HNK Đakovo Croatia/ Josip Regovic/PIXSELL
HNK Đakovo Croatia/ Josip Regovic/PIXSELL

Nevistićev brat: „Igrao sam s Vidovićem, ali navijat ću za Đakovo, a Dinamo vidim u drugom krugu Lige prvaka“

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 11.09.24. | 08:00

Stipe Nevistić (31) ponosan je na svoga brata, a nećete vjerovati, povod za ovaj razgovor nije nam bio - Ivan

Nogomet je u đakovačkoj obitelji Nevistić zapisan u genetskom kodu. Aktualni golman Dinama - Ivan - ostvario je daleko najveći uspjeh na sportskom planu, ali Đakovčanima bomboni ispadaju iz usta kada se spomenu i stric Blaž koji je također bio vratar, otac Ante, nekadašnji stoper, a posebno donedavni oslonac kultnog niželigaša iz srca Slavonije - HNK Đakovo Croatije - još jedan golman u nizu, Ivanov brat Stipe. Starije generacije će se prisjetiti nekadašnjeg Jedinstva i njegovog stadiona koji je ratnih 90-ih često bio dom prvoligaških utakmica, a sada će Pazarište ugostiti još jednog sudionika najboljeg razreda domaćeg nogometa - Goricu. Utakmica Hrvatskog kupa između Slavonaca i Turopoljaca na rasporedu je 11. rujna od 16.30.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Tim smo povodom razgovarali upravo sa Stipom. Stariji brat Dinamovog golmana i sam je do prije dvije godine još stajao među vratnicama đakovačkog kluba. Sada se okrenuo poslovnoj karijeri zbog koje je, zapravo, i morao reći zbogom onoj sportskoj.

"Radio sam dosta još dok sam branio, a kako je vrijeme odmicalo postajalo je sve ozbiljnije, opseg posla se povećavao i sve sam teže stizao na treninge i utakmice. Budući da sam se odlučio posvetiti se poslu, morao sam prestati s nogometom. Ali i danas pratim Đakovo koliko stignem. Bio sam na nekim utakmicama, ali kako često radim upravo vikendom i posao me odvede u razna mjesta, ne mogu doći na svaku", govori nam Stipe.

Pretpostavljamo da ćete na ovu s Goricom ipak stići?

"Brat Krešo mi je već najavio da Gorica stiže i da idemo, tako da ću sigurno doći. Osim toga, nekad davno, dok sam igrao za Dugo Selo, igrao sam upravo s Rajkom Vidovićem. On je tada bio već dosta stariji, a ja sam tek kretao, tako da će mi biti drago i njega susresti nakon toliko dugo vremena", prisjeća se Stipe, koji nam je usput otkrio da je u toj momčadi Dugog Sela bio i aktualni trener hrvatskih prvaka - Sergej Jakirović. Zapravo, Transfermarkt nas podsjeća da su se upravo i Vidović i Jakirović umirovili upravo u tom klubu 2015. godine. S druge strane, Stipi je tada bilo tek 22 godine te je kasnije branio još za Lučko, Dragovoljac, Cibaliju i na kraju svoje rodno Đakovo u kojemu se umirovio.

HNK Đakovo CroatiaHNK Đakovo Croatia


Đakovo Croatia danas je u 3. NL - istok i sigurno nije favorit protiv prvoligaša, ali Kup je uvijek bio najposebnije natjecanje. Mogu li Đakovčani do senzacije?

"Vidjet ćemo. Naravno da navijamo za Đakovo, a što mogu učiniti, to moraju pokazati na terenu. Mislim da je Gorica ipak fokusirana više na prvenstvo tako da je pitanje s kakvim će sastavom istrčati na ovoj utakmici i tu može biti prilika za Đakovo. Kup je uvijek pun iznenađenja pa ne bi bilo čudno da ga i ovdje vidimo, ali teško mi je točno procijeniti."

Inače, Đakovo Croatia je zapravo mladi klub nastao 2012. spajanjem gradskih rivala Croatije i Đakova (bivšeg Jedinstva), zbog financijskih problema u kojima su se klubovi te 2012. nalazili. Trenutno 'mladić' nastupa u 3. NL istok, što ne zvuči pretjerano lijepo, osobito kada se sagleda povijest njegovih roditelja. Jedinstvo je osnovano 1962., a Croatia 71. godine i uvijek su bili respektabilni niželigaši. Ambicije kluba su, otvoreno će nam reći njegovi čelnici, daleko veće. Sezona je tek krenula, trenutno su na osmom mjestu, vratili su nekoliko 'svoje djece', a ciljaju na prvo mjesto i kažu: "polako, bit će."

"Prošle sezone im je dobro išlo pa su nažalost posustali pred kraj. Nadam se da će ove godine izboriti ulazak u rang više jer mislim da je treća liga već jedan puno respektabilniji rang, kako za pratiti, tako i za djecu u klubu, za nove generacije", prokomentirao je s nama Stipe nadanja.

HNK Đakovo CroatiaHNK Đakovo Croatia

Jasno, morali smo se kratko dotaknuti i Dinama, odnosno, brata Ivana. Cijela obitelj je ponosna na njega i za razliku od mnogih drugih obitelji, Nevistići se ne hvale na sva zvona njegovim uspjesima, nego ga puštaju da na miru radi ono što najbolje zna.

"Sigurno da pratimo sve utakmice, osobito sada kada bude Liga prvaka, ali više preko TV-a. Ne idemo toliko često na njih jer ne stignemo zbog opsega posla u firmi, ali kada uspijemo, odemo."

Jesu li Nevistići dinamovci pa je lakše pratiti bratove uspjehe u plavom dresu ili?

"Jako sam mlad branio za Osijek, tako da još od tada nekako drugačije gledam na sve to. Tada mi je, naravno, Osijek bio najdraži klub, ali trenutno nemam neke zagrižene preference, a tata je uvijek više naginjao Dinamu. Ali nemamo vatrene navijače niti jednog kluba, haha."

Kakva je onda procjena sezone Modrih i gdje vidite brata u budućnosti?

"Mislim da će Dinamo uzeti i prvenstvo i Kup, ima daleko najkvalitetniju momčad od svih u ligi, a što se Europe tiče, mislim da bi drugi krug bio jako dobar uspjeh i za brata i za Dinamo. A što se Ivana tiče, jako je zadovoljan na Maksimiru i mislim da će tu ostati dugoročno. Ako dođu neke druge prilike, vidjet ćemo, ali ne vidim ni po čemu da bi on htio otići osobito sada kada će igrati i Ligu prvaka. Mislim da je jako sretan u Dinamu i Zagrebu."

Ima li ponekad bratskih podbadanja ili savjetovanja o golmanskom 'zanatu'?

"Haha, našalimo se uvijek, ali ja da savjetujem njega? Nemam ja njega što više naučiti", bratski je zaključio naš sugovornik.

 Josip Regovic/PIXSELL Josip Regovic/PIXSELL




Tagovi

Croatia ĐakovoIvan NevistićGNK DinamoHrvatski nogometni kupHNK GoricaRabuzinovo Sunce

Ostale Vijesti