Germania
Germania

Nostalgija, kovanica od centa i vlak Maglev ili kako je Real 'oteo' slogan Barçe

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 26.10.24. | 08:04

Pobjedom nad Realom, Barça bi definitivno lupila pečat i nogometnom svijetu obznanila svoj veliki povratak. No Flick će se ove subote sresti s malo drugačijom vrstom zvijeri, onom koja je vječito gladna i koja svaki puta kada istrči na teren ima nešto za dokazati. Prvo sebi, a onda i drugima, da je više od kluba.

Kada je uvidio da mu Lionel Messi 'zaklanja sunce', kao i to da neće bogznašto ispasti od skupocjenog eksperimenta u Parizu, Kylian Mbappé nije više zdvajao. Odlučio je svoj talent parkirati podno tribina Santiago Bernabeua te nakon ljeta nevoljkog prenemaganja, staviti svoj autogram na ugovor s klubom koji od sjajnih stvara vrhunske nogometaše. Klubom koji od potencijalnih kandidata stvara sigurne osvajače Zlatne lopte - Real Madridom.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Iako je omiljeni slogan njihovog nemesisa „mes que un club“, "više od kluba", koji povijesno ima dublje i pomalo romantizirano značenje, a danas služi više u marketinške svrhe, njega bi se lako moglo zataknuti za rever madridskog kluba.

Madriđani su nam unazad posljednjih desetak godina demonstrirali što znači biti inficiran šampionskim mentalitetom, pa igrači Reala u svaku utakmicu ulaze uvjereni da će na kraju izaći na pobjedničkoj strani, bez obzira na okolnosti. Pobjednička kultura utkana u DNK čitave organizacije ne može se kupiti niti dobiti po diskontnoj cijeni, to je nematerijalna imovina, ekskluzivno zastupljena isključivo na madridskoj adresi.

„Nije na prodaju“, stoji na izvješenom oglasu ispred vrata Bernabeua, a ispod je malim slovima istaknuto „...ali ako vas odaberemo, možete dobiti uvid u naš nacrt“.

Taj 'nacrt' želio je u svoje ruke pošto poto dobiti i spomenuti Mbappé. Liga prvaka kao želja, Zlatna lopta kao utješna nagrada - talentirani Francuz znao je da u Realu ne može promašiti. Pa je ovog ljeta preselio u španjolsku prijestolnicu samo koji mjesec nakon što su se Kraljevi i po 15. put popeli na europski panteon.

„Mi tebe ne trebamo, ali ti trebaš nas“, kao da su mu poručili njegovi novi suigrači. Nije niti to obeshrabrilo Mbappéa, znao je da jednom kada uskoči u taj madridski 'Maglev', po inerciji će mu neki trofej sletjeti u krilo.

REUTERS/Juan MedinaREUTERS/Juan Medina

Zeniti Lea Messija i Cristiana Ronalda su već daleko u njihovim retrovizorima, konačno je došao kraj njihovom nogometnom duopolu pa je sada raspisan otvoreni natječaj za etiketu najboljeg na svijetu. Kandidata je mnogo, kao i prijava, jer sada bi se svi osladili prestižnim priznanjem, a među prva tri kandidata su dva igrača Real Madrida, i niti jedan se ne zove Kylian. Mbappé u svoju računicu nije ukalkulirao da će mu glavni konkurenti za osvajanje Zlatne lopte biti upravo njegovi jednako zvjezdani suigrači: Vinicius Junior sigurni je pick za Ballon d'Or, dok akcije Judea Bellinghama te Man. Cityjevog Rodrija drže ipak nešto nižu cijenu.

Alfredo di Stefano, Raymond Kopa, Luis Figo, Ronaldo, Fabio Cannavaro, Cristiano Ronaldo, Luka Modrić, Karim Benzema i sada bi hitronogi Brazilac trebao nastaviti lozu kluba u čijem se inkubatoru uzgajaju serijski osvajači najprestižnije individualne nogometne nagrade.

Dodatne argumente Vinicius je ponudio u utorak protiv dortmundske Borussije kada je na kovanici od centa vrtio protivničke braniče, vezao ih u čvor, jurio po terenu u luđačkom presingu i na kraju potpisao hat-trick.

Dio kritičara ili, ako želite, hejtera, smatra kako bi Zlatna lopta morala u Rodrijeve vitrine, a isti dodaju kako si je Real sasvim razbucao kemiju dovođenjem Mbappéa u svoju svlačionicu. A kako je najjednostavnije začepiti usta kritici? Pa tako da pobijediš u najvećoj utakmici na svijetu, El Clasicu.

Real večeras od 21 sat dočekuje Barcelonu s tri boda zaostatka i ima priliku vratiti prvenstvo u mrtvi egal. Glasilo Kraljeva, madridski AS, otkriva da Carlo Ancelotti ima „anti-Flick plan“, da je prekaljeni Talijan već skicirao koncept zaustavljanja momčadi Hansija Flicka. AS podsjeća i na činjenicu da je Real izvojevao pobjedu u posljednja četiri službena derbija, ali i poziva na obaveznu suradnju u igri Mbappéa i Viniciusa.

„Ne ovisi, međutim sve o Francuzu i Brazilcu, potrebno je da lopta dođe u njihove noge - zato Luka Modrić ima veliku šansu ponovno biti dio početne postave“, ističe se u španjolskoj tiskovini.

REUTERS/Isabel InfantesREUTERS/Isabel Infantes

I dok je njegova generacija u penziji, Americi, Saudijskoj Arabiji ili nekoj drugoj egzotičnoj destinaciji, Modrić je i dalje dovoljno dobar da konkurira za prvu momčad Reala u najznačajnijem nogometnom okršaju na svijetu.

„Modrić se ne mora boriti protiv nostalgije, on je jednostavno još uvijek dobar“, poentira Sid Lowe u sjajnoj kolumni za britanski The Guardian.

Hrvatski veznjak dočekuje El Clasico u sjajnoj formi i dok je u fokusu borba mladih lavova za novog kralja nogometne džungle, Modrić iz sjene, savršeno miran, kontrolira zbivanja na terenu, ne obazirući se na ništa drugo osim na čistu, neokaljanu igru. Na nogomet. Na nogomet na čijem pakiranju nema roka trajanja. Luka je još uvijek u stanju levitirati po terenu, donositi ključne poteze i na kraju – biti relevantan.

Španjolska Marca je, trudeći se smisliti nove komplimente najboljem hrvatskom nogometašu, svojevremeno skovala epitet „vječno rješenje“. Za svojim eternalnim rješenjem Ancelotti bi mogao i ovog puta posegnuti.

Flick je, napisali smo nedavno, u ekspresnom roku revitalizirao Barcelonu, vrativši joj negdašnji sjaj. Pokazala je to utakmica i pobjeda nad Bayernom (4-1). Pobjedom nad Realom, Barça bi definitivno lupila pečat i nogometnom svijetu obznanila svoj veliki povratak. No Flick će se ove subote sresti s malo drugačijom vrstom zvijeri, onom koja je vječito gladna i koja svaki puta kada istrči na teren ima nešto za dokazati. Prvo sebi, a onda i drugima. Da je više od kluba.

Najavljene postave:

Real Madrid (4-4-2): Lunin; Vazquez, Militao, Rüdiger, Mendy; Valverde, Tchouameni, Camavinga, Bellingham; Mbappe, Vinicius Jr. Trener: Carlo Ancelotti.

Barcellona (4-1-2-3): Peña; Koundé, Cubarsí, Martínez, Balde; Casadó; Pedri, Dani Olmo; Yamal, Lewandoski, Raphinha. Trener: Hansi Flick

Sudac: Sanchez Martinez (Murcia). VAR: Muniz Ruiz (Galicia)



Tagovi

La LigaReal MadridBarcelonaLuka ModrićVinicius JuniorKylian MbappéCarlo AncelottiHansi Flick

Ostale Vijesti