Stigle FIFA-ine upute: Evo što Dinamo može napraviti u nastaloj krizi

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 06.04.20. | 22:10

Međunarodna sportska arbitraža jedna je od mogućnosti.

U zadnje vrijeme svjedoci smo velike krize u zagrebačkom Dinamu.

Povodom ekonomske krize koju je prouzročila pandemija koronavirusa, a koju je osjetio i sportski svijet, došlo je do odluke o velikom rezanju ugovora igrača zagrebačkog prvoligaša te konzekventno pobune i velikih turbulencija narelaciji Nenad Bjelica/igrači – vodstvo kluba. Šest pomoćnika maksimirskog stratega dobilo je otkaze – Rene Poms, Nino Bule, Silvije Čavlina, Martin Mayer, Karlo Reinholz i Jasmin Omanović.

Situacija je eskalirala do te razine da je Zdravko Mamić preko društvenih mreža objavio primanja Bjelice i recentno otpuštenih pomoćnika, a špekulira se da je samo pitanje vremena kad će i glavni trener, koji ima važeći ugovor još godinu i pol dana, putevima novih izazova u karijeri.

No u ponedjeljak je FIFA isporučila naputke o tome kako da klubovi reagiraju u nastaloj situaciji u tekućoj krizi. Prva tendencija trebao bi biti dogovor između igrača i klubova. Ako njega nije moguće postići, trebalo bi se postupati unutar okvira zakona države.

U slučaju zamrzavanja ugovora, igračima bi ipak trebali biti isplaćeni minimalci, što je također jedna od varijanti. Ukoliko ne postoji zakonodavni okvir za reguliranje ovih statusa igrača, klub jednostranom odlukom može smanjiti plaće igračima, ali je takvu odluku dužan opravdati tijelima FIFA-e.

Potrebno je u tom pogledu dostaviti dokaze da je rezanje plaća igračima financijski opravdano smanjenjem prihoda.

FIFA će razmatrati i jesu li rezovi proporcionalni za kompletnu momčad i zaposlenike kluba ili se odnose na pojedine igrače te jesu li plaće smanjene odlukom kluba nakon pregovora koji su odrađeni u dobroj vjeri za klub i za igrače. Upravo je ovakav slučaj u pitanju s Dinamom i Hrvatskom.

Što se tiče igrača kojima ugovor vrijedi do 30. lipnja ove godine, oni neće (kako bi to bilo u regularnim uvjetima) postati slobodni igrači tada, već kad se završe prvenstva ili ako u međuvremenu budu donešene dodatne odluke o reguliranju ovakve situacije.

Kad su u pitanju igrači koji su već potpisali ugovore s novim klubovima i trebaju s početkom naredne sezone obući njihov dres, FIFA nalaže rješenja koja će zadržati igrača u aktualnom klubu do kraja sezone, kad god ona bila okončana. Kada počne naredna sezona, tada novi klub na sebe preuzima financijske obaveze vezane uz datog igrača.

Igrači koji s klubovima dogovore raskid ugovora mogu potpisati za drugi klub u bilo kojem trenutku do okončanja krize. 

(Foto: Pixsell)

 


Tagovi

Dinamo ZagrebNenad BjelicaZdravko MamićkoronavirusNajplaćeniji sportašiugovor

Ostale Vijesti