Mike Egerton/PRESS ASSOCIATION
Mike Egerton/PRESS ASSOCIATION

Novi udarac za Superligu: U pravnoj bitci prva odluka u korist UEFA-e

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 15.12.22. | 11:30

Klubovi Superlige tvrde da UEFA zlorabi dominaciju na tržištu, dok upravno tijelo europskog nogometa naglašava da njegova piramidalna struktura štiti natjecanja i osigurava da su turniri otvoreni za sve

Glavni odvjetnik Europskog suda pravde ocijenio je u četvrtak da je UEFA bila u pravu kada je zaprijetila sankcioniranjem klubova na inicijativu projekta Superlige.

Pravila nogometnih tijela UEFA-e i FIFA-e koja im daju pravo blokirati klubove da se pridruže novoj ligi i kazniti igrače koji to učine kompatibilna su s antimonopolskim zakonima EU-a, rekao je u četvrtak savjetnik europskog najvišeg suda glavni odvjetnik Athanasios Rantos.

"Pravila FIFA-e i UEFA-e prema kojima svako novo natjecanje podliježe prethodnom odobrenju kompatibilna su sa zakonom o tržišnom natjecanju EU-a", izjavio je Rantos na Sudu pravde EU (CJEU), najvišem europskom sudu.

Slučaj se odnosi na prošlogodišnji spor između UEFA-e i FIFA-e s jedne strane i Europske Superlige s druge strane koja je propala u manje od 48 sati nakon negodovanja navijača, vlada i igrača koji su prisilili Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Tottenham, Arsenal, Milan, Inter Milan i Atletico Madrid da se povuku.

Iako se odluka CJEU-a ne očekuje prije početka 2023., suci često slijede zaključke nezavisnog odvjetnika.

Juventus, Real Madrid i Barcelona jedina su tri kluba koja još podržavaju Superligu, koju je pokrenulo 12 elitnih europskih klubova u travnju 2021. godine. Klubovi Superlige tvrde da UEFA zlorabi dominaciju na tržištu, dok upravno tijelo europskog nogometa naglašava da njegova piramidalna struktura štiti natjecanja i osigurava da su turniri otvoreni za sve.

A22 Sports Management, tvrtka koja stoji iza Superlige, prošlog je listopada imenovala novog glavnog izvršnog direktora, Bernda Reicharta.

"Superliga je još uvijek živa, mogu sa sigurnošću reći da mnogi klubovi u Europi dijele istu viziju kao Juventus, Barcelona i Real Madrid i sada imaju priliku da se njihov glas čuje", rekao je Reichart za El Larguero nakon dva imenovanja prije nekoliko mjeseci.

(Hina, G)


Tagovi

UEFAEuropska Superliga

Ostale Vijesti