Novi Desailly ili novi Yaya Toure? Ovaj tinejdžer je lani igrao u San Marinu, a sada vrijedi silne milijune

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 16.11.15. | 12:25

Ozbiljnim nogometom praktično se počeo baviti tek ovog ljeta, a već sada vrijedi milijune.

Nogomet često priča sjajne priče, a u glavnoj ulozi jedne od njih je Amadou Diawara, 18-godišnji nogometaš Bologne. On je potpuno oduševio sve skaute i nogometne zaljubljenike koji prate talijansku ligu, a iako još uvijek može igrati za mladu momčad, Diawara je čvrsto prigrabio dres prve momčadi te je postao nezamjenjiv dio veznog reda povratnika u talijansku prvu ligu. A najbolje od svega je to da se on ozbiljnim nogometom praktično bavi od ovog ljeta.

„S nogometom sam se u rodnoj Gvineji počeo baviti s 10 godina. Tamo me otkrio talijanski skaut Robert Visan koji me doveo u Italiju. Jedno vrijeme sam bio registriran za amaterski klub Virtus Cesena, a lani sam igrao za prvu momčad San Marina“, ističe Diawara.

A upravo su mu nastupi za četvrtoligaški klub San Marino donijeli ugovor s Bolognom. Iako je njegova momčad zauzela posljednje mjesto u Lega Pro te ispala u Serie D, Diawara je dominirao na travnjacima iako je imao tek 17 godina.

Igranje u trećoj ligi mi je puno koristilo jer sam se upoznao s dinamikom talijanskog nogometa. Taj rang natjecanja je dobar jer ga prate mnoge momčadi iz Serie A i B, a tako je i mene Bologna zapazila.“

Zapazila i dovela u svoje redove. San Marino je zaradio velikih 600 tisuća eura, daleko najveći iznos kojeg su dobili za nekog igrača u povijesti, ali i Bologna bi mogla zaraditi puno. Već nakon nekoliko mjeseci cijena za Diawaru je porasla na 4,5 milijuna, a sigurno će rasti i više. Pogotovo ako on nastavi sa sadašnjim igrama koje su ga dovele na sam vrh mladih igrača u Europi. Prema podacima nogometnog portala Squawka, Diawara je trenutno treći najbolji tinejdžer u pet najboljih europskih liga. Bolji od njega su samo Kingsley Coman i Andreas Christensen, a iza njega su ostali Leroy Sane, Alen Halilović, Gianluigi Donnarumma, Jonathan Tah i drugi poznatiji igrači.

Diawara, inače, najčešće igra na poziciji defenzivnog veznog, a može igrati i u samom srcu veznog reda. Zbog stila igre ga nazivaju 'novim Desaillyjem', a on jako cijeni kako igra Yaya Toure.

„Moj san je igrati za reprezentaciju Gvineje i s njoj nastupiti zna Svjetskom prvenstvu. Osim toga bih volio igrati u istoj momčadi s Yaya Toureom. Volio bih od njega naučiti sve što zna o nogometu“, dječački je iskren Diawara, a tko zna – možda ga nakon ovih igara kupi Manchester City. Ili neki drugi klub, primjerice Inter, dovede i njega i njegovog idola u svoje redove. Bilo kako bilo, Diawara je već ispunio jedan san. Postao je profesionalni nogometaš, a karijera mu se razvija u sjajnom pravcu te ćemo sigurno o njemu ubuduće dosta toga čuti...

(Foto: Action Images)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Amadou DiawaraBologna

Ostale Vijesti