REUTERS/Juan Medina
REUTERS/Juan Medina

Nove smjernice za suce u La Ligi, poučne i za HNL

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 13.08.24. | 11:30

Tehnički sudački odbor objavio je putokaz za novu sezonu: promjena kazne za igranje rukom, dodatna zamjena i križarski rat protiv prosvjeda sucima

Lopta će se početi kotrljati u španjolskom nogometnom prvenstvu od četvrtka 15. kolovoza. Prvo kolo trajat će do ponedjeljka, svaki dan po dvije večernje utakmice, od 19 i 21.30, jer - vruće je. No, kako bi bilo manje usijanja u glavama igrača, trenera i navijača, objavljene su nove smjernice u svezi suđenja, piše AS.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Tehnički sudački odbor je sa svojim sudačkim timom više od dva tjedna dovršavao svaki detalj, a ovog su utorka službeno objavili plan kojim će ići. Španjolska suidačka ustanova je javno objavila ono što bi se moglo smatrati 'Deset zapovijedi' arbitraže za novu kampanju

Pojašnjava se kakva bi trebala biti upotreba VAR-a (filozofija minimalne smetnje i maksimalne koristi), što je ruka, a što nije, novosti kada je u pitanju davanje žutog ili crvenog kartona za ovu vrstu akcija, križarski rat protiv prosvjeda igrača, efektivno vrijeme i novost dodatne izmjene tijekom utakmica u slučaju potresa mozga. Neki od ovih zakona bili su već poznati, ali neki će biti pojačani u primjeni.

Dodatna zamjena za potres mozga

U prvoligaškim i drugoligaškim natjecanjima ove sezone odobrena je stalna dodatna zamjena u slučaju potresa mozga, prema protokolu koji je sadržan u Pravilima igre. Odnosno, ako nogometaš dobije udarac u glavu i liječnik ga uvjeri da ne može nastaviti, ta momčad će moći napraviti dodatnu zamjenu bez oduzimanja jednog od petorice zamjena na koje se ima pravo. Što znači da klub može napraviti do šest izmjena u istoj utakmici.

Više igrača na zagrijavanju

Tijekom utakmice najviše pet igrača po momčadi u pratnji kondicijskog trenera može izvoditi vježbe zagrijavanja na strani klupe. Do sada su se u La Ligi samo trojica po momčadi smjela zagrijavati, što se nije događalo u europskim natjecanjima. Svaka momčad će ovo zagrijavanje izvesti na polovici bočne linije gdje se nalazi njihova klupa. Ova izmjena je uključena u sva nacionalna natjecanja.

Sankcija ruku

Što se tiče disciplinske kazne koja se primjenjuje u incidentima koje uključuju kažnjive ruke, zadržana je promjena izvršena prošle sezone u ocjenjivanju ruku koje blokiraju udarac na gol. Do tog trenutka svi su bili kažnjeni žutim kartonom osim ako nisu spriječili čistu priliku za gol, što se kažnjavalo crvenim kartonom. Od prošle sezone se podrazumijeva da se prvi ne moraju smatrati izglednim napadom, zbog čega će se suci suzdržati od opomena na ovakav način akcije. S druge strane, one nenamjerne kažnjive ruke koje su sankcionirane najstrožom kaznom smanjit će svoju stegovnu kaznu za jedan stupanj, slijedeći načelo koje se koristi za one prekršaje unutar 16-erca u kojima se procjenjuje mogućnost igranja na loptu suparnika kao olakotna okolnost.

Kada se smatra da postoji prekršaj igranja rukom?

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Svojevoljna ruka: kada igrač svojevoljno dotakne loptu šakom ili rukom, na primjer praveći pokret u smjeru lopte.

Ruka u neprirodnom položaju: igrač koji svojom rukom/šakom zauzima veći prostor, riskira i posljedično prekida suparnikovo dodavanje, šut na gol i sl. Ova vrsta situacije pokriva slučajeve u kojima je šaka ili ruka jasno odvojena i udaljena od tijela; ili da je šaka ili ruka jasno ispružena iznad ramena.

Odmah rukom na gol, čak i ako je slučajno: igrač koji postigne pogodak postiže pogodak izravno svojom šakom ili rukom, čak i ako je slučajno; ili postigne gol odmah nakon što lopta pogodi njegovu šaku ili ruku, čak i slučajno.

Kad nije ruka?

Kada je ruka u prirodnom položaju.

Ruke priljubljene ili uz tijelo: Ako je šaka ili ruka uz tijelo i nije u neprirodnom položaju koji zauzima više prostora.

Ruke oslonjene ili prema osloncu: Ako je ruka oslonjena ili prema osloncu. Ruka kao oslonac za održavanje ravnoteže. Ako igrač padne, a šaka ili ruka je između tijela i oslonca na tlu, ali ne odmaknuta od tijela u stranu ili okomito.

Ruka za loptom koju igra sam igrač: ako igrač namjerno igra loptom i ona pogodi njegovu šaku/ruku.

Igranje rukom iz suigračevog ispucavanja: Ako lopta dolazi izravno iz suigračevog ispucavanja i lopta neočekivano stigne do drugog braniča, pogađajući njegovu šaku ili ruku.

Pogodak nakon netrenutačnog slučajnog igranja rukom: igrač koji postigne pogodak nakon što mu lopta slučajno dotakne šaku ili ruku, ali akcija nije trenutačna jer se lopta nosi na određenu udaljenost, dribling prema protivniku itd.

Izbjegavajte ‘lake penale’

Tehnički odbor sudaca inzistirao je kod svog osoblja da ne sankcionira takozvane male dodire, već da sankcija kazne mora odgovarati jasnoj i značajnoj radnji prekršaja od strane braniča, uz korelaciju između uzroka i posljedice, dovoljnim intenzitetom da opravda sankciju. Isto tako, uputa dana VAR sucima je da, u slučaju manjih kontakata, ne interveniraju kako bi preporučili sucu sankcioniranje, već da ponište jedanaesterce koji su pogrešno dosuđeni na terenu za igru.

Upotreba VAR-a

Zadržava se filozofija minimalne smetnje, maksimalne koristi. Osim toga, ove sezone suci će imati pomoć poluautomatskog zaleđa. Alata koji će točnije i brže utvrditi postoji li nedopuštena pozicija ili ne.

Protestiranje

Tehnički odbor sudaca pojačava svoj križarski pohod u borbi protiv prosvjeda igrača i skupina igrača. Na ovaj način slijedit će se primjer FIFA-e i UEFA-e te će samo kapetan smjeti prići sucu tražiti objašnjenja i razgovarati o pojedinim odlukama.

“Ova interakcija mora se odvijati uz međusobno poštovanje. Ako se ovo načelo prekrši, sudac će donijeti odgovarajuće disciplinske odluke. Ostali igrači NE smiju prilaziti bilo kojem članu sudačkog tima pokazujući neslaganje s bilo kojom od donesenih odluka. U slučaju nepoštivanja, bit će im izrečene opomene”, upozorava Odbor, kako prenosi AS. (G)

Poučno I za HNL, no ono o ‘lakim penalima’ imali smo još pod Brunom Marićem, a novi povjerenik za suđenje Bertrand Layec slijedi Uefine naputke za proteste i još je uveo mogućnost trenerima razgovora sa sucima prije i poslije utakmice.



Tagovi

SuciVAR sucisuđenjepovjerenik za suđenje Prve HNLBertrand LayecŠpanjolski nogometni savezLa Liga

Ostale Vijesti