REUTERS/Angelika Warmuth
REUTERS/Angelika Warmuth

„Nova utakmica, novo dokazivanje“

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 08.05.24. | 08:14

Popne li se Ancelotti još jednom na nogometni panteon - trenerski primat je njegov. Drugog jutra će, s cigarom u jednoj i čašom vina u drugoj ruci, šeretski se nasmijati i bezbrižno okrenuti stranicu novina na kojoj autor nemušto pokušava pronaći razloge zbog čega Talijan i dalje nije najbolji ikada

Sinoć je dortmundska Borussia taktički dotjeranom igrom, disciplinom i čvrstim blokom natjerala Kyliana Mbappéa da svoj lov na Ligu prvaka nastavi u dresu nekog drugog kluba… OK, svoju ulogu je odigrala i božica Fortuna koja je poljubila Nijemce u četiri navrata kada je lopta umjesto u mreži odsjedala na okviru njihovog gola. No, teško se bez toga može u ovakvom omjeru snaga, protiv skupocjenih Parižana i njihovih petrodolara.

Ali BVB je po treći put u finalu, i to je jedino što će se pamtiti.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Takvu priliku večeras ima i minhenski Bayern. Uzbuđenja u prvom ogledu na Allianz Areni nije nedostajalo, a s tih 2-2, Bavarci imaju realne šanse ovjeriti kartu za odlazak na Wembley. U tom slučaju dobili bi sve-njemačko finale s momčadima koje nisu najbolje niti u svom domaćem prvenstvu – kakav bi to bio 'povratak' njemačkog nogometa…

Bayern je sve svoje čipove stavio na jedan broj. Sezona Bavaraca je većim dijelom za zaborav, ali sve to bi bilo kao krpom prebrisano kada bi se uspeli na krov Europe. 'Hodajući mrtvac' Thomas Tuchel odavno je izgubio povjerenje vrhuške kluba, izgubio je povjerenje i svlačionice koja jedva čeka da ih napusti na ljeto, ali i on i igrači su stavili po strani svoje nesuglasice znajući kako je pred njima prilika za napraviti golemu stvar. Društvo iz Leverkusena ih je potuklo do nogu, kao i cijelu bundesligašku konkurenciju pa im sada ne preostaje ništa drugo nego spasiti sezonu najvrjednijim europskim trofejem.

REUTERS/KaiREUTERS/Kai

Doduše, pred njima je najteži mogući zadatak – pobijediti Real Madrid na Santiago Bernabeuu u Ligi prvaka…

Tijekom 34 godina duge trenerske karijere, Carlo Ancelotti kompletirao je kolekciju: četiri europska naslova, titule u Italiji, Engleskoj, Francuskoj, Španjolskoj i Njemačkoj, i to sve dok je radio s najvećim igračima generacije i najzahtjevnijim vlasnicima, ili u prijevodu: najvećim nogometnim egoistima.

Jednom prilikom iskusni Talijan je izjavio kako je posao trenera da drži predsjednika i igrače na sretnoj strani i da je to zadatak koji se mora obavljati nježno, a što prilično dobro ocrtava njegov uspjeh. Ancelotti ima nevjerojatnu mogućnost hendlanja ljudi poput Cristiana Ronalda, Marca van Bastena, Zinedinea Zidanea, Silvija Berlusconija, Romana Abramoviča, Aurelija de Laurentiisa, Florentina Pereza

Pa kada se priča o najvećim trenerskim umovima današnjice, stručnjacima koje će nogometna povijest pamtiti po njihovoj progresivnoj igri, dojam je da se Ancelottija nekako gura u drugi trenerski ešalon, iza primjerice, Pepa Guardiole ili Jürgena Kloppa. Je li stvar u tome da Ancelotti nije onaj tip nervčika koji sumanuto dežura pred pločom za crtanje, već djeluje kao da je na utakmicu stigao nakon ribe i vina ili je stvar u tome da mu momčadi ne igraju sasvim zavodljiv nogomet, teško je reći, ali njegov rezime mu daje za pravo da ga se smatra ponajboljim trenerom, ne samo današnjice, nego svih vremena.

Reuters/Jason Cairnduff Reuters/Jason Cairnduff

Svojim pragmatičnim pristupom naosvajao se trofeja i priznanja, ali povremeno mu takav stil mikro upravljanja nije donosio uspjeh. Život mu nije uvijek bio savršen u Španjolskoj, pa je nakon osvajanja Decime zaradio otkaz. Ali vratio se na mjesto sreće, s nevjerojatnim uspjehom. Sretniji je u Madridu na čijoj se klupi planira umiroviti nego što je to bio slučaj u Münchenu u kojem je potrajao tek 14 mjeseci nakon čega mu je pokazan put prema izlaznim vratima u času kada ga je porazio PSG u rujnu 2017. Insajderi su tada tvrdili kako je Ancelotti izgubio svlačionicu i podršku poslodavaca, što mu se nije često događalo u karijeri, ali to samo govori koliko je zeznuto voditi Bayern.

Bayern i Real su odigrali 27 međusobnih utakmica, između sebe imaju 20 europskih naslova i godine zle krvi, a Ancelotti je iskusio rivalstvo s obje strane. Njegov Real je slavio s 4-0 u Münchenu na putu prema desetoj Ligi prvaka, a posljednji puta kada su se dva kluba susrela, na sebi je imao klupsku opremu Bayerna. Kada ga je Real kontroverzno pobijedio u travnju 2017., Ancelotti je ustvrdio kako će „povijest pokazati da je Real izbacio Bayern, ali svijet je vidio što se dogodilo“.

REUTERS/Stephane MaheREUTERS/Stephane Mahe

Znana je stvar da se na rastanku s Bavarcima nije izgrlio i izljubio s klupskom vrhuškom. Sada, pak, ima priliku dotući bivši klub i zapečatiti mu jednu od najlošijih sezona u posljednje vrijeme. I to ima priliku napraviti na svoj način. Njegov nogomet možda nije uvijek za prste polizati, ali njegov trenerski potpis je jasan. Real će biti pragmatičan i večeras na Bernabeuu. Popne li se 64-godišnjak još jednom na nogometni panteon - trenerski primat je njegov.

Drugog jutra će, s cigarom u jednoj i čašom vina u drugoj ruci, šeretski se nasmijati i bezbrižno okrenuti stranicu novina na kojoj autor nemušto pokušava pronaći razloge zbog čega Talijan i dalje nije najbolji ikada. Uostalom, toliko puta se dokazao. Što znači dokazati se još 'samo' jednom. Znate onu izlizanu, "nova utakmica je novo dokazivanje".



Tagovi

Carlo AncelottiReal MadridLiga prvakaBayern

Ostale Vijesti