađivao je teške poslove čuvajući najopasnije suparničke napadače.
Ocjena
6.5
Marko LivajaNapad
Prvi dio sjajan, za čistu osmicu, no u drugom dijelu nije bio onaj pravi. Nije ni Livaja Superman, nakon dvije i pol sezone dominacije u Hrvatskoj, na njega su sigurno utjecali događaji zbog kojih se oprostio od reprezentacije, što je igrao ozlijeđen i nije iskoristio kazneni udarac protiv Lokomotive kod 0-2 za pokušaj preokreta. S 12 golova je najbolji klupski strijelac ove sezone, a prema najavi sportskog direktora Kalinića, ostaje i dalje, unatoč zovu iz Grčke. Pamti se gol Livakoviću u Maksimiru, sjajna reakcija u stilu vaterpolskog sidruna.
Ocjena
6.5
Dario MelnjakObrana
Bio je u sjajnoj formi, no onda se ozlijedio, a zamalo je završio u reprezentaciji. Nedostajali su njegovi prodori po lijevom boku, no upisao je nastup pred kraj sezone što znači da će biti spreman za sljedeću, pogotovo kada prođe pripreme. Oni koji su ga mijenjali nisu bili na njegovo razini.
Ocjena
6.5
Mihael ŽaperVezni red
Igrač je to koji je plaćen milijun eura te donio stabilnost u vezni red svojim ponajviše defenzivnim poslovima, ali i spajanjem obrane s ofenzivcima. I on se ozlijedio u krivo vrijeme, a oporavak će potrajati. Kad je postalo jasno da će propustiti sezonu, treneri su posezali za drugim rješenjima, mijenjali pozicije drugim igračima te kombinirali sustave, no ni približno Bijeli nisu bili kompaktni kao s njim.
Ocjena
6.5
Josip BrekaloNapad
Stigao kao veliko pojačanje, no kako je imao problema s ozljedama i privikavanjem na Hajduk, u velikim utakmicama nije odigrao uopće ili na željenoj razini. Došao je sa željom nametanja izborniku Zlatku Daliću, ali na kraju nije uopće dobio niti pretpoziv. Odigrao je na razini svoje klase kada je sve već bilo gotovo, ali je imao dobru statistiku - dva gola i čak osam asistencija. Skup je, vidjet ćemo hoće li se pronaći neka sredina da ostane u Splitu.
Ocjena
6.5
Emir SahitiVezni red
Šest golova i devet asistencija je više nego dobro za krilnog igrača, no dojam je da je mogao više u drugom dijelu sezone u kojemu nije bio na razini iz prvog. Pamti se super gol protiv Dinama u Derbiju koji je Hajduku omogućio san, ali nije se ispunio. Pisalo se da je blizu transfera, treba pričekati, a ovaj zahvalni klupski igrač može se okušati u nekoj od jačih liga.
Ocjena
6.5
Filip KrovinovićVezni red
Odigrao najviše minuta, nosio nerijetko i kapetansku traku, postigao pet golova među kojima je bilo i super atraktivnih, no ostao je žrtva trenerskih zamisli koji su ga koristili u previše povučenoj poziciji. Ni o jednom igraču Bijelih kod navijača nema toliko podijeljenosti o njegovim kvalitetama, a istina je vjerojatno negdje u sredini.
Ocjena
6.5
Fahd MoufiObrana
Igrao je desnog beka na početku, imao dobrih i manje dobrih izdanja, no pokazao se kao iskoristiv, jer zna proći stranu i ubaciti, te spada u skupinu stranaca koji bi mogao ostati i dalje, jer kad Sigur igra u vezi, onda rješenja za desni bok nema, jer Mikanoviću završava ugovor.
Ocjena
6
Anthony KalikVezni red
I on je imao problema s ozljedama, a u jednom trenutku je trener Karoglan htio dati mu prednost ispred Krovinovića kada je želio promjenu. Stavljali su ga i na desetku što on nije, on je šestica ili više osmica, ali pozitivan lik koji je bio 14. ili 15. igrač ove sezone, većinom ulazio s klupe.
Ocjena
6
Aleksandar TrajkovskiNapad
Riješio je neke utakmice kada nije bilo Livaje, vidi se da je znalac koji je svojevremeno Italiji zatvorio vrata Svjetskog prvenstva. Bio je često ozlijeđen, ali ovo što je odigrao sam kada nije bilo glavnih zvijezda, nabildalo mu je statistiku do sedam upisanih golova po službenim dokumentima.
Ocjena
6
Josip ElezObrana
Ulazio je po potrebi umjesto nedvojbenih startera Šarlije i Uremovića, upadao u teškim trenucima, te je uglavnom bio korektan.
Ocjena
6
Yassine BenrahouVezni red
I on je došao još prošle sezone kao igrač koji je treba donijeti korak naprijed, ali osim povremenih bljeskova, nismo vidjeli puno, premda je rješavao utakmice. Međutim, samo one male, jer u velikim ga nije praktički bilo.
Ocjena
5.5
Vadis Odjidja-OfoeVezni red
Stigao kao legenda belgijske lige koju Leko dobro poznaje te na svježinu odigrao dosta dobrih poteza, no nakon što je skrivio kazneni udarac u Solunu za vodstvo PAOK-a, išao je samo prema dolje, premda su ga treneri glorificirali kao kao profesionalca. Da je u Hajduku bio prije par godina, vjerojatno bi više pružio, a ovako je blizu kraja karijere...
Ocjena
5.5
Laszlo KleinheislerVezni red
Doveden kao lijevo krilo, premda je vezni, na posudbu do kraja sezone iz Panathinaikosa. Uspio se izboriti za odlazak na Euro s mađarskom reprezentacijom, ali u Hajduku nije ostavio posebni trag. Dugo mu se tražila pozicija, a nekada sjajni igrač kakvog ga pamtimo iz Osijeka, nije bio na nekadašnjoj razini.
Ocjena
5.5
Leon DajakuNapad
U 26 utakmica u sezoni postigao je četiri gola i upisao tri asistencije, često je bio pričuva u velikoj konkurenciji na lijevom krilu, a i od njega se očekivalo više, pogotovo što je nekada bio nada Bayerna. Mučile su ga ozljede.
Ocjena
5.5
Dominik PrpićObrana
Borio se s Elezom za poziciju trećega stopera nakon povratka iz Radomlja kada je prodan Vušković koji nije upisao nijedan nastup ove sezone. Bio je previše neodlučan što se može pripisati mladosti, morao bi još očvrsnuti, a sljedeća sezona bit će mu presudna.
Ocjena
5.5
Ivan DolčekNapad
Vjerojatno ste zaboravili da je on igrao u Hajduku, otišao je na polusezoni, ali je ipak imao nastupa u više od pola utakmica u prvom dijelu. U samom početku je obećavao, činilo se da je Do(l)čekao svoju šansu, no bio je dekoncentiran u završnici.
Ocjena
5.5
Dino MikanovićObrana
U posljednjoj godini ugovora nije igrao baš puno, krpao je desni bok po potrebi, a ostao upamćen po dva žuta kartona protiv Lokomotive kada je Hajduk počeo gubiti korak.
Ocjena
5.5
Ismaël DialloObrana
Prvak Afrike bez nastupa za reprezentaciju na kontinentalnoj smotri puno je griješio, igrao stopera i lijevog beka te spada u skupinu pojačanja koje to nije bilo. Navijači jedva čekaju Melnjaka.
Ocjena
5
Nikola KalinićNapad
Vratio se nakon duge stanke, doziralo ga se nakon zimskih priprema, ali nedovoljno je to za ocjenu, premda je dao dva gola i pokazao da još može. Iz kopački prešao u direktorsku fotelju što je velika odgovornost koja nosi još veću medijsku pozornost nego kada je igrao za velike klubove. Barem u Splitu i Hrvatskoj.
Ocjena
-
Ivan PerišićNapad
Došao u Hajduk na posudbu iz Tottenhama i vratio se nakon teške ozljede kako bi pomogao Vatrenima na Euru. Ispunio je cilj zaigravši za Hajduk, zabio jedan strašan pogodak i nosio traku. Sad s Kalinićem mora pregovarati hoće li ostati i nakon kvalifikacija za Konferencijsku ligu čemu se navijači nadaju.
Ocjena
-
Lovre KalinićVratar
Prvi kapetan se dugo oporavljao od ozljede, a kada je bio zdrav, treneri su davali prednost Lučiću. Branio je nekoliko utakmica da bi se opet ozlijedio, no trebao bi zdrav ući u novu sezonu nakon koje mu završava ugovor.
Ocjena
-
Šimun HrgovićObrana
On spada u konkurencija nada iz srebrne generacije juniora, koji se vratio na Poljud kada se ozlijedio Melnjak, a nije bilo Dialla, no nisu mu do kraja vjerovali pa je prerano za ocjenu za 373 minute.
Ocjena
-
Borna BuljanVratar
Na vrata je stao tek kada su se Lučić i Kalinić ozlijedili, no sedam utakmica koje su bile nevažne premalo su za ocjenu. Vjerojatno ga čeka uloga trećeg vratara ili možda posudba gdje bi imao kontinuitet.
Ocjena
-
Francisco FerroObrana
On je veći dio bio ili rezerva ili je bio ozlijeđen i čini se da se s njim rastanak primakao. Uz Šarliju, Uremovića, Prpića i Eleza je tek peti stoper....
Ocjena
-
Filip ČuićNapad
Teško je bilo doći do nastupa u konkurenciji Livaje, pa je igrao i za Solin s kojim je ispao, a ugovor s Hajdukom mu je završio. Premalo za ocjenu.
Ocjena
-
Jan MlakarNapad
Prošlih sezona je bio od koristi igrajući na lijevom krilu i mijenjajući Livaju, no on se prodao u Pisu dok je sezona bila mlada, pa nije za ocjenu.
Ocjena
-
Tino Blaž LaušVezni red
On je premalo igrao, pa je otišao na posudbu te je neocijenjen kao i Roko Brajković, Noa Skoko, Bruno Durdov, Luka Jurak, Mateo Jurić-Petrašilo, Mateo Bačić i Raul Bezeljak koji se nadaju pripremama, pa kud koji...
Ocjena
-
Ivan LekoTrener
Počeo je sezonu porazom u Superkupu bez kažnjenog Livaje, a onda sjajno dobio u prvenstvu u Maksimiru i odlično krenuo. Ispao je od PAOK-a u Konferencijskoj ligi, da bi Grci suvereno prošli skupinu. Otkaza su ga stajala dva vezana poraza od Rijeke i Osijeka, ali i već pomalo narušena atmosfera u svlačionici.
Ocjena
5.5
Mislav KaroglanTrener
I on je sjajno počeo sa šest pobjeda i dva remija, završio polusezonu kao jesenski prvak. No nakon priprema doživio je poraz od Rijeke, nakon kojega je izgubio vrh, a u svlačionici i dalje nije bilo sklada. Jakobušić je trpio njegove vezane poraze više nego Lekine, pa kad je smijenjen predsjednik, otišao je i trener koji je bio u prilici upisati se u povijest.
Ocjena
5.5
Jure IvankovićTrener
Vodio je sedam utakmica kada je sve već bilo gotovo, bio otvoreniji govoriti o stvarima u klubu nego mu prethodnici, ali mu je bilo lakše kada zna da odlazi na kraju sezone. Ostaje u klubu, možda će biti pomoćnik, a predsjednik Bilić ne isključuje mogućnost za budućnost i mjesto glavnog trenera kad skupi još iskustva.
Ocjena
-



Tagovi

HajdukOcjeneOcjene sezoneOcjene sezone 2023./24.Rokas PukštasNiko SigurMarko LivajaIvan PerišićHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti