Action Images / Carl Recine EDITORIAL USE ONLY.
Action Images / Carl Recine EDITORIAL USE ONLY.

Nije prvi put da se prvak Premier lige odlučuje u zadnjem kolu. Tko je sve osvajao u samom finišu?

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 19.05.24. | 13:22

City je na pragu povijesnog uspjeha i četiri naslova zaredom. Arsenal se nada zaustavljanju tog niza

Englezi kakvi jesu, obožavaju tradiciju i tvrdo se drže ustaljenih normi i pravila. Jedno takvo danas je na rasporedu u Premier ligi, kada se posljednje kola igra u istom terminu – svih deset utakmica starta u 17 sati.

Ako izuzmemo britanski fetiš oko navade, postoji praktičan razlog zbog čega su se u prvom razredu engleskog nogometa odlučili posljednje kolo natrpati u isti termin.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Jedan od razloga, a koji je sada već pomalo zastario, je taj da se osigura sportski fair-play. Naime, ako se dvije ili više momčadi bori za naslov prvaka, euro-pozicije ili ostanak u ligi, igranje u istom terminu bi u teoriji trebalo osigurati da niti jedan klub nema prednost u odnosu na drugi ako, primjerice, nekome uslijed promjene rezultata zatreba remi umjesto pobjede.

Moderna tehnologija znači da momčadi tijekom utakmice mogu doznati rezultat s druge bitne im utakmice te što im rade rivali, što povećava dramu. Ovo je dan kada se informacije u Premier ligi najbrže filtriraju, vijesti i aplikacije s rezultatima se živčano osvježavaju i to se ustvari samo po sebi pretvorilo u dodatnu draž koja pogoduje današnjim multi tv-prijenosima.

Doduše, Premier liga se na taj korak odlučila od sezone 1995./1996. kada se oformila liga 20.

A ova nedjelja je jedna od posebnijih u toj povijesti, budući da će Man. City po peti put krenuti loptom s centra u času kada prvenstvo u posljednjem kolu još uvijek nije riješeno. Na pamet odmah pada nezaboravni pogodak Sergija Agüera u sezoni 2011./2012. koji je zabio QPR-u u finišu utakmice i tako pogurao Građane do trofeja ispred omraženog gradskog rivala Uniteda. Slično je pošlo za nogom i Ilkayu Gündoganu koji je u sezoni 2021./2022. zabio za preokret protiv Aston Ville i prelazak preko ciljne ravnine prije Liverpoola. Građani su slavili protiv West Hama i Brightona u sezonama 2013./2014. odnosno 2018./2019. za naslove prvaka.

A niti United nije zaobišao stres posljednjeg kola. Tri od 13 naslova prvaka pod paskom Alexa Fergusona stigla su u posljednjem kolu, 1996. su do krune stigli protiv Middlesbrougha, 1998./1999. su završili ispred Arsenala, a u sezoni 2007./2008. ispred Chelseaja.

U sezoni 2009./2010. Fergusonov United je u zadnje kolo ušao s bodom zaostatka za Chelseajem Carla Ancelottija. Fergijevi izabranici su isprašili Stoke s 4-0, ali Chelsea je na Stamford Bridgeu demolirao Wigan s 8-0 i tako sebi osigurao naslov prvaka, a usput zaustavio niz Vragova na tri uzastopne titule engleskog prvaka.



Tagovi

Premier ligaManchester CityArsenalManchester UnitedChelseaAlex FergusonCarlo Ancelotti

Ostale Vijesti