Srecko Niketic/PIXSELL
Srecko Niketic/PIXSELL

Obećana zemlja Rumunjska: Čanađija potpisao za novog prvoligaša, Mišković ide u drugi najveći grad

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 11.07.24. | 09:27

Čanađiju se jedno vrijeme povezivalo sa Slaven Belupom, dok se Mišković nije usrećio u Češkoj gdje je proveo protekle dvije godine.

Rumunjska SuperLiga do prije nekoliko dana brojala je osam hrvatskih nogometaša, dok je sada, u manje od 24 sata, došla do dvoznamenkastog broja. Hrvati su tako najzastupljeniji stranci u rumunjskom nogometu nakon Portugalaca (15), Brazilaca (12) i Francuza (11), a dvije najnovije adicije u ligi u kojoj je od hrvatskih nogometaša najveći trag ostavio Dubrovčanin Adnan Aganović (odnosno ostavlja, jer još uvijek igra za Unireu Sloboziju) su Dario Čanađija i Robert Mišković.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Čanađija je prošao 'pola Europe' u svojoj karijeri. Krenuo je u Slavenu, s Rijekom bio prvak Hrvatske, a pamti se i kako je jako dobre predstave u dresu Gorice naplatio transferom u rumunjsku Astru koja je za njega izdvojila značajan iznos. Igrao je potom u Norveškoj (Sarpsborg, Aalesund), potom se nakratko vratio u HNL gdje je bio član Šibenika, dok je posljednja dva angažmana imao u Zrinjskom i AE Kifisiasu. Iako ga se unazad par tjedana počelo pričati da bi se mogao vratiti u svoj matični klub, od povrataka u Koprivnici u neće biti ništa budući da je Čanađija i službeno predstavljen kao novi igrač FC Buzăua. Riječ je o novom rumunjskom prvoligašu čije je redove ovog ljeta osnažio i Constantin Budescu, bivši rumunjski reprezentativac kojeg se onomad povezivalo s Dinamom. On je, zanimljivo, u klub stigao na nagovor trenera Andreija Prepelițe s kojim je Budescu bio suigrač u reprezentaciji. Prepeliță je svoju igračku karijeru zaključio prije tri godine, a prije nego što je u ljeto 2023. preuzeo FC Buzău je godinu i pol dana bio sportski direktor ACSC FC Argesa.

Osim Čanađije, u Rumunjsku je preselio i Robert Mišković, tehnički sjajno potkovani veznjak kojeg, osim impozantne stature, pamtimo i po nekoliko sjajnih bljeskova u dresu Istre 1961. Mišković je posljednje dvije godine proveo u Banik Ostravi gdje su ga Zeleno-žuti transferirali za 250 tisuća eura, dok je sada kao slobodan igrač prešao u ACSM Poli Iasi.

Svoje nogometne početke Mišković je napravio u Ingolstadtu, da bi onda kao 17-godišnjak stigao na Gradski vrt. Za prvu momčad Bijelo-plavih odigrao je svega šest utakmica, a zanimljivo je da je dok je bio ugovorno vezan s Osijekom odlazio na posudbe u Dinamo II, Inter Zaprešić te Rudeš. Najbolje partije pružao je u dresu Istre, a u drugom najvećem rumunjskom gradu Iaşi pokušat će pronaći izgubljenu formu koja mu je onomad osigurala i transfer. Inače, zajedno s njim je u klub stigao i Švicarac albanskog podrijetla Florian Kamberi koji je po odlasku iz Slaven Belupa pola godine bio bez angažmana.

Za Politehnicu su svojevremeno igrali Matija Katanec, Ivan Kelava te Ante Šarić.

Inače, rumunjsko prvenstvo počinje već sutra, u petak 12. srpnja, kad će snage odmjeriti Farul i Unirea Slobozia (Adnan Aganović) te Hermannstadt i CS Universitatea Craiova (Juraj Badelj, Ante Roguljić). Mišković bi debi u dresu novog kluba mogao ostvariti u subotu kad njegovu momčad očekuje gostovanje kod Sepsija (Debeljuh), dok će Čanađijin Buzău zaključiti kolo gostovanjem kod Petrolula u ponedjeljak 15. srpnja (20.30).

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Dario ČanađijaRobert MiškovićRumunjskaSuper liga

Ostale Vijesti