Neverlusen lovi savršenu sezonu, Kramarić Europu, Juranović na pragu ispadanja

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 18.05.24. | 08:01

Danas će se s početkom u 15.30 odigrati posljednje kolo njemačke Bundeslige...

Danas oko 17.30 saznat ćemo rasplet posljednjeg kola njemačke Bundeslige. Prvak je odavno poznat. Bayer Levekusen prekinuo je 11-godišnju vladavinu Bayerna i okitio se prvim naslovom prvaka u povijesti. Apotekari su u cijeloj sezoni zabilježili tek šest remija i ako danas pobijede Augsburg, naših Diona Drene Belje i Kristijana Jakića, koji je siguran u sredini (ima minimalne šanse za osmo mjesto koje bi moglo donijeti plasman u Konferencijsku ligu) i k tome se nalazi u očajnoj formi (četiri poraza u nizu), postat će prvi klub u povijesti Bundeslige koji je prvenstvo završio bez poraza. Dakle, Apotekari ne igraju samo za prestiž već i za ispisivanje povijesti!

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Bayern ima čak 15 bodova zaostatka za prvakom, a još uvijek može ostati bez drugog mjesta koje osim prestiža nosi i potencijalno mjesto u Superkupu, ako Bayer Leverkusen svlada Kaiserslautern u finalu DFB-Pokala.

Bavarci imaju, doduše, dva boda više od Stuttgarta i za drugo mjesto im je dovoljan i bod (osim ako Stuttgart ne pobijedi Borussiju Mönchengladbach sa 16 razlike). No, problem je što Stuttgart na domaćem terenu dočekuje sigurnu od ispadanja Borussiju M., a Bayern gostuje kod sedmog Hoffenheima koji mora pobijediti kako bi izborio plasman u Konferencijsku ligu, a potencijalno i plasman u Europsku ligu (moguže i Ligu prvaka), ako Eintracht na domaćem terenu izgubi od Leipziga, a Kramarićev sastav još nadoknadi tri gola zaostatka za Eintrachtom.

Nijemci će iduće sezone imati sigurno pet klubova u Ligi prvaka (Bayer, Bayern, Stuttgart, RB Leipzig i Borussia Dortmund), a, možda i šestog – ako Borussia Dortmund svlada Real Madrid u finalu Lige prvaka (što navijači Dinama nikako ne žele).

To šesto mjesto u Europskoj ligi, a možda i Ligi prvaka uzet će Eintracht ako na domaćem terenu ne izgubi od Leipziga, ali i u slučaju poraza, ako Hoffenheim ne pobijedi Bayern i nadoknadi tri gola zaostatka za Eintrachtom koji će sezonu završiti minimalno sedmi.

Osim Hoffenheima (i Eintrachta) za sedmo mjesto se bori Freiburg, ako pobijedi Union u Berlinu (koji se grčevito bori za ostanak), a Hoffenheim na domaćem terenu izgubi od Bayerna. To sedmo mjesto bi moglo donijeti i Europsku ligu, ako Bayer osvoji duplu krunu, što znači da bi osmi klub išao u playoff Konferencijske lige. Situacija se ne bi mijenjala niti u slučaju da Bayer osvoji DFB-Pokal, a Borussija Dortmund Ligu prvaka – sedmi klub bi išao u Europsku ligu, a osmi u kvalifikacije za Konferencijsku.

Za to osmo mjesto, koje bi moglo donijeti Europu, još se bore Heidenheim (deveti), Augsburg (10.) i Werder Bremen (11.)

Posebno zanimljiva je borba za ostanak. Posljednja dva kluba ispadaju, a 16. ide u kvalifikacije za ostanak protiv trećeplasiranog kluba iz Bundeslige II (Fortune Düsseldrof). Darmstadt je sigurni drugoligaš, a Köln vjerojatni. Köln naime mora svladati Heidenheim uz nadu da će Union na domaćem terenu izgubiti od Freiburga i još nadoknaditi zaostatak od četiri gola razlike u odnosu na Union (osim ako Köln ne zabije pet golova, onda im je dovoljno nadoknaditi i tri gola). U tom slučaju još ne bi bili sigurni jer bi morali igrati dodatne kvalifikacije protiv Fortune.

Union može izbjeći doigravanje ako pobijede Freiburg, a Mainz (i)li Bochum ne pobijede na gostovanjima kod Wolfsburga (Mainz) ili Werdera (Bochum). Dobra vijest za Mainz i Bochum je ta da su Wolfsburg i Werder sigurni od ispadanja, a Werder ima tek teoretske šanse za osiguravanjem playoffa konferencijske lige.

Postoji i još jedan nerealni scenarij za osiguravanje Unionovog ostanka, ako klub Josipa Juranovića pobijedi s 12 golova razlike, a Mainz remizira protiv Wolfsburga.



Tagovi

BundesligaUnion BerlinHoffenheimBayernBayer LeverkusenFreiburgEintracht Frankfurt

Ostale Vijesti