Matija Habljak/PIxsell
Matija Habljak/PIxsell

OCJENE SEZONE - Dinamo: Petković vukao od početka do kraja, nekoliko filmskih priča i neočekivanih junaka!

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 30.05.24. | 08:00

Neki su jesenas razočarali, a onda na proljeće oduševili. Senatori su opet pokazali koliko su važni za Dinamo, a trenerovi potezi bili su odlučujući u ključnim trenucima

Što više napisati o Dinamovoj sezoni, a da već nije opjevano? Ono što je počelo s brojnim upitnicima i nagovještalo, više puta tijekom sezone, silazak s trona u HNL-u i europski debakl, pretvorilo se u jednu od najuspješnijih sezona u novijoj povijesti. Trostruka kruna, osmina finala Konferencijske lige i proslava na Trgu pred više desetaka navijača. Kao nekad...

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Scenarij je to, koji nitko u srpnju ili kolovozu, a pogotovo u listopadu i studenom, čak i u siječnju, ne bi očekivao. Dinamo je rastao u završnici sezone, pobijedio dvaput u Rijeci i Splitu, nizao pobjede i na kraju se opet okrunio svime. Sve to u sezoni, koji su obljiežile i klupske borbe, promjena vlasti, prvi članski izbori... Ovo je, definitivno, sezona o kojoj će se dugo pričali. Na klupi je započeo Igor Bišćan, nije dugo izdržao, zamijenio ga je Sergej Jakirović, potonuo još dublje, a onda izvukao nemoguće. Mnogi su igrači, pritom, bili junaci, neki instant heroji, drugi su to bili više puta, neki bljesnuli pa se ugasili, drugi krenuli skromno pa onda briljirali. Ali, jedan je čovjek ipak iznad svih njih, ovo je bila sezona Brune Petkovića, vukao je Dinamo od početka do kraja sezone, ukazivao se, gotovo uvijek, kad je bilo najvažnije. Obilježio ga je promašeni kazneni udarac protiv Hajduka u prvom kolu, Bijeli su slavili u Zagrebu i utonuli u šampionske snove. Međutim, Bruno je taj promašaj obilato, s kamatama isplatio! A onda i svi drugi.

Ovo su ocjene Dinamovih igrača u sezoni 2023./24. Tko je po vama zaslužio plus, tko minus?


Bruno PetkovićNapad
Igrač sezone, ne samo Dinamov, već i najbolji igrač lige. Nije došao do 20 golova, zabio ih je 18, ali i tako je to njegova najučinkovitija sezona. Ali, ne samo to, bitan je i dojam, a on kaže da nikad nije toliko utjecao na Dinamov rezultat i igre kao sad. Promašio je kazneni udarac protiv Hajduka u prvom kolu, no, poslije toga sve 'debelo' nadoknadio. Zabio za pobjedu na Poljudu, potom slobodnjak na Rujevici, zabijao je u puno važnih utakmica. A i kad nije zabio bio je ključna Dinamova figura, davao momčadi drugu dimenziju. Koliko je Dinamo drugačiji bez Petkovića najbolje se vidjelo kad ga nije bilo zbog ozljede, gotovo dva mjeseca u prvom dijelu sezone. Glavni odgovor na pitanje što možemo očekivati od Dinama iduće sezone krije se u raspletu njegova statusa, hoće li otići ili ostati. Ne treba ni pomišljati što bi bilo da je otišao prošlog ljeta.
Ocjena
8.5
Martin BaturinaVezni red
Sedam golova i devet asistencija, na kraju su to vrlo dobre brojke. Iako, dijelom sezone se mučio, ubio ga je ritam od prošlog ljeta, nije imao odmora, iz sezone je išao na U21 Euro, potom odmah u žrvanj. Često rovit, virozan, u trenucima kad nije išlo Dinamu, nije išlo niti njemu. Međutim, na proljeće je podizao formu, a kad je pravi, onda je klasa, to se zna. Na neki način, jedan od onih kojima je možda i žao što je sezona gotova, jer kako se bližio kraj, bio je sve bolji. Postao je reprezentativac, ide na Euro i opet je došao u skupi izlog, mogao bi ovog ljeta ostvariti bogat transfer. Jedan od glavnih razloga Dinamova preporoda i puta do trofeja u završnici sezone.
Ocjena
8
Ivan NevistićVratar
Nevjerojatna sezona! Od loših predstava i čudnih golova, kakve je primao,preko povratka na klupu, do jednog od najvećih Dinamovih junaka. Nije mu bilo lako zamijeniti legendu, Dominika Livakovića, stao je na gol u vrijeme Dinamove krize i stopio se s njom. A onda, kad je na proljeće ponovno stao gol postao je nedodirljiv. Teško je nabrojati sve velike obrane, koje su držale Dinamo na površini, on je sam istaknuo Dabrin kazneni udarac protiv Varaždina i Moufijev lukavi pokušaj na Poljudu. Ali, bilo je toga još, gotovo u svakoj utakmici. Postao je siguran, nezamjenjiv. Dinamo mu je tražio zamjenu tijekom sezone, pričalo se o Grbiću, Labroviću, Čavlini... Sad je jedan od stupova momčadi za novu sezonu! Definitivno, igrač koji je tijekom sezone doživio najveći preporod.
Ocjena
8
Josip MišićVezni red
On je jedan od onih igrača o kojemu se često vode polemike. Neki ga vide kao neopravdano, nesuđenog reprezentativca, drugi ne vole njegov nogomet, smatrajući ga pomalo sporim i nedovoljno konkretnim u završnici. No, njegova je važnost za Dinamo i za ovu sezonu nemjerljiva. Kad je bio izvan forme, a bilo je tih trenutaka pogotovo jesenas, patio je i Dinamo. A kad je on pravi, kad je svjež i spreman, tada je velika Dinamova snaga. Osigurač i pokretač! Opet je odigrao najviše minuta, za njega gotovo da nema prave zamjene, pritom je i vrlo važna persona u svlačionici. Pozitivac, iskusan, senator, autoritet i jedna od desnih ruku trenera Jakirovića. Dinamo je i dalje teško zamisliti bez njega na sredini terena.
Ocjena
7.5
Kevin Theophile-CatherineObrana
Možda jest Jakirovićevo inzistiranje na njegovom povratku u Dinamo, nakon više od pola godine pauze, izgledalo kao očajnički potez. Ali, pokazao se dobitnim. Nije, vjerojatno, niti sam Jakirović mislio da je KTC imati tako važnu ulogu na terenu, da će odigrati toliko utakmica. I biti najbolji Dinamov stoper! Jest fraza, ali bio je kao vino, što stariji to bolji. Nekad je izgledao i bolje nego tijekom prvog mandata. I zaslužio je još jednu godinu ugovora. Ne samo to, uz njega je i Bernauer izgledao ozbiljnije i sigurnije, pravi je učitelj i Dinamovim klincima, koji bi trebali biti budućnost Modrih.
Ocjena
7.5
Petar SučićVezni red
Još na ljetnim pripremama naznačio je da bi mogao biti iznenađenje sezone. Pluća poput Brozovićevih, mirnoća 30-godišnjaka. Imao je, naravno, svojih slabijih trenutaka i grešaka, ali i vrlo malo oscilacija, ispodprosječnih partija. Teško se sjetiti kad je neki igrač stigao tako tiho, kao autsajder u Dinamovu svlačionicu i odmah postao neupitni prvotimac. U svakoj se utakmici vidi da uči od iskusnih suigrača, napreduje, a sve je začinio i pogotkom u finalu Kupa na Rujevici. Došao je i do Dalićeva predpoziva, tko zna, možda završi i na Euru. Priznao je i sam, nadmašio je i sva svoja očekivanja!
Ocjena
7.5
Sandro KulenovićNapad
Još jedan od onih, koji su prošli priču od otpisanih do heroja. Samo, kod njega je ta priča još osobnija, time ima i filmski prizvuk. Bišćan ga nije htio, Jakirović ga je u zadnji tren povukao s posudbe, u smiraj prijelaznog roka, bio je svjestan da će put do važne uloge u najdražem dresu biti vrlo trnovit. No, Kule najbolje simbolizira moto 'nema predaje', šutio je, radio, trpio skepsu i čekao šansu. Zabio je za pobjedu protiv Rudeša, 'raspištoljio' se na pripremama, onda opet čekao na klupi. I dočekao. Osijek, gol za važan remi u nadoknadi, Poljud, gol za pobjedu u Kupu, za trijumf protiv Lokomotive. Ukupno 11 golova u Dinamu, za kraj i kapetanska traka, skandiranje navijača. Ispunio je dječački san, na najbolji način!
Ocjena
7.5
Ronaël Pierre-GabrielObrana
Stigao na polusezoni i vrlo brzo zadovoljio sve potencijalne kritičare. Čim je uhvatio ritam, odmah je postao pojačanje. U kojem god sustavu, na kojoj god poziciji. Bio je iznenađenje za Hajduk na Poljudu u Kupu, 'ubio' je po lijevoj strani, kasnije pokrivao desnu, što god treba. Sjajne fizičke predispozicije, čvrst i teško prolazan, on je igrač, koji će tek u novoj sezoni pokazati pravu vrijednost. Pogotovo na europskoj razini.
Ocjena
7
Fran BrodićNapad
Šest golova u HNL-u i jedan u Kupu u polusezoni, za nekoga tko nije prvi napadač i ne igra svaku utakmicu, više nego dobro. Pokazao je koliko je zahvalan igrač u rotaciji, on u svakoj utakmici igra istim pristupom, ne bira utakmice i uvijek nešto napravi. Naravno, najviše se pamti gol s bijele točke Rijeci, u sudačkoj nadoknadi, u derbiju koji je 'lomio' prvenstvo. Pokazao je mirnoću, bio hladnokrvan, siguran. I u zadnjoj utakmici protiv Rudeša pokazao kvalitetu, asistencija i gol za kraj sezone. On je igrač, kakvog treba imati u momčadi, nikome ne smeta, ne sije nezadovoljstvo, a uvijek je tu kad ga trebaš.
Ocjena
7
Arbër HoxhaNapad
Kupio je navijače svojim stavom da želi samo u Dinamo i da mu je to ostvarenje snova. A onda brzo izgubio kredite, jer nije počeo dobro. Možda je i izgorio u toj želji da se predstavi na velikoj sceni, da dokaže da ima kvalitetu za Dinamo. I ubrzo je postao razočaranje, često bio i na klupi. Međutim, na kraju je opet bio jedan od junaka, njegov pogodak za pobjedu na Rujevici vrijedi kao 'pet', a ako tome dodamo i asistenciju protiv Betisa za prolaz u Europi i gol PAOK-u, koji je Dinamu vratio šansu za prolaz u četvrtfinale Konferencijske lige, onda je ipak - 'palac gore'. Jasno, može i mora više i bolje, ali 'kupio' je svojim trudom i željom i najveće kritičare.
Ocjena
7
Stefan RistovskiObrana
Njegovu srčanost i strast teško je pronaći, postao je ljubimac navijača, jedan od glavnih igrača u svlačionici. Ipak, dojam je da ovo nije bila njegova najbolja sezona. Prošao je i obiteljsku dramu, koja ga je, logično, jako pogodila, mijenjao je i on pozicije, desni bek, stoper, lijevi bek..., bio važan kotač uspjeha, borio se jako dobro s Pjacom i Livajom, primjerice , znao ih je primiriti. Ali, ne onako moćan, pogotovo prema naprijed, često prenervozan, nekad i nepotrebno agresivan i provokativan, na granici isključenja. Ali, kao što smo napisali u uvodu, to je vojnik, kojega uvijek birate za odlazak u bitku, bez obzira na formu.
Ocjena
6.5
Gabriel VidovićNapad
Devet pogodaka, nije malo, definitivno. Na kraju je natjerao Dinamo da pregovara o njegovom otkupu ili daljnjoj posudbi, ali i nije uvjerio klub da treba za njega platiti 3,5 milijuna eura. Atraktivan igrač, talentiran, nije slučajno prošao Bayernovu školu, međutim, nedostaje onaj 'šlag' na toj torti. Igrao na bljeskove, nekoliko jako dobrih partija, potom nekoliko manje dobrih čak i očajnih. Dojam, na kraju, ipak pozitivan, bilo bi dobro kad bi ostao, međutim, još uvijek nismo sigurni koja mu je prava pozicija. Bi li mogao, recimo, biti nasljednik Martina Baturine ako on ode iz Maksimira?
Ocjena
6.5
Arijan AdemiVezni red
I sam će prvi reći, igrački je ovo bilo daleko od njegovih najboljih sezona. Nije to čudno, došao je iz Kine nedovoljno fizički spreman, malo i ozlijeđen, a sputali su ga i ti čudni bonusi, koji mu nisu dopuštali da ulovi kontinuitet. Ali, bespredmetno je pričati o tome koliki je njegov doprinos u ovoj priči. Jedan od najčvršćih stupova svlačionice, kapetan i kad nema traku, vođa momčad i rješenje u kriznim situacijama. Mnogi bi na njegovom mjestu, s takvim statusom u klubu, gunđali ako ne igraju, sijali negativu, on je potpuna suprotnost, podrška s klupe, prvi na treningu! Zabio je gol protiv Osijeka, nagrada za taj njegov trud, upisao je u 400.nastup u Dinamu. I nema dvojbe, Dinamo i dalje treba Ademija!
Ocjena
6.5
Mauro PerkovićObrana
On kao da je imao obrnutu putanju od momčadske forme. Dok su drugi 'kašljali', on se činio najstabilnijim, najmanje je griješio, bio opasan i u suparničkom šesnaestercu. No, kako je sezona išla kraju, tako je pomalo gubio i formu i mjesto u momčadi, bio sve skloniji greškama. Možda i najveća žrtva Jakirovićeve promjene sustava, ali Dinamo je nakon toga krenuo pobjednički, a onda je teško vratiti stari status. U novoj sezoni, vjerujemo, više će konkurirati za stopersku, nego poziciju lijevog beka.
Ocjena
6.5
Marko BulatVezni red
Promjenjiva sezona za njega, ali tako se poklopilo. U prvom dijelu bio je jedan od najboljih Dinamovih igrača, zabijao je, igrao jako dobro, bio standardan. Pamtimo onaj gol iz slobodnjaka AEK-u, zabio je potom i Astani, Rijeci, Osijeku... Pet od svojih sedam golova zabio je u prvom dijelu sezonu, bio odličan izvođač prekida. No, u nastavku sezone, što zbog ozljede, što zbog drugačijih trenerovim planova i momčadskog uzleta, igrao je manje i vrlo rijetko u udarnih 11. Ipak, okrunio je sezonu golom za 0-3 u finalu Kupa na Rujevici, s nadom da će u novoj sezoni opet imati onu ulogu kakvu je imao početkom ove sezone. Iako, priča se i o mogućem transferu...
Ocjena
6.5
Luka VrbančićVezni red
Nije igrao puno, u svim projekcijama trebao je igrati više, ovo je trebala biti sezona njegova konačnog ulaska u prvu momčad, s ravnopravnim izgledima da skuplja minute. Ispalo je drugačije, zbog lova na rezultat igrao je manje, ali na kraju ipak može biti zadovoljan. Seniorski je staž kalio u drugoligašu Dubravi, zabio tri gola za prvu momčad Dinama, svaki put kad je dobio šansu, nije zakazao. Naprotiv. Dva gola u Kupu i prvijenac u HNL-u, puno trke, udarci na gol iz svih pozicija, definitivno, ispisao si je vizu za ostanak u momčadi iduće sezone. S puno važijom ulogom od dosadašnje.
Ocjena
6.5
Takuro KanekoNapad
I on je, kao i mnogi, prolazio kroz toplo-hladno faze. Od upitnika do uskličnika i nazad. Krenuo je neprimjetno, zapravo, kao da se nikad neće nametnuti, onda je zablistao i zabijao neke važne golove, bio generator Dinamovih preokreta. Onaj gol Lokomotivi u pobjedi u nadoknadi lansirao ga je u standardnog prvotimca. Postao je jako oružje, faktor iznenađenja, sve je 'naplatio' pogotkom Betisu za Dinamov prolaz u osminu finala KL-a. Ali, onda opet neki drugi Kaneko, ne opreviše ubojit, opet samozatajan. Dojam je da se nije najbolje snašao u nekim taktičkim postavkama, da se teško priviknuo na linije kretanja i način igre suigrača, još uvijek mu nedostaje odlučnosti u samoj završnici. Međutim, ti se golovi i trenuci, koji su pomogli okretanju sezone ne mogu zaboraviti i Kaneko je, na kraju, zaslužio pljesak.
Ocjena
6.5
Takuya OgiwaraObrana
Za njega tek trebamo vidjeti kakav će biti kad prođe pripreme, kad ga zaobiđu ozljede. Nije imao previše sreće po dolasku u Dinamo, igrao je manje od očekivanja, ali nitko ne sumnja u njegove mogućnosti. Privukao je pažnju, prije svega, brzinom, takvih igrača nema puno u HNL-u, a posebno se pamti njegovo dodavanje Hoxhi za pogodak odluke na Rujevici. Uza sve to, uspio je vrlo brzo osvojiti srca suigrača, trenera, navijača, radi se o jednom atipičnom Japancu, čovjeku, veseljaku, zabavljaču, koji zna otpjevati i nekoliko Dinamovih pjesama. A to nije nebitno, njegova je prilagodba trajala mnogo manje nego Kanekova.
Ocjena
6.5
Danijel ZagoracVratar
Zahvalno ga je imati u svlačionici i odradio je svoj dio posla. Kad je Nevistić bio u krizi, uskočio je, vadio krumpire iz vatre. Njegove su i velike zasluge za prolazak skupine Konferencijske lige, spasio je Dinamo u Astani, obranio kazneni udarac i još nekoliko dobrih pokušaja domaćina, utro je put do pobjede 2-0, kad se činilo da će Dinamo pokleknuti. Izgledao je jako dobro u tom razdoblju, uz poneku slabiju reakciju, bio je, uglavnom, stabilan. Na proljeće je prepustio mjesto Nevistiću, izgledalo je, privremeno, no, ozljeda ga je zadržala na klupi, a potom i vrhunska Nevistićeva forma. Prema riječima Sergeja Jakirovića ni daljnji Zagorčev ostanak u Dinamu nije upitan.
Ocjena
6.5
Dario ŠpikićNapad
Imao je puno prilika ove sezone, no, nije ih do kraja uspio iskoristiti. Od prvotimca, prve opcije za desno krilo, postao je igrač za rotaciju. Nedostaje mu konkretnosti u završnici, vrlo često ulazi u zaleđe i kad ne bi trebao, a zabija manje nego što bi mogao. Šest golova, četiri asistencije, pa, ne zvuči to tako slabo, međutim, imao je ove sezone nekoliko velikih prilika da se izdigne iz prosječnosti. Sjećamo se Atene, kad je mogao prelomiti utakmicu, zabiti za 3-0, ali je loše pucao, kao i onog zicer u Solunu za 3-2 i potpuni povratak u utakmicu. To su detalji koji podižu ocjenu, pojačavaju dojam i okreću sezonu, Špikić u tim situacijama nije bio pravi. Inače, ne može mu se prigovoriti na pristupu, uvijek daje maksimum, treba priznati i da se dobar dio sezone, pogotovo nastavka prvenstva, mučio s boli u aduktoru, koja ga je sigurno sputala. Ali, od Dinamovog krila ipak se očekuje još veći doprinos u konkretnim brojkama.
Ocjena
6
Maxime BernauerObrana
Neki se, vjerujemo, neće složiti s ovom ocjenom, jer pred kraj sezone odigrao je Francuz nekoliko dobrih utakmica, djelovao je sigurno i stabilno, nosio se dobro s s težim suparnicima. No, ukupni dojam nije tako snažan. Prvo, na početku sezone bio je izvan konkurencije, rijetko u momčadi, otvorilo mu se mjesto ozljedama konkurenata. Ne ulijeva baš sigurnost, nije čvrst u skok-igri, često je sklon kiksevima i propustima, ali, mnoge od njih ipak nisu bile kobne za konačan rezultat. Ipak, kad se sve zbroji, od igrača na kojega se ne računa, došao je do statusa stopera, koji može pomoći, uskočiti i odraditi posao. Pozitivno je i što se brzo prilagodio, već zna i neke riječi Hrvatskog, u planovima je za iduću sezonu. Ali, nije slučajno da Dinamo ipak traži pojačanja na toj poziciji.
Ocjena
6
Dino PerićObrana
Još jedan od senatora, ali, koji ovu sezonu, što se osobnog učinka tiče, neće pamtiti kao najbolju. Najesen promjenjive forme, ali često ipak bolji dio obrambenog zida, uz dva pogotka, Sparti i Rijeci. Nisu nevažne utakmice! A onda, naizgled lakša ozljeda na pripremama, koja ga je s terena udaljila čitavi drugi dio sezone. Još je na oporavku, trebao bi se vratiti na početak priprema i ponovno se boriti za mjesto prvotimca, koje je pod nesretnim okolnostima izgubio.
Ocjena
6
Tibor HalilovićVezni red
Došao je na ugovor do kraja sezone, da popuni kadar za rotaciju i nema mu se što zamjeriti. Ono što je odigrao, odradio je korektno, bio je čovjek u kojega se trener uvijek može pouzdati. Zabio je tri pogotka, u svakom natjecanju po jedan, nikad se nije bunio, uvijek nasmiješen, raspoložen, s Dinamom od rođenja u srcu. Istekao mu je ugovor, klub mu ga neće produžiti, sreću će potražiti drugdje. Ali, u Maksimiru će ga se uvijek sjećati kao solidnog igrača i pristojnog, dobroćudnog dečka. Jednostavno, u takvoj konkurenciji u veznom redu, više prilika teško je mogao dobiti.
Ocjena
6
Mahir EmreliNapad
Azerbajdžanac je već pomalo zaboravljen, kao i neke druge, njega je, također, teška ozljeda udaljila od terena gotovo čitavo proljeće. Vratio se nedavno, da bi još nešto sitno odigrao, po svemu sudeći na ljeto bi trebao napustiti Maksimir. No, s obzirom da nije bio u prvom planu, da je i prošlog ljeta bilo pitanje hoće li ostati ili otići, brojke i nisu loše. Pet pogodaka, pet asistencija, sve u prvom dijelu sezone. I, dva vrlo važna gola, jedan Osijeku, kod vodstva domaćina 2-0 u onoj ludoj utakmici na Pampasu, drugi Varaždinu za 1-1 u sudačkom vremenu. Nije klasa, ali nije ni 'truba', dosljedan u dokazivanju da je bolji kao džoker s klupe nego starter.
Ocjena
6
Boško ŠutaloObrana
Ni ove sezone nije se nametnuo i pokazao zašto ga je Dinamo platio četiri milijuna eura. Kao da i on ponekad igra s pritiskom tog iznosa. U sezoni u kojoj se napokon vratio poslije svih ozljeda, u kojoj je otišao njegov prezimenjak Josip, imao je pravu priliku čvrsto zgrabiti poziciju standardnog stopera. No, nije uspio, pamti se iz jesenske polusezone dosta njegovih kikseva, uostalom, da je bio pravi, nikad Dinamo ne bi vraćao Theophilea, a čak je i Bernauer, kojemu nitko nije previše vjerovao dobio prednost pred njim. Proljeće opet mizerno, nova ozljeda, novi problemi, ponovno pao u drugi plan.
Ocjena
5.5
Robert LjubičićVezni red
Šteta je što je završilo na taj način, dan-danas ne znamo što bi bilo da je Ljubičić imao više strpljenja. Ili da su ga treneri više koristili u veznom redu. Postao je lijevi bek, krpao tu poziciju, u vezi igrao sve manje, a i kad je igrao, nije to bilo tako impresivno. Zabio je gol u Ateni AEK-u, u jednoj od rijetkih utakmica, koje je odigrao na vrhunskoj razini, taj mu je gol i donio transfer u taj, Dinamovim navijačima omraženi klub. Nije više želio čekati šansu u Maksimiru, nije želio igrati beka. U redu, svatko ima pravo na planove, ali nije mu trebala izjava da odlazi u AEK, 'jer želi igrati u velikom klubu'. Na kraju ne igra previše niti u AEK-u, a nije osvojio niti naslov. Zapravo, jest, ovaj s Dinamom!
Ocjena
5.5
Josip DrmićNapad
Njegova je epizoda u Dinamu neslavno završila. Iako će statistika podsjetiti na šest pogodaka u samo 384 minute, bilo je davno i bilo je u tzv. manjim utakmicama. Tri Rudešu, tri Orioliku. Za igrača, koji je bio najplaćeniji igrač kluba, daleko ispred svih, uistinu premalo. Kao da se i sam predao još početkom sezone, kad je vidio da Petković ostaje i da neće imati previše minuta. Odradio je, službeno, ugovor do kraja, uzeo i ove sezone više od milijun eura, iako je zadnjih šest mjeseci više skladao i slikao, nego igrao nogomet. Izdala su ga potpuno i koljena, jednostavno, otišao je iz Dinama već davno prije, ova sezona bila je samo potvrda njegove agonije.
Ocjena
5
Sadegh MoharramiObrana
Sezona za zaborav, po svemu. Loša izdanja kad je bio zdrav, pogotovo u Europi, gdje je preko njega puno toga prolazilo, pamtimo, primjerice, tragične predstave u Pragu i Prištini. A onda se, nažalost, teško ozlijedio na Azijskom kupu, baš kad se nadao transferu i odlaska iz Dinama. Nema ga barem do listopada, ugovor ima, ali pitanje je kakva mu je perspektiva. Dinamo sad ima Ristovskog, Piere-Gabriela, dolazi mladi Noa Mikić, pitanje je hoće li Iranac imati više priliku zaigrati u ozbiljnim utakmicama u modrom dresu. U svakom slučaju, želimo mu brz i uspješan oporavak pa, što bude...
Ocjena
5
Marko RogVezni red
Povratnik u HNL i Dinamo, na posudbi je do kraja godine. Stigao je ozlijeđen, odnosno u statusu oporavljenika, ali, nakon teški ozljeda i duge stanke, ipak je bilo teško očekivati da se vrati odmah u staru formu. Nije dosad odigrao ništa posebno, iako se na trenutke vidjela klasa i iskustvo. Sjajan je karakter, čista pozitiva za svlačionicu, i ako će sljedeće sezone biti blizu svoje razine, onda će biti važno pojačanje.
Ocjena
-
Dominik LivakovićVratar
Ušao je u sezonu kao Dinamov vratar, ali ipak branio premalo utakmica za konkretnu ocjenu. Sjećamo se nekoliko fantastičnih obrana, zaključno s kaznenim udarcem u Ateni, koji, nažalost, nije Dinamu donio ništa, ali i one lošije reakcije kod pogotka Livaje u Maksimiru, u Hajdukovoj pobjedi. Otišao je iz Dinama uoči utakmice protiv Sparte.
Ocjena
-
Luka IvanušecVezni red
Uzorak utakmica i dalje je premali i predalek da bismo ga ocijenili, kao da je otišao prije tri godine, toliko je trajala ova sezona. Međutim, u onih nekoliko utakmica koje je igrao uspio je zabiti pet pogodaka uz dvije asistencije. Zabio je hat-trick Astani, gol i asistenciju isporučio je Sparti, pogodak Istri. Da je ostao, možemo samo zamišljati da bi odigrao svoju najbolju sezonu.
Ocjena
-
Josip ŠutaloObrana
Za njega vrijedi isto kao i za Livakovića i Ivanušeca. Još od priprema bio je jednom nogom u transferu, na početku sezone igrao je u prvih 11, a onda potpisao za Ajax. Nećemo zaboraviti, zabio je gol AEK-u u Ateni, u toj nesretnoj utakmici.
Ocjena
-
Moreno ŽivkovićObrana
Moreno je došao na zimu iz Lokomotive, Jakirović je na njemu inzistirao. Krenuo je kao starter, onda pao u drugi plan. I, nije previše igrao, a u ovu priču stavit ćemo i ostale, koji su ove sezone prošli kroz momčad, ali se nisu naigrali, ili su otišli, već su pomalo zaboravljeni, ili se od njih očekuje da iduće sezone budu prvotimci poput Živkovića. Dakle, igrali su još: Antonio Marin, Luka Menalo, Bohdan Mihajličenko, Joaquin Sosa, Leon Jakirović, Branko Pavić, Ante Sušak, Ivan Cvetko, Faris Krkalić, Tin Miljak, Toni Majić i Zlatan Koščević.
Ocjena
-
Igor BišćanTrener
Kratko je trajao, dobio je otkaz nakon poraza u Ateni, ali igrački, nije Dinamo izgledao tako loše, Sjedio je na klupi u jednom konfuznom, kaotičnom razdoblju, nije imao previše utjecaja niti na sportsku politiku i igračku križaljku, a iako je kasnije bilo i težih poraza, presudila mu je ta Atena. Nije reagirao na klupi kako je trebao u završnici utakmice, Dinamo je imao u rukama prolaz, a onda u sudačkoj nadoknadi ispao. Bišćan je imao odličnu pripremu utakmica, Dinamo je uvijek igrao dobro prvih sat vremena, a onda je padao u izvedbi i tu je on najviše zakazao svojim reakcijama. Izgubio je od Hajduka, iako ga je imao na koljenima, zatim i od AEK-a. Nije se uspio nositi s pritiskom, koji donosi svaka Dinamova utakmica, na koncu je i sam potpisao kapitulaciju. Osvojio je Superkup.
Ocjena
6
Sergej JakirovićTrener
Sve je već napisano, romani su ispričani o njegovoj sezoni u Dinamu. Rekordni i sramotni porazi (Sparta, Ballkani, PAOK), ulazak u povijest prolaskom Betisa, poraz od Lokomotive (0-3) u Maksimiru kad je njegova budućnost na klupi bila najviše pod upitnikom i onda silovita završnica sezone, dvije pobjede na Poljudu, dvije na Rujevici. Dinamo se puno puta mučio, pobjeđivao u nadoknadi, igra nije bila oduševljavajuća, ali rezultat je neupitan. Izvukao je jednu tešku sezonu, kad su se mnogi predali, on je našao način da dovede Dinamo do naslova prvaka i Kupa svojim potezima i škakljivim odlukama u ključnim trenucima.
Ocjena
7.5



Tagovi

GNK DinamoOcjene sezone 2023./24.Ocjene sezoneHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti