Novi podvig! Dinamovci na penale srušili Bayern i ušli u četvrtfinale Lige prvaka za mlade

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 04.03.20. | 16:11

Sjajna partija momaka Igora Jovićevića.

Novi sjajan podvig mlade momčadi zagrebačkog Dinama!

U osmini finala UEFA Youth League, odnosno Lige prvaka za mlade, momčad trenera Igora Jovićevića pobijedila je u Munchenu favorizirani Bayern na penale, nakon što je regularni dio utakmice završio rezultatom 2:2.

Nakon što su lani svladali Liverpool u ovoj fazi, sada su pali Bavarci te ih u četvrtfinalu očekuje Benfica koja je svladala Redse (4:1).

Već u samom startu utakmice vidjelo se da će ovo biti sjajno poslijepodne za U19 momčad Dinama.  Igrala se druga minuta kada je Edin Julardžija osvojio dosta prostora solo prodorom na suparničkoj polovici. Potom proslijeđuje loptu na lijevu stranu do Bernarda Karrice koji je bio jedan od najboljih igrača danas. Mladi albanski reprezentativac proigrao je u sredini Tomislava Krizmanića.

Veznjak 'Plavih' gura loptu kroz noge svom čuvaru Flaviusu Daniliucu i ljevicom zabija za rano vodstvo 'Modrih'. Potom su se i domaći igrači malo probudili, a treba naglasiti kako su obje momčadi bile bez svojih najboljih igrača – za 'Rekordmeister' nije igrao Joshua Zirkzee, koji je priključen seniorskoj momčadi Hansija Flicka, dok je dinamovcima nedostajao ozlijeđeni Antonio Marin.

Da Modri ovdje mogu izaći kao pobjednici postalo je jasno u 29. minuti kada asistent kod prvog gola postiže drugi Dinamov na utakmici. Ubačaj je stigao s lijeve strane, a Leon Šipoš skače najviše i vraća loptu na peterac gdje je najbrži na lopti Karrica koji zabija za velikih 2:0.

Ipak, sreća momaka Igora Jovićevića nije dugo trajala jer su u 36. minuti 'zaspali' prilikom kornera njemačkog prvaka. Stiller je dodao prizemnu loptu na vrh peterca dok se obrana gostiju prebrojavala, a na nju natrčava Leon Dajaku – također s iskustvom igranja za seniorsku momčad – i zabija za 2:1.

Do kraja poluvremena rezultat se nije mijenjao, a u drugom dijelu Zagrepčani su imali nekoliko izglednih prilika, a najviše bi se žalilo za promašenim zicerima Leona Šipoša i ovozimskog pojačanja Matiasa Godoya, da Modri nisu uspjeli proći u četvrtfinale.

Prvo je Karrica sam izašao pred vratara Schnellera, udarac Dinamovog krilnog napadača odbio se od domaćeg golmana na peterac gdje Šipoš sam kao duh gađa iznad okvira gola. Druga prilika režirana je od strane desnog krila, Jankovića koji se driblingom fantastično riješio čuvara, centrirao je na peterac, golman je praktički bio svladan, ali prvo se Julardžija nije snašao, a potom spomenuti Argentinac Godoy s pet metara gađa u golmana Schnellera.

U par navrata je goste probio Karrica, kao i Julardžija, a posebno se istaknuo Niko Janković na desnom krilu te Bartol Franjić na zadnjem veznom koji je sjajno čitao igru Bayernovih vršnjaka i oduzimao im lopte.

Međutim, nekoliko velikih promašaja Plavih stiglo je na naplatu u 88. minuti kada je tek odnedavno punoljetni Joško Gvardiol nesretno zabio autogol. Josipović je prethodno sjajno skinuo udarac s distance, potom se lopta odbila na desnu stranu odakle dolazi prizeman ubačaj, a Gvardiol u namjeri da spriječi loptu da dođe na sredinu peterca, usmjerava je prema svojim vratima te lopta odlazi iza leđa vratara Josipovića.

Rezultat 2:2 značio je – ponovno – odlazak u lutriju izvođenja jedanaesteraca.

Nakon što su u prošlom kolu uspješno prošli kijevski Dynamo, također na penale, famozna "lutrija" ponovno je bila naklonjena hrvatskom predstavniku.

Prvi izvođač bio je Bayernov Batista Meier koji je sigurno realizirao svoj jedanaesterac. Kod Dinama je jednako uspješan bio Godoy poslavši Schnellera u jednu, a loptu u drugu stranu.

Novi izvođač domaćih bio je lanjsko američko pojačanje Taylor Booth koji Josipovića šalje u svoju desnu, loptu u lijevu stranu. Potom dolazi prvi promašaj, nažalost stotinu navijača Modrih. Josip Šutalo je opalio visoko preko gola, ali s druge strane stoper Bayerna, Daniliuc slabo šutira i Josipović upisuje prvu obranu.

Nakon kapetana Bavaraca, stigao je kapetan Plavih – jednako neuspješno. Bartol Franjić je pucao u golmanovu lijevu stranu, Schneller to čita i uz opmoć vratnice brani i drži domaće u vodstvu. Kako li će samo Jovićevićevi momci žaliti za sljedećim udarcem. Malik Tillman je slabo pucao po zemlji, Josipović ga je pročitao, ali mu lopta prolazi ispod nogu.

Potom dolazi najbolji trenutak u cijeloj seriji, a to je jedanaesterac Edina Julardžije koji u ovakvoj situaciji samouvjereno puca 'panenku' i hladnokrvno zabija za nastavak nade u prolaz. Srećom po Plave, nada se i produžila jer je strijelac prvog gola na utakmici za bayern Dajaku, poslao  loptu nebu pod oblake.

Ponovno se izjednačio rezultat, a novi precizan strijelac za Modre bio je Tomisklav Krizmanić koji u maniri pravih veterana šalje loptu u malu mrežicu vratara Schnellera.

Nastavilo se gol za gol, živci su se kidali na tribinama u Saebener Strasse, a novi strijelac bio je Kehl, dok je za Dinamo jedva zabio Gvardiol jer mu je Schneller bio na lopti.

Sedmu seriju otvorio je Lasse Gunther čiji udarac zamalo skida Josipović. U tom trenutku vodili su Bavarci 5:4 u penalima, a loptu je na bijelu točku namjestio Janković koji mirno realizira za novo poravnanje.

Tada dolaze trenuci odluke. Torben Rhein je uz mali zalet mislio lako svladati Josipovića, ali zagrebački golman ga čita i brani njegov udarac. Odlučujući penal izveo je Hrvoj koji zabija za kraj drame i novo veliko slavlje mladih igrača Dinama za prolaz u četvrtfinale UEFA Youth League.

 

 

(Foto: Pixsell)


Tagovi

UEFA Youth LeagueDinamo Zagreb U19Bayern junioriJoško GvardiolBernard KarricaTomislav KrizmanićRenato Josipović

Ostale Vijesti