Dubravka Petric/PIXSELL
Dubravka Petric/PIXSELL

Novo pojačanje Zrinjskog za Germanijak: Sanjam Osijekov naslov, a debi za bijelo-plave možda dočekam u Pampasu

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 13.01.21. | 09:18

Talentirani branič napustio je drugu momčad Osijeka s kojom je odradio fantastičnu polusezonu, a novi suigrači bit će mu igrači koje je - kako sam kaže - donedavno gledao na televiziji.

Kapetan druge momčadi NK Osijeka Josip Gačić novi je igrač Zrinjskog iz Mostara.

Iznimno talentirani centralni branič bio je jedan od glavnih igrača druge momčadi Osijeka ove sezone koja je, iako se tome prije početka sezone praktički nitko nije nadao, jesenski dio 2.HNL okončala na četvrtom mjestu. Postojala je realna mogućnost da Osijek II na kraju jesenskog dijela bude vodeća momčad 2.HNL, ali dva poraza u posljednje tri utakmice koštali su ih naslova jesenskog prvaka.

Rezultat im nije bio imperativ, druga momčad je kao svoj primarni cilj imala afirmaciju mladih igrača koji će kasnije biti dio prve momčadi, a umalo se dogodilo da dobiju - i ovce i novce.

Među tim mladićima koji su posebno dobro igrali u prvom djelu sezone je i Josip Gačić, 22-godišnji branič čije dobre igre nisu prošle nezapaženo te je on sada postao novi igrač šesterostrukog prvaka BiH - Zrinjskog iz Mostara.

Odlazak kapetana druge momčadi iznenadio je mnoge, samim time i njega samog koji nije ovo očekivao. Ipak, kad se sve u konačnici realiziralo i kad je potpisao 2,5-godišnji ugovor s novim klubom, svoje oduševljenje nije mogao sakriti.

"I mene je malo iznenadilo da se sve ovako odigralo. Mislio sam da ću prvo na neku posudbu, ali kad se ova opcija otvorila stvarno moram reći kako sam presretan. Veliki je to iskorak za mene, Zrinjski je veliki klub, njihova ambicija je uvijek biti u vrhu BiH Premijer lige, gotovo svake godine igraju u Europi... Razumijem kako je i pritisak veći, ali ako se mislim baviti ovim poslom, na to moram biti spreman. Uostalom, vjerujem u sebe, stoga malo pritiska nije na odmet."


Josip je dijete Osijeka, u klubu je od svoje sedme godine pa tako sigurno postoji mala žal što nije uspio ostvariti jedan seniorski nastup za prvu momčad.

"Iskreno, lagao bih kad bi rekao da mi nije žao, vjerujem da je bilo prostora da se nametnem, ali eto.. U nogometu nikad ne znaš što ti sutra nosi. Klub je jednostavno sad toliko jak da imaju na svim pozicijama nekoliko vrhunskih rješenja. Primjerice, kad bi sutra prodali jednog stopera, oni su u u mogućnosti odmah dovesti neku jednako kvalitetnu zamjenu pa smo tako došli do zaključka kako je ovo najbolja solucija za mene."

Osijek II je fantastično gurao u 2.HNL, u jednom trenutku je Osijek bio vodeća momčad 1.HNL, a Osijek II vodeća momčad 2.HNL. Jesi li i sami iznenađeni rezultatima koje ste ostvarili, pogotovo kad uzmemo u obzir da ste s 22 godine bili najstariji igrač u svlačionici druge momčadi?

"Cilj čelnika bio je da se razvijaju mladi igrači, ali trener Tolić i ja smo odmah na početku sezone smatrali da osim toga možemo napraviti i dobar rezultat. Vjerovali smo u to, a konačnici se postiglo i jedno i drugo. Poziv Zrinjskog ne bi se dogodio da smo mi primjerice bili deveti, ali ovako... Žao mi je što smo na kraju malo posustali, malo nas rezultat nije htio, ali sve u svemu odradili smo jako dobro prvi dio sezone. Naravno, nisam ja jedini, ima tu i drugih igrača koji su svojim igrama sigurno na sebe skrenuli pažnju drugih klubova. Ne bih htio sad isticati nekoga, ali svakako ima tu igrača koji mogu ostvariti odlične karijere, uvjeren sam u to."

Kako su dečki reagirali na istup trenera Bjelice koji je prije nekoliko dana izjavio kako postoji mogućnost da se druga momčad ugasi u neko dogledno doba?

"Ne mogu sad reći da su dečki pogubljeni, da ne znaju što bi sa sobom, ali sad velika većina odjednom mora tražiti neku drugu 'kombinaciju' jer neće svi kotirati za prvu momčad. Moje mišljenje je da najbolje momčadi iz 1.HNL moraju imati svoju drugu momčad u 2.HNL. To je izvrsna stvar za mlade igrače."

Razmišljanje našeg sugovornika sve je samo ne krivo, pogotovo ako se u obzir uzme da klubovi poput Ajaxa, PSV-a, AZ-a imaju svoje druge momčadi u drugom rangu nizozemskog nogometa. Jasno, proračuni spomenutih klubova i onih najboljih iz 1.HNL nisu ni približno jednaki, cijela ta 'priča' itekako košta, ali da bi klub 'stvorio' igrača, potrebno je u njega prethodno i nešto uložiti.

Josip govori kako s novim klubom pregovori nisu dugo trajali. Jednostavno, osjetio je njihovu želju da ga angažiraju, shvatio kako je to velika prilika za njega i da mu jako imponira to što ga je baš izričito tražio novi trener Plemića Sergej Jakirović. Doduše, s njim još nije razgovarao, priča nam kako i treneru treba malo vremena da se prilagodi na novu sredinu i da sve posloži prije prve prozivke ovog četvrtka.

U novom klubu dočekat će ga neka poznata HNL imena. Mario Tičinović netko je koga su svojevremeno hrvatski mediji nazivali 'Nedvedom iz Sinja', Tomislav Barbarić bio je veći potencijal od Dejana Lovrena, a tu je i Lucho Ibanez koji od svih igrača Zrinjskog iza sebe ima najveću i najuspješniju karijeru.

„Znam s kim ću igrati, pogledao sam momčad i stvarno sa sretan da ću s takvim igračima dijeliti svlačionicu. Sigurno da imam od koga očiti, pa mnoge od igrača koje ste spomenuli sam kao klinac gledao na televiziji. Stvarno sam sretan i ne mogu dočekati da se priključim novoj momčadi.“

Iako je za Josipa odlazak u Zrinjski velika prilika i iskorak u karijeri, zanimalo nas je kako on gleda na sve ovo što se događa u 'njegovom' Osijeku posljednjih nekoliko godina.

„Ma nemam vam što reći, ja jesam bio igrač Osijeka, ali moj otac i ja smo prije svega veliki navijači kluba. Sjećam se kad sam bio klinac, a on me vodio na tribine, zajedno smo gledali sve i svašta. Pamtim i kad se Osijek grčevito borio za ostanak, a sad igraju fantastično i nimalo ne sumnjam da će jednoga dana osvojiti naslov prvaka. Momčad je jaka, na svim pozicijama trener ima minimalno dva dobra rješenje, vjerujem da naslov mora doći. Ja možda nisam debitirao u Gradskom vrtu, ali nadam se da bi jednog dana možda mogao u Pampasu.“


Tagovi

ZrinjskiOsijekOsijek IItransferiBiH Premier ligaBiH Premijer ligaJakov Gačić

Ostale Vijesti