REUTERS/Jennifer Lorenzini REUTERS/Bruna Casas
REUTERS/Jennifer Lorenzini REUTERS/Bruna Casas

Nova La Liga zapravo je Superliga

Vrijeme Čitanja: 5min | sub. 17.08.24. | 08:05

Mbappéova era počinje u prvenstvu punom superzvijezda. Julián Alvarez, Dani Olmo, Endrick... pridružuju se 'divljim ždrijepcima' Lamineu i Nicu, ističe AS

Više od obične lige, dolazi Super liga! Novo izdanje španjolskog nogometnog prvenstva, Primere iliti prvog ranga La Lige, počinje s galaktičkom momčadi predvođenom potpisom Kyliana Mbappéa za Real Madrid. Igrač koji kompletira momčad iz snova u Kraljevskog kluba kako bi pokušao ponoviti prošlogodišnji trofejni uragan.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Ali entuzijazam nije samo na Bernabéuu, već se prelijeva u sve krajeve Španjolske s blještavim potpisima. Atlético se pojačao Juliánom Alvarezom, svjetskim prvakom; Barcelona ​​s Danijem Olmom, europskim prvakom; i Athletic (iako se ne radi o potpisu, računa se kao takav) zadržao je Nica Williamsa, još jednog prvaka Europe. Španjolski nogomet je u modi i dolazi divlja sezona, najavljuje AS u članku Rubyja Aresa.

GALACTICOS 2.0

Sve govori da počinje nova era, Mbappéova. Dječaka koji je sanjao igrati za Real Madrid i osvojiti Ligu prvaka. Francuz se pridružuje Ancelottijevim redovima kako bi kompletirao momčad Galacticosa 2.0. Ako je Madrid već bio strahovit s Viniciusom (kandidatom za Ballon d'Or), Bellinghamom, Rodrygom, Gülerom, Modrićem i društvom, sada će to biti još više s francuskom zvijezdom čiji se potpis odgađao toliko godina. Osim toga, Real Madrid također ima otkriće Endricka, još jedno brazilsko obećanje za velike stvari. Iako je možda najveći neprijatelj ovog Madrida on sam. Ancelotti će se morati nositi s prokletstvom prethodnog izdanja Galacticosa (s Beckhamom, Ronaldom, Zidaneom i Figom, između ostalih zajedno), koji unatoč brojnim superzvijezdama u napadu nisu osvojili nijedan veliki naslov. Veliki izazov s obzirom na to da Real Madrid ove sezone neće imati Tonija Kroosa, mozga momčadi posljednjeg desetljeća. Osim njega otišao je i Nacho, kapetan, koji je davao toliko sigurnosti u obrani.

Nekoliko kilometara dalje uzbuđenje i euforija također preplavljuju. Atlético je napravio još jedno veliko pojačanje ovog ljeta: Juliána Alvareza. Startni napadač Argentine, prvaka svijeta i Amerike, zatražio je odlazak iz svemogućeg Cityja u kojem je prošle sezone odigrao 54 utakmice i postigao 19 golova. La Araña (Pauk, op.p.) oduševljava navijače crveno-bijelih, koji će uživati ​​i u Sorlothu, drugom strijelcu prošlog izdanja La Lige, te Le Normandu, koji pojačava obranu. Onaj koji se čini da još nije upao u mreže Atlética i njegov potpis ide uzlaznom putanjom je Gallagher, igrač Chelseaja, kluba s kojim se pregovara i o odlasku Joãoa Félixa. Sapunica ovog ljeta.

Nova era također počinje u Barçi. Hansi Flick preuzima Barcelonu koja proživljava turbulentne gospodarske godine. Iako se činilo da je ugledao svjetlo na kraju tunela, na početku lige suočava se s uobičajenim problemom: mora srediti financijska pitanja kako bi registrirao svoje igrače. Dani Olmo je veliko dovođenje. Napadač koji se vraća kući nakon što je zablistao u Europi u zemljama poput Hrvatske i Njemačke. Jedan od ključnih dijelova španjolske reprezentacije koja ovog ljeta osvajanjem Eura doživljava zlatno doba. Ali nemojte se zavaravati, samo zato što Barça nije puno potpisala ne znači da se neće boriti. Ima budućeg osvajača Ballon d'Ora, igrača koji budi želju europskih velikana, nogometaša koji je vodio reprezentaciju do prvaka: Lamine Yamal, 17-godišnje čudo od dječaka koji predvodi igrače sa sjajnom budućnošću u Barceloni: Fermín (olimpijski heroj u Parizu s La Rojitom) ili Héctor Fort. Neka nitko ne zaboravi La Masiju, koja je Barçi dala toliko godina slave.

I SREDNJA KLASA IMA ZVIJEZDE

U Bilbau vlada zanos sezonom koja je pred nama. Njegov potpis je kako bi zadržao divljeg ždrijepca, Nica Williamsa, u svojim redovima unatoč interesu Barcelone za njegove usluge. Mladac ostaje kod kuće nakon sjajne sezone u klubu i reprezentaciji. Na Europskom prvenstvu u Njemačkoj zainteresirao je cijeli Stari kontinent. Završit će zastrašujući napad u redovima Athletica, u društvu svog brata Iñakija i Djalóa, Valverdeovog novog pojačanja. Trener je od Lavova uspio napraviti jednu od momčadi koja je prošle sezone igrala najbolji nogomet, osvojivši Copa del Rey, krunu koju namjerava braniti, i plasirali su se u Europsku ligu. San je, s ovom momčadi, jasan: žele doći do finala spomenutog kontinentalnog natjecanja, čija će se odlučujuća utakmica igrati u San Mamésu.

Ono gdje ima više dvojbi je Girona. Zagonetka je prošlosezonska momčad koja će prvi put u povijesti igrati u Ligi prvaka. Míchel je praktički razbio momčad koja je iznenadila cijelu Španjolsku. Ostao je bez svoja tri mušketira (Dovbik, Savinho i Aleix García) i potpisao je ugovor s igračima čiji se učinak tek treba vidjeti, čekajući posljednji potez na ljetnoj tržnici.

U Sevilli također očekuju svoje momčadi. U Nerviónu je pokrenuta revolucija nakon katastrofalne godine, u kojoj su koketirali s ispadanjem. Drže se Pimientinih metoda, potpisa Saúla i prisutnosti Isaaca Romera, jednog od napadača s najvećom budućnošću u Španjolsoj. U Betisu sa svoje strane tipuju na dvojac Pellegrini-Isco. Nemaju izbora nakon oproštaja igrača poput Ayozea (u Villarreal) ili Guida. Isco, koji je zabljesnuo prošle godine, velika je nada Zeleno-bijelih. Kao u Pamploni s Bryanom Zaragozom, perspektivnim napadačem koji je na posudbi iz Bayerna, ili u San Sebastiánu s kontinuitetom Zubimendija.

NEMA FINANCIJSKOG LUDOVANJA

Klubovi La lige oporavljaju svoju sposobnost potrošnje, ali bez ludila. Investicija u pojačanja je porasla na 406 milijuna eura s još dva tjedna do zatvaranja prijelaznog roka. A ima se još puno toga za potpisati. Dok je Real Madrid angažirao superzvijezdu trenutka (Mbappé) i obećanja (Endrick), Atlético je bio veliki agitator tržišta. On je taj koji je potrošio najviše novca (141 milijun eura), uz veliko ulaganje u Juliána Alvareza (75 milijuna eura). I dalje se, dakle, može povećavati stavka portrošnje. U ovom prozoru operacije španjolskih klubova okarakterizirane su kao dobre, lijepe i jeftine. La Liga je prvenstvo iz velike petorke koje je najmanje potrošilo: 406 milijuna eura u usporedbi s 1,577 milijuna eura za Premier ligu; 688 milijuna Serije A; 523,71 milijuna Ligue 1 i 504,52 milijuna u Bundesligi. Ali veliki igrači koji su se preselili završili su u Španjolskoj, a talent koji je bio tamo jedva da je otišao. Nadalje, španjolski klubovi su znali pregovarati, jer su se pojačali za nižu cijenu (53%) od vrijednosti pristiglih igrača.

Gdje god pogledate, postoji zvijezda u ovoj ligi. Postojeća ili nova za eksploziju. Jer u Španjolskoj ima talenta u izobilju. I ne sumnjajte u to, ova sezona 2024-25 bit će doista oduševljavajuća. Neka show počne! – zaključuje novinar AS-a. (G)



Tagovi

La LigaReal MadridBarcelonaAtletico MadridAthletic BilbaoReal SociedadSevillaBetisGironaKylian MbappéDani OlmoEndrickNico WilliamsLamine YamalJulian AlvarezCarlo AncelottiHansi FlickMichelDiego SimeoneErnesto Valverde

Ostale Vijesti