Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Nula u Koprivnici: Zebec će se morati objasniti, Fruk promašio nemoguće

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 05.10.24. | 20:19

Svi oni koji su ovu utakmicu odlučili preskočiti, donijeli su dobru odluku (0-0).


Sve one koje zanima što znači kad se za rezultat neke utakmicu kaže da je bio 'ništa-ništa', najbolje bi bilo da pogledaju ogled kojeg su u Koprivnici odigrali Slaven Belupo i Rijeka. Iako, možda bi bilo bolje da preskoče spomenuti ogled, jer utakmica, za razliku od one koju su istim rezultatom na Rujevici odigrali Rijeka i Hajduk, nije ponudila ništa. Dobro, možda tek jednu spornu odluku Zebeca zbog koje će se itekako morati objasniti 'šefu' Layecu te nevjerojatnog promašaja Tonija Fruka. Izuzev te dvije situacije, 913 duša na stadionu Ivan Kušek Apaš nije moglo vidjeti ništa. Ali baš ništa.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Iz prvog poluvremena, sadržajno ne pretjerano bogatog, a opet boljeg od onog drugog, treba izdvojiti tek dvije situacije.

Prva je nevjerojatna, pomalo čak kontroverzna, odluka glavnog arbitra Marija Zebeca da poništi (regularan) pogodak kojeg je postigao Kovačić u 35. minuti.

Iskusni HNL sudac označio je prekid igre, odnosno prekršaj nekog (fiktivnog) od domaćih igrača, još dok je lopta bila u zraku, zbog čega se odluka više nije mogla revidirati. Riječani su, naime, mogli reći da su po sučevom zvižduku 'prestali igrati', što pogodak odmah čini neregularnim. Ali, pregledom snimke, a tu mogućnost je Zebec sam sebi oduzeo, praktički je svima jasno kako je Slaven ostao zakinut za pogodak. Prilikom svakog prekida, pa tako i kod spornog kornera, kontakt među igračima postoji, ali u ovom konkretnom slučaju, taj kontakt bio je minimalan, gotovo pa nepostojeći. Mario Kovačević, koji nije sklon 'divljanju' uz rub terena, nije mogao vjerovati svojim očima, skakao je i bijesno mahao rukama, ali sve to bilo je uzalud. Propust Marija Zebeca zaista je nevjerojatan te Farmaceuti imaju potpuno pravo biti bijesni…

Nadalje, valja naglasiti još jednu stvar. Da je Zebec jednostavno pustio akciju, a onda poništio pogodak zbog prekršaja kojeg je samo on vidio, u tom slučaju bi ga glavni VAR sudac Igor Pajač mogao pozvati da još jednom sve u miru pogleda. Ovako Pajač nije imao to pravo, a Zebec je, eto, još jednom demonstrirao zašto navijači nijednog kluba nisu sretni kad vide da je baš on glavni arbitar na utakmicama 'njihovih' klubova.

Druga situacija vrijedna spomena u prvom poluvremenu je nevjerojatan promašaj Tonija Fruka.

Prihvatio je Fruk jednu dubinsku loptu od svojih braniča, našao se u jedan na jedan situaciji sa Ivanom Suškom, ali je onda, nevjerojatno za igrača takvog kalibra, pucao – katastrofalno. Po podu, po sredini… Sušak se nije morao praktički ni pomaknuti da bi obranio njegov pokušaj. Djelovalo je kao da je Fruka iznenadila ta situacija u kojoj se našao, ali to ga svakako ne amnestira za taj promašaj. Jednostavno, Rijekin Maestro nije mogao, već je u takvoj situaciji morao poentirati. Opravdanja nema.

I, u kratkim crtama, to bi bilo sve vrijedno spomena iz prvog poluvremena ogleda u Koprivnici. Slaven je možda za nijansu bio bolji, ali svejedno su premalo toga ponudili da bi matirali novog reprezentativca BiH Martina Zlomislića. Rijeka, izuzev ranije opisane prilike Fruka, nije napravila ništa, s tim da su mogli biti sretni da je rezultat bio 0-0.

Prvu priliku u drugom dijelu vidjeli smo u 52. minuti. Janković je zapucao ogromnu priliku, Petrovič je prošao po desnoj strani 16-erca sve do gol-aut linije, potom je odigrao povratnu 'rolicu' za veznjaka Rijeke, a on, umjesto da samo plasira loptu, opalio 'kao da sutra ne postoji' pa lansirao loptu visoko preko gola.

Nakon te rakete 'nebo pod oblake' Nike Jankovića, narednih 30 minuta na terenu se nije događalo baš ništa. Slaven je malo promijenio način napadanje Rijekine posljednje linije, dok su se gosti oslanjali na individualnu kvalitetu svojih veznjaka koji su ovu utakmicu bili indisponirani. Pašalić je glavom već s reprezentacijom, Janković ništa nije napravio, Fruk je ispao tragičar. Selahi i Petrovič odradili su korektno svoje role, ali njihovo ionako nikada nije bilo da kreiraju i 'mađijaju', već da pokrivaju i 'rovare'. Jedinu ozbiljnu priliku domaćina propustio je realizirati Dolček (83.), s tim da je njegov silovit udarac s 25 metara iskosa otišao malo pored gola.

Drugo poluvrijeme bila je prava antireklama za hrvatski nogomet. Nit' prilika, nit' ideja, nit' individualnih čarolija. S ovom 'nulom' Rijeka je zadržala vrh, ali vrlo vjerojatno na njemu neće još dugo biti. Umjesto da na reprezentativnu stanku odu kao lider prvenstva, sada postoji realna šansa da za 24 sata budu treća momčad HNL-a. Ali, polako, prvo Hajduk i Dinamo moraju odraditi ono što se od njih očekuje…

Slaven je s druge strane ostao posljednji, s tim da je i oku laika jasno kako je Kovačevićev dolazak na klupu bio pun pogodak klupskih čelnika. Ako nastave ovako igrati, neće Farmaceuti još dugo biti na začelju prvenstvenog poretka…

Slaven Belupo - Rijeka 0-0

Strijelci: /.

Stadion: Ivan Kušek Apaš (Koprivnica), gledatelja: 913

Glavni sudac: Mario Zebec (Cestica), VAR: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina)

Žuti kartoni: Agbekpornu, Nestorovski (Slaven Belupo), Janković (Rijeka)

Crveni kartoni: /.

Slaven Belupo (4-2-3-1): Sušak - Bosec, Božić, Kovačić, Lučić - Agbekpornu (77. Jelić Balta), Crepulja – Dolček (84. Šakota), Liber (70. Ćubelić), Grgić (78. Jagušić) – Nestorovski (84. Martinović)

Rijeka (4-1-4-1): Zlomislić - Smolčić, Majstorović, Radeljić, Devetak - Selahi (78. Gojak) - Pašalić (od 74. Bogojević), Petrovič, Fruk, Janković (74. Rukavina) - Andrić (68. Perica)



Tagovi

HNK RijekaRijekaSlaven BelupoHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti