Action Images via Reuters/Lee Smith
Action Images via Reuters/Lee Smith

Obročno plaćanje: Burnley će skupo platiti eventualno ispadanje u Championhip

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 04.05.22. | 17:45

Nekoć stabilni prvoligaš pleše na ivici prve i druge lige, jedan krivi korak i klubu stiže “čestitka” u visini od nekoliko desetaka milijuna eura.

Turf Moor.

Kultno zdanje engleskog nogometa, možda i posljednji bastion starinskog otočkog  “loptanja” u Premier ligi, u velikoj je opasnosti postati novi drugoligaš. Nekoć stabilni prvoligaš pod redateljskom palicom Seana Dychea danas je na samom rubu provalije, no čini se da su vatrogasne metode, poglavito ona naoko bezumna o otpuštanju Seana Dychea, ipak urodile plodom.

Iako još ništa nije gotovo, dolaskom trenera omladinskog pogona Michaela Jacksona, Burnley je zaredao nekoliko pozitivnih rezultata i tako pobjegao iz crvene zone, one koja vodi u drugu ligu, čime je na Turf Mooru kupljen mir. Barem do idućeg kola. Ipak, da se finiš sezone neće dočekati bez stressa, pobrinuli su se tamošnji mediji koji su otkrili kako će Burnley, ukoliko ispadne u Championship, pred sobom imati ozbiljne “račune” koje treba vratiti, i to prije prvotno dogovorenog dospijeća.

Naime, Burnley trenutno ima oko 102 milijuna funti aktivnog duga koji su raspoređeni na dvije sestrinske tvrtke koje su ujedno i vlasnici kluba. Procedura isplaćivanja je unaprijed dogovorena, klub na jednu od svojih pozajmnica plaća kamatnu stopu u visini od otprilike 8%, a tempo otplate je povoljan jer klub prvo plća kamate, a tek onda glavnicu. Ipak, ispadnu li u drugu ligu, premda će ostati u suradnji sa svojim kreditorima, stari dugovi će naglo doći na naplatu.

Umjesto do dogovorene 2025.godine, glavnica u visini od 65 milijuna funti mogla bi postati problem već dogodine, piše tako BBC. Klub ima spremljene rezerve koje bi trebale pokriti potraživanja ukoliko dođe do ispadanja, no čini se da je prodaja najboljih igrača uz značajno smanjenje plaća – realnost.

Upravo je zato predstojeći period mjeseca svibnja apsolutno krucijalan za klupske ambicije. Iako su šesnaesti na tablici, imaju svega dva boda više ispred Evertona koji je prvi ispod crte. Jedan kiks i situacija se itekako može promijeniti. Pritisak je golem, kritike su glasne. Otkaz dugogodšnjem treneru Dycheu je izazvao zgražanje navijača koji smatraju ovu ikonu najzaslužnijom za klupski uspon, no kritike su se utišale čim je Burnley ušao u pozitivan niz.

Stanje trenutno ne izgleda bajno, no svi parametri govore da će se Burnley nekako izvući. Ne uspiju li ostati prvoligaš, nekoć sjajna priča mogla doći pod znak pitanja. Leeds je dugo čekao na svoj povratak u društvo najboljih, prije povratka na krilim Marcela Bielse, posljednju prvoligašku sezonu su igrali prije 16 godina. Zakotrljaju li se problemi Burnleyju, mogli bi gledati sličan scenarij. 



Tagovi

BurnleySean DycheLeeds UnitedPremier liga

Ostale Vijesti