REUTERS/Carl Recine
REUTERS/Carl Recine

Nogomet se mijenja, Real ostaje!

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 18.04.24. | 09:00

Madridski velikan opet je u polufinalu Lige prvaka. A Luka Modrić je, na neki način, personifikacija samog kluba

Gledajući dvoboj Machester Cityja i Reala u jednom zagrebačkom pubu, shvatili smo da velika većina prisutnih navija za City. Skakali su ljudi na pogodak Guardioline momčadi, skakali na svaku priliku, navijali da lopta nekako uđe u mrežu Madrižana. Doduše, čule su se ovacije kad je u igru ušao Luka Modrić, on je ipak posebna kategorija, međutim, sve ostale simpatije bile su na strani Engleza. Na strani Gvardiola i Kovačića.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Možda uzorak nije reprezentativan, možda je u nekim drugim pubovima i društvima odnos (navijačkih) snaga bio drugačiji, no, činjenica jest da je klub, koji je nekad bio simbol nogometnog materijalizma i modernog konzumerizma, globalizma i svega onoga u što se moderan nogomet pretvorio, danas klub, koji igra najbolji nogomet na svijetu. Pep Guardiola stvorio je od Cityja momčad, koja će dobiti simpatije ili barem respekt onih neutralnih, nogometnih zaljubljenika, dok gledaš De Bruynea, Bernarda i društvo zaboraviš da je City donedavno predstavljao sve ono što nogometni tradicionalisti nikako nisu prihvatili. Pretvaranje nogometa u rasipništvo, novac, novac i samo novac. Manchester City, očito, prošao je taj proces od omražavanja do uvažavanja. Nogomet, koji igra Guardiolina momčad to, definitivno, zaslužuje. Real je na Etihadu bio nadigran, bio je na konopcima, ali opet je pronašao put do novog polufinala Lige prvaka.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Luka Modrić promašio je u raspucavanju s bijele točke (kao i, s druge strane, Kovačić), međutim, ostao je Luka i dalje u prilici za svoju šestu Ligu prvaka. Osvoji li i 'uhatu kantu' i naslov prvaka u La Ligi, postat će Modrić najtrofejniji igrač u Realovoj povijesti. Iako danas Luka nema u Realu onu ulogu, kakvu je imao svih ovih godina, iako češće ulazi s klupe, nego od prve minute, Modrić je ipak i dalje važna karika Ancelottijeve vizije. Modrić je, na neki način, Real! Jer, kako se mijenja nogomet, kako razni šeici i svjetski biznismeni stvaraju novi poredak i postavljaju nove vizije i ideje nogometne budućnosti, tako i u svlačionicu gdje je nekad Modrić bio nedodirljiv dolaze mlađi. Brži i potentniji. No, kako im Modrić ipak i dalje odolijeva, kako naš vatreni kapetan prihvaća tu novu ulogu u momčadi i u potpunosti je ispunjava, s osmijehom i veseljem proslavlja pobjede i kad nije u prvom planu, tako i Real odolijeva svim tim nogometnim promjenama. I prilagođava im se.

Real je najveći i najtrofejniji klub, na europskoj razini, to su notorne činjenice. No, Realu nije ispod časti odigrati 'bunker' na Etihadu, ne smeta mu ako suparnik ima više od 30 udaraca na gol, a ako on ne stvori priliku više od sat vremena. Jer, Real i u takvim okolnostima - pobjeđuje. Odnosno, prolazi. Nije mu prvi put, svjedočili smo i prošlih godina velikim preokretima, velikim pobjedama, iako je već tad ova momčad proglašavana starom i dotrajalom. Tada su junaci bili Benzema i Courtois, uz, naravno, dirigenta Modrića. Sad prve dvojice nema, Modrić je, kao što smo rekli, u sporednijoj ulozi, ali Realov karakter, Realova moć i dalje su neslomljivi. I, to je ono za što će Manchester Cityju, primjerice, trebati još godine, možda i desetljeća, ta se veličina ne može kupiti, ne može je do kraja izgraditi niti jedan veliki Pep Guardiola.

I, što je najbolje od svega, Real bi na ljeto trebao, tako se priča, u rekonstrukciju. Mbappe kao prvi pick, nova zvijezda Endrick, uz podršku sadašnjih 'starova' Viniciusa, Bellinghama, Rodryga... I tko zna koga još! Ako je ovaj Real 'ostatak ostataka', zadnja točka one moćne i velike momčadi, koja je oborila sve rekorde Lige prvaka i dalje spreman za osvajanje ovog natjecanja, kakav će tek biti taj novi Real. Svi klubovi u svojoj povijesti prolaze kroz krize i sušna razdoblja. I Manchester United, Milan, Juventus, Barcelona... Imao je u svojoj povijesti manje uspješne ere i Real, ali, nikad, baš nikad nije potpuno 'pao' i dopustio da suša traje predugo. Jer, nogomet se mijenja, dolaze novi principi, novi 'šeici', nove vizije. A Real ostaje! Uvijek dovoljno dobar da pokaže moć!



Tagovi

Luka ModrićMateo KovačićReal MadridLiga prvakaManchester CityCarlo AncelottiPep Guardiola

Ostale Vijesti