Luka Stanzl, Marko Lukunić, Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
Luka Stanzl, Marko Lukunić, Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Nisu Modrić i Pjaca jedini! Koga bi sve Dinamo mogao vratiti u Maksimir i HNL

Vrijeme Čitanja: 6min | sri. 24.04.24. | 14:00

Kako će izgledati ljetni prijelazni rok u Maksimiru, ovisit će umnogome o raspletu ove sezone. Ovo su samo neki od igrača koji bi Dinamu mogli biti dostupni

Perišić, Brekalo, Kalinić(i), Pjaca, Rog, Uremović, Ademi, prije njih i Pivarić, Čop, Mišić. Melnjak, Krovinović... Povratak (bivših) reprezentativaca ili zaslužnih igrača u HNL postao je hit zadnjih godina, kulminirao je ove sezone, a mogao bi se nastaviti i sljedeće. Dinamo je, recimo, prvi krenuo u akciju, Modri su pokrenuli kampanju #imalobismisla, kojom pokušavaju privući Luku Modrića, da najbolji igrač svijeta iz 2018. i najbolji hrvatski nogometaš svih vremena još jednom odjene Dinamov dres i ispuni obećanje koje je, više onako usput, dao dok je odlazio iz Dinama 2008. godine. No, naravno, Modrić je jedna sasvim druga priča, njegov povratak, koji ovisi samo o njemu i planovima nakon isteka ugovora u Realu ovog ljeta, bila bi jedna romantična priča, iako, naravno ne sumnjamo da bi Luka i na travnjaku mogao Dinamo ponuditi još štošta.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, dok je Modrić, kažemo, neka druga dimenzija, nije nemoguće da Dinamo ovog ljeta dovede neke svoje ili bivše HNL igrače u Maksimir. Prošlog ljeta vratio se, nakon kratke epizode u Kini, Arijan Ademi, zimus je došao Marko Rog, a sad već priča kako bi u lipnju Rijekin dres Dinamovim mogao zamijeniti Marko Pjaca. Odšteta nije velika, oko milijun i pol eura, neki su kontakti, navodno, već i postojali, no ne bi bilo korektno o tome previše ni lamentirati prije raspleta HNL-a u kojemu se Dinamo i Rijeka bore za naslov. Ima li Pjaca želju nastaviti u HNL-u, ili bi opet probao u inozemstvu? Ovisit će, naravno, i o tome, koliki će biti izgledi da zaigra u Ligi prvaka, kako će proći Euro...

Ali, nisu Modrić i Pjaca jedini, koji bi se mogli naći na Dinamovoj ljetnoj listi želja, kad su povratnici u HNL u pitanju. Ima još igrača, koji se spominju ili su se već spominjali kao moguće Dinamove akvizicije, neki su blizu Dinama bili prilikom odlaska iz Hrvatske, neki, pak, u prethodnim prijelaznim rokovima, o nekima se samo šuškalo. Dakle, ovo su igrači, koji bi Dinamu mogli na ljeto biti dostupni, u različitim kombinacijama, a koji bi mogli imenom i(li) kvalitetom osnažiti Dinamove europske ambicije.

DEJAN LOVREN

O njegovu dolasku iz Lyona ozbiljno se pričalo već ove zime. Navodno se on složio s dolaskom, ali financijski je ta kombinacija bila nedostupna za Modre i nije se dogodilo. No, ne znači da na ljeto ne bi moglo biti lakše. Lovren tada ulazi u zadnju godinu ugovora, ovog proljeća ionako ne igra, nema nijedan nastup još od kraja siječnja. Ako se i Lyon i Lovren odreknu značajnog novca, on bi Dinamu mogao postati dostupan. Njegovo iskustvo svakako bi dobro došlo, naravno, ako u Maksimiru odluče da žele ići tim putem, s iskusnim Theophileom i Lovrenom, kraj kojih će mladići poput Živkovića, Gurlice ili Cvetka, biti strpljivi i čekati priliku.

IVAN ŠUNJIĆ

Odradio je kompletan ugovor u Birminghamu, na ljeto postaje slobodan igrač i, bez obzira ostao njegov klub u Championshipu ili ispao iz njega, Šunjić novi ugovor neće potpisati. Barem se zasad o tome ne priča ozbiljno. Prošlog su ga se ljeta sjetili u Dinamu, navodno se za njega raspitivao i Hajduk, no, Šunjić tada nije bio zainteresiran za ikakav povratak u HNL. S njim je problem što je samozatajan, pomalo i intorvertiran pa je teško znati što misli, kako razmišlja, kakvi su mu planovi... Igrački, nakon 170 utakmica u 'najtežoj ligi Europe', s 28 godina i kao slobodan igrač, sigurno bi bio dobra prilika. Zašto ne pokušati?

MATIJA FRIGAN

Nije u Dinamo došao iz Rijeke, tada je nakon dogovora oko cijene od 2,2 milijuna eura, o nedolasku prelomila predsjednica Uprave Vlatka Peras. Rijeka ga je koji mjesec kasnije za veći novac prodala u belgijski Westerloo. No, klub riječkoga napadača ostao je u ligi, l a Frigan je dosad zabio pet golova. Možda ljeto nudi novu priliku za Frigana i Dinama, možda bi Modri tu mogli opet pokušati, pogotovo ako na klupi ostane Sergej Jakirović, koji je Frigana trenirao i u Rijeci.

BORNA BARIŠIĆ

I on se našao na Dinamovoj listi želja krajem ljetnog prelaznog roka, no, tada vremena za ozbiljniju akciju nije niti bilo. A i Barišić je još bio pod ugovorom u Rangersima. Na ljeto mu taj ugovor istječe, novi se još ne spominje i Barišić će, vrlo izgledno, promijeniti sredinu. E sad, pitanje je koliko je Dinamo još uvijek zagrijan za Barišić, Dinamo je u međuvremenu riješio lijevi bok, ima tamo više rješenja (Oigwara, Pierre-Gabriel, Perković...). No, bude li na raspolaganju, bude li ona zainteresiran za povratak u Dinamo, u kojemu svojevremeno nije dobio priliku, sve je moguće.

AMER GOJAK

Još jedan bivđi Dinamov veznjak, koji je se već jednom vraćao u Maksimiru pa onda opet otišao. Ovo mu je sezona za zaborav, u Ferencvarosu čitavo proljeće nije u konkurenciji, turbulencije i promjene unutar kluba, odrazile su se i na njegov status, postao je, na neki način, žrtva klupske politike. Iako mu ugovor istječe u ljeto 2025. bilo bi logično da ga lub pusti besplatno ili uz minimalnu odštetu već ovog ljeta. Imao je ponuda već na zimu, sigurno će ih imati na ljeto, ne znači da će među njima biti i Dinamo. Ali, tko zna...

BARTOL FRANJIĆ

I o njegovu se statusu malo zna. Wolfsburg ga je prije dvije godine doveo za 7,5 milijuna eura, kod Nike Kovača nije se naigrao, otišao je na posudbu u Darmstadt, koja mu istječe ovog ljeta. Kovač je otišao iz Wolfsburga, u Darmstadtu, vjerojatno, neće ostati i pitanje je kakva mu je budućnost u Bundesligi. Možda bi, ako bi i on i Dinamo bili zainteresirani posudba u Dinamo bila nekakvo rješenje? Ali, ta priča još nije niti ideja, tek spominjemo Franjića kao igrača čiji je status u klubu upitan. Ali, kad dođeš do Bundeslige, imaš 24 godine, povratak u HNL, makar i u Dinamo, nije baš prva opcija.

DION DRENA BELJO

To vrijedi i za njega. Ovdje ga spominjemo, jer smo u zadnje vrijeme dobili dosta upita bi li Dinamo mogao dovesti stasitog Vinkovčanina iz Augsburga. Tamo ove sezone nije puno igrao, na ljeto bi mogao potražiti novu sredinu, no, kažemo, teško je vjerovati da bi se vraćao u HNL. Uostalom, njemu su tek 22 godine, jedna sezona s manjom minutažom ne djeluje kao propast karijere, a k tome, bez obzira što ne igra puno, u Augsburgu ga smatraju kapitalom i ne bi ga se tek tako odrekli, Dinamo bi za njega morao platiti izdašnu svotu. Ako bi njegov dolazak uopće i bio opcija...

NIKOLA MORO

Igrač je Bologne, koja se bori za ulazak u Ligu prvaka, ali on u zadnje vrijeme ima sve manje minuta. Točnije, zadnji je put igrao 9.ožujka, 20 minuta protiv Intera. Ugovor je dugoročan, traje do ljeta 2027., ne sumnjamo da Moro ima i druge ponude, možda također iz Serie A, ali da je i ostanak u Bologni, unatoč smanjenoj minutaži realna opcija. Pogotovo ako njegov klub izbori Ligu prvaka. Ali, zašto mu ne pokucati na vrata i ne pitati za planove, možda nije nemoguća misija. Makar u toj famoznoj opciji posudbe s otkupom? Treba, jasno, vidjeti i kakvi su Bolognini planovi s njim.

Ovo, naravno, nije službena Dinamova lista pojačanja niti o svima njima u Maksimiru razmišljaju, iako su neki, pouzdano znamo, aktualna tema. Neki će možda postati kad smo ih spomenuli. Naravno, nemoguće je da dođu svim oni, jer, ipak, ne može se nova momčad na ljeto stvarati samo od povratnika i bivših HNL igrača. No, zanimljivo jest vidjeti koji bi to igrači mogli biti dostupni Modrima na ljeto, a koji možda i nisu preskupi, uz veliku vjerojatnost da bi bili pojačanja. Da, tu je još i dvojac iz Trabzonspora, Mislav Oršić i Filip Benković, no oni se trenutno ne čine izglednima, kao niti Roko Šimić, ili Marin Pongračić, o kojima se prošlog ljeta razgovaralo u Maksimiru. Ali, tko zna što nosi ljeto, pogotovo ako Dinamo izbori skupinu Ligu prvaka ili barem play-off, tada bi u Maksimiru moglo biti i velikih, zvučnih imena!



Tagovi

GNK DinamoSergej JakirovićNikola MoroMarko PjacaLuka ModrićBorna BarišićIvan Šunjić#imalobismislaDejan LovrenMatija FriganHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti