Marko Prpic/Pixsell
Marko Prpic/Pixsell

Nikola Moro je zaslužio priliku, sada je vrijeme da je dobije!

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 11.10.24. | 08:00

Izvjesno je da Matea Kovačića neće biti protiv Škotske, vjerojatno i protiv Poljske što otvara izborniku Daliću mogućnost da isproba druge varijante i igrača koji do sada nije dobio pravu priliku.

Sada je već sasvim izvjesno kako će Zlatko Dalić morati “kemijati” protiv Škotske u veznom redu. Mateo Kovačić u četvrtak još uvijek nije bio u krugu reprezentacije a neke glasine sugeriraju da će propustiti i Poljsku u Varšavi. Dakle, po bodove za prolaz u četvrtfinale Hrvatska će morati bez veznjaka Cityja!

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Koga nema bez njega se može. I mora! I možda je ovo prilika da Zlatko Dalić isproba neke varijante za koje ne bi imao prostora da je Kovačić na raspolaganju. Jedna od njih svakako je i Nikola Moro na toj poziciji “šestice”. Bivši igrač Dinama koji je preko Moskve stigao do Bologne još uvijek čeka pravu priliku u okruženju Vatrenih. Za sada ima tek poluvrijeme u prijateljskom srazu s Bugarskom u ožujku 2022. Nije ga bilo u kvalifikacijama za Ligu nacija, propustio je SP u Dohi odnosno završnicu Lige nacija u Rotterdamu.

Potom je Moro bio na okupljanjima prije godinu dana tijekom kvalifikacija za Euro, ali suigrače je bodrio s klupe. Na Euro nije išao zbog izostanka minutaže u klupskom okruženju a kada je ona stigla - Dalić je aktivirao poziv. I pokazao da računa na njega. Bio je u prošloj akciji, ponovno na klupi protiv Portugala i Poljske u Osijeku a sada bi konačno mogao dobiti minutažu obzirom na okolnosti i izostanka Matea Kovačića. I priliku koju definitivno zaslužuje. Uostalom, izbornik Dalić je sam rekao kako je Liga nacija svojevrsna priprema za ono kvalifikacije za SP i šansa da se isprobaju različite varijante i igrači. Novi sustav je na kušnji, trebala bi biti i nova lica. Poput More, P. Sučića, Baturine...

Nikola Moro na pripreme je stigao kao standardni prvotimac Bologne. Ono što mu je bio problem ranije, sada je riješen. Ima dva nastupa u grupnoj fazi Lige prvaka (Liverpool i Šahtar), dok je u Serie A sudjelovao u pet od sedam utakmica Bologne. Dakle, Moro je izrastao u veznjaka koji igra redovito na visokoj europskoj klupskoj razini i nema više nikakvog razloga da ne počne participirati u dresu Vatrenih odnosno da barem dobije priliku za koju ne sumnjamo da bi je mogao iskoristiti.

Doduše, pitanje je na koju će se opciju odlučiti Dalić. Hoće li Modrić biti “šestica” pa uz njega još jedan (P. Sučić, Moro) s nešto ofenzivnijim sklonostima a što bi trebao biti Luka Sučić? Ili će izbornik optirati za Pašalića. Tu je i Baturina koji će zasigurno dobiti neku minutažu. U krajnjoj liniji i Kristijan Jakić je klasična "šestica" u Augsburgu ali ovdje će prinudno morati na desnu stranu.

Nekoliko je varijanti kako će izgledati vezni red protiv Škotske gdje bi Hrvatska trebala imati veći posjed i kombinirati kako otključati vrata očekivano zatvorene Škotske u Maksimiru. Za razliku od Poljske u utorak koja bi ipak trebala dočekati Hrvatsku s otvorenijom formacijom i težnjom da se nadigravaju s Vatrenima. Rezultat je važan jer on generira opće raspoloženje nacije, ali bitno je i gledati prema budućnosti te pripremati Hrvatsku za velike stvari koje su pred nama. A pronaći pravu mjeru za koju su nužni kompromisi te zadovoljiti obje stvari - e to bi bio pravi posao!

Oglas

Liga nacija (A), skupina 1

Subota, 12. listopada

Hrvatska – Škotska, 18.00

Poljska – Portugal, 20.45

Utorak, 15. listopada

Poljska – Hrvatska, 20.45

Škotska – Portugal, 20.45

ODIGRAJ ODMAH!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Nikola MoroVatreniHrvatska nogometna reprezentacijaHNS

Ostale Vijesti