Nikog nije bilo briga za Gziru, ali kad je pao drugi gol, počeli smo užurbano tražiti prijenos

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 19.07.19. | 10:50

Bio sam na utakmici Hiberniana i Šahtjora, nisam ni gledao Gziru, uključio sam se u nastavku. Ovo je najveći uspjeh u povijesti malteškog klupskog nogometa, novac od UEFA-inih premija dobro će nam doći, priča naš sugovornik.

„Kod nas će ovaj rezultat otići u povijest kao najveći uspjeh malteškog klupskog nogometa,“ započeo je za Germanijak novinar Malta Independenta Crhistopher Cassar.

„Nije prvi put da je malteški klub prošao u drugo pretkolo, ali je Hajduk najveći klub koji smo ikad izbacili. Ljudi koji prate sport na Malti, sjećaju se Hajduka još iz doba Jugoslavije. Tad smo ga smatrali velikim europskim klubom, a sad ćemo ga upisati u nogometne almanahe kao jedan od najvećih skalpova u povijesti malteškog nogometa,“ ispričao je.

Kaže kako je tek šačica navijača gledala utakmicu od prve minute, on je primjerice bio na utakmici Hibbsa i Šahtjor Soligorska, ali kad je čuo što se događa u Splitu, potražio je internetski stream kako bi pogledao kraj utakmice.

„Nismo mogli vjerovati što se događa. Osobito nismo vjerovali što je Kone zabio. Gledao sam prvu utakmicu na Malti i nisam bio suviše impresioniran njime,“ priča nam o jučerašnjem junaku koji je s dva spektakularna gola izbacio Bile.

„Došao je s Kosova, nije imao neke posebne reference, ali sad će biti sportski junak na Malti. Kad smo izvukli Hajduk, nitko nije ni pomislio da bi se ovako nešto moglo dogoditi, nakon prve utakmice posebno, a kad je Hajduk poveo 1:0, vjerojatno ni igrači sami nisu vjerovali u čudo. Ali, eto, dogodilo se. Još ne mogu vjerovati.“

Igrači Gzire United vratit će se kućama danas, a naš sugovornik kaže kako nije siguran hoće li biti organiziranog dočeka.

„Njihovi navijači vjerojatno će se pojaviti, ali zaslužuju veliku sportsku dobrodošlicu za ovo što su učinili,“ kaže Christopher.

Osobito zato što nije riječ o profesionalnoj momčadi.

„Strani igrači su svi profesionalci, oni samo moraju igrati nogomet, nitko ne radi, ali lokalni igrači su gotovo svi zaposleni uz nogomet. Plaća čak i nije loša s obzirom na prilike u malteškom sportu. Ponajbolji igrači na Malti zarađuju između sedam i osam tisuća eura mjesečno, što je zapravo jako dobro, uzmete li u obzir kako je prosječna minimalna plaća u Malti između 18 i 20 tisuća eura godišnje. Stoga, ovi nogometaši zarađuju kao, primjerice, odvjetnici ili liječnici. Ne znam točno čime se bave domaći igrači uz nogomet, ali znam da gotovo svi imaju dnevne poslove pa tek onda idu na treninge.“

Njihov gazda Sharlon Pace sigurno će nagraditi igrače i trenera GIovanija Tedesca bogatim premijama jer je i sam nekoć igrao nogomet. Danas je uspješan biznismen koji se bavi turizmom, a kao igrač prošao je nekoliko domaćih klubova prije nego je završio karijeru u Gzira Unitedu.

„U našem nogometu nema puno novca tako da će im UEFA-ina premija za plasman u sljedeće kolo sigurno dobro doći, ali vjerujem da će igrači dobiti neku novčanu nagradu.“

POVRATAK NA NASLOVNICU

(Foto: Pixsell)

 


Tagovi

Siniša OreščaninBassel JradiHajdukGzira UnitedEuropska liga

Ostale Vijesti