REUTERS/Matthew Childs
REUTERS/Matthew Childs

Nogometašice kritizirale Fifu zbog partnerstva sa Saudijcima

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 21.10.24. | 17:45

Brzo je stigao odgovor

Više od 100 profesionalnih nogometašica poslalo je u ponedjeljak otvoreno pismo FIFA-i pozivajući krovnu nogometnu organizaciju na prekidanje partnerstva s naftnim i plinskim konglomeratom Saudi Aramco koji je u većinskom državnom vlasništvu.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Nazivajući sponzorstvo "srednjim prstom ženskom nogometu", 106 igračica koje su potpisale pismo, smatraju da kršenja ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, posebno žena i članova zajednice LGBTQ+, idu protiv sportskih vrijednosti jednakosti i uključenosti.

U travnju je FIFA potpisala četverogodišnji ugovor prema kojem će Aramco postati svjetski partner, uključujući velike turnire kao što su Svjetsko prvenstvo 2026. i Svjetsko prvenstvo za žene sljedeće godine. U pismu se taj dogovor naziva "mnogo gorim od autogola".

Saudijska Arabija je u posljednjih nekoliko godina mnogo uložila u sportove poput nogometa, Formule 1 i golfa, no kritičari, uključujući skupine za ženska prava i članove LGBTQ zajednice, optužuju kraljevstvo da koristi svoj Javni investicijski fond (PIF) za "ispiranje" svog ugleda zbog loše situacije s ljudskim pravima.

"Pozivamo FIFA-u da preispita ovo partnerstvo i zamijeni Saudi Aramco alternativnim sponzorima čije su vrijednosti u skladu s jednakošću spolova, ljudskim pravima i sigurnom budućnošću našeg planeta", navode nogometašice u pismu.

Među potpisnicama su i kapetanica kanadske vrste Jessie Fleming, danska reprezentativka Sofie Junge Pedersen, Nizozemka Vivianne Miedema...

U pismo se navodi da su homoseksualci, "od kojih su mnogi heroji našeg sporta," posebno izloženi riziku od progona u Saudijskoj Arabiji, gdje se homoseksualnost smatra zločinom. Nogometašice također izražavaju zabrinutost zbog utjecaja naftne kompanije na okoliš.

Saudi Aramco najveći je proizvođač nafte na svijetu, a u 98.5 postotnom je vlasništvu Saudijske Arabije. Također, su predložile osnivanje odbora za reviziju s predstavnicima igrača koji bi procijenio etičke implikacije budućih sponzorskih ugovora.

U odgovoru na pismo, FIFA je rekla da stoji uz sponzorstvo.

"FIFA cijeni svoje partnerstvo s Aramcom i mnogim drugim komercijalnim partnerima i partnerima za prava", rekao je glasnogovornik FIFA-e.

"FIFA je inkluzivna organizacija s mnogim komercijalnim partnerima koji također podržavaju druge organizacije u nogometu i drugim sportovima. Prihodi od sponzorstva koje generira FIFA ponovno se ulažu u igru ​​na svim razinama, a ulaganja u ženski nogomet nastavljaju rasti, uključujući za povijesno FIFA Svjetsko prvenstvo za žene 2023. i njegov revolucionarni novi model distribucije," navodi se u odgovoru FIFA-e.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

(Hina)


Tagovi

FIFASaudijska Arabija

Ostale Vijesti