Reuters/Andrew Couldridge
Reuters/Andrew Couldridge

Ničija nije do zore gorjela: Ten Hagu otkaz, dva su kandidata za nasljednika

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 28.10.24. | 13:04

Nizozemcu je presudio 1-2 poraz od West Hama

Konačno su navijači Uniteda i to dočekali: Erik ten Hag više nije trener Uniteda! Epilog je to još jedne mučne trenerske gaže na Old Traffordu, a uprava je prelomila nakon 1-2 poraza od West Hama u devetom kolu Premier lige.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Nizozemac je u ponedjeljak ujutro obaviješten da nakon dvije i pol godine odlazi iz Uniteda, a njegova ostavština jest 14. mjesto Premier lige, 660 milijuna eura skupih pojačanja i dva, ne baš previše važna trofeja (Liga kup 2023. i FA Cup 2024).

Dano je nadmenom Ten Hagu dovoljno vremena, pet prijelaznih rokova u kojima je slagao momčadi po svom ukusu, praktički neograničen budžet, a nikakav iskorak United nije napravio pod njegovom paskom. Hodnicima Old Trafforda ne da nije zamirisao onaj šampionski miris iz Fergusonove ere, već se proširio ustajali vonj neuspjeha i novog kruga razočaranja.

U svojoj prvoj sezoni, nizozemski trener je vodio Crvene vragove do trećeg mjesta u Premier ligi i osvojen je Liga kup, prvi trofej nakon šest godina.

Prošle sezone se United mučio na domaćem i europskom frontu pa je iz Lige prvaka ispao već u grupnom dijelu natjecanja, a u Europsku ligu se kvalificirao tek osvajanjem FA Cupa.

Ovog ljeta je vrhuška kluba promijenjena, operativne funkcije zauzela je INEOS grupa predvođena Jimom Ratcliffeom i nakon detaljne analize, dogovoreno je da će klub nastaviti suradnju s Ten Hagom. United je prije toga u razmatranje uzeo Thomasa Tuchela, Mauricija Pochettina, Roberta De Zerbija, Thomasa Franka i Kierana McKenne.

Na kraju tog procesa ipak je, iz nekog razloga, dana podrška 54-godišnjem Nizozemcu koji se grčevito držao argumenta da su njegova dva osvojena trofeja veliki progres, iako su mnogi isticali kako je rezultatski United stagnirao, a igrački nazadovao.

Na kraju je potrošio strpljenje svojih poslodavaca koji si nisu učinili uslugu kada su mu ljetos aktivirali jednogodišnje produženje ugovora, valjda opijeni pobjedom nad Man. Cityjem u finalu FA Cupa samo mjesec dana ranije.

Sada je na novoizabranoj sportskoj sekciji kluba – izvršnom direktoru Omaru Berrardi i sportskom direktoru Danu Ashworthu, da pažljivo izaberu Ten Hagovog nasljednika.

Potencijalni kandidati se znaju, a dva imena su favorizirana: Gareth Southgate i Xavi. Pored njih spominju se i Ruben Amorim, Edin Terzić i Thomas Frank. No prije toga će par tjedana za dokazivanje dobiti klupska ikona Ruud van Nistelrooy koji je postavljen kao privremeno rješenje. No, tko zna, možda se pokaže uspješnijim od svog sunarodnjaka...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Premier ligaManchester UnitedErik ten Hag

Ostale Vijesti