Nepoznati Island: Treniraju u kućama, a nakon studenog nogomet se više ne igra

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 11.06.17. | 08:03

Zube im popravlja izbornik, golman im je režirao poznatu islandsku TV emisiju, bodri ih „Tolfan“, a na Euru se deset posto ukupne populacije nakratko preselilo u Francusku.

Idući suparnik Hrvatske u kvalifikacijama za Euro, Island, doista je fascinantna zemlja. Budući da je Hrvatska već nekoliko puta igrala protiv Islanđana u zadnjih nekoliko godina, hrvatski mediji potrošili su litre i litre tinte pišući o njihovim nogometašima i o državi općenito, ali pokušali smo izvući još deset nepoznatih činjenica o hladim sjevernjacima.

1. Kakav otac, takav sin

Island je 1996. godine odigrao prijateljsku utakmicu protiv Estonije, a na njoj je debitirao jedan od najboljih islandskih nogometaša svih vremena Eidur Gudjohnsen. Ušao je u igru umjesto svog oca Arnora postavši prvi otac i sin koji su igrali na istoj međunarodnoj utakmici.

2. Zube im pregledava šef

Islandski izbornik Heimir Hallgrimsson je kvalificirani zubar koji je još uoči Europskog prvenstva povremeno radio u struci. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj morao se ostaviti „fuša“ jer je ostao jedini izbornik po odlasku njegovog partnera Larsa Lagerbacka.

3. Nogometne kuće

Nogomet se na Islandu trenira u kućama! Da, dobro ste pročitali – u kućama! Tako naime zovu natkrivene travnjake. U državi postoji 11 potpuno zatvorenih terena koje koriste kad zima zaoštri. Riječ je o klasičnim nogometnim terenima koji su pokriveni kupolama kako bi štitili nogometaše od vremenskih elemenata.

4. Nakon studenog nogomet se više ne igra

Nogometaši u desetom mjesecu stavljaju ključ u bravu jer je prehladno. Pri početku zime uvjeti za nogomet više nisu regularni i jednostavno se prebace na druge aktivnosti. Jedini takav slučaj dogodio se 2013. godine kad je u goste došla Hrvatska u baražu za odlazak na Mundijal u Brazilu i odigrala 0:0.

5. Imaju najviše grijanih terena po glavi stanovnika

Na Islandu postoji čak 22 terena s ugrađenim grijanjem travnjaka. To je inače ogroman trošak i mnogo razvijenije nogometne zemlje nemaju ih toliko, a kamoli Island, koji nije baš poznat kao nogometna velesila.

6. Izbornik zubar, golman redatelj

Hannes Halldorson relativno kasno započeo je nogometnu karijeru jer je imao ogromnih problema s ozljedom ramena. Vrijeme u bolnici iskoristio je kako bi se posvetio svojoj drugoj ljubavi, a to je režija. Režirao je poznatu islandsku televizijsku seriju „Atvinnumennirnir okkar“, koja prati život profesionalnih sportaša sa Islanda.

7. Bodri ih „Tolfan“

Islandski navijači zovu se „Tolfan“ što se može prevesti „12. igrač“ jer su produžena ruka svojoj nacionalnoj momčadi na travnjaku. Klub navijača osnovan je 2007. godine kojima je jedina ideja bila privući navijače na nogometne stadione barem kad su utakmice reprezentacije. Danas su sila s kojom treba računati, a njihov navijački poklič s Eura bio je hit na društvenim mrežama za vrijeme SP-a.

8. Dres ima ušiven moto u okovratniku

Kad se pojavio novi dres reprezentacije naišao je na podijeljena mišljenja, navijačima je bio odvratan ili su bili oduševljeni, ali nije bilo sredine. „Afirmacijska skupina“ oduševljena je jer dres na okovratniku ima ušiven moto nacionalne reprezentacije, nešto kao Barcin slogan „mas que un club“, ali Islanđanima piše „fyrir Island“, odnosno „za Island“

9. Lopovi su uživali dok je bio Euro

Islandski lopovi provodili su se kao nikad za vrijeme Europskog prvenstva, naime oko 30 tisuća Islanđana, malo manje od deset posto populacije, otputovalo je u Francusku. Toliko navijača jedva bi ispunilo prosječan europski stadion, ali kako Island ima samo 332,529 stanovnika, riječ je o doista impresivnoj brojci.

10. Na cesti nećete vidjeti prosjaka

Posljednja nepoznanica o Islandu bit će nenogometna jer je, kako smo već spomenuli, doista riječ o fascinantnoj zemlji, a i dosta bogatoj. Naime, na cesti nećete vidjeti prosjaka, djelom jer stopa nezaposlenosti vrlo mala i jer svi imaju za naše pojmove dosta dobra primanja, a djelom jer je jednostavno prehladno i smrzli bi se. Cijene su restoranima su dvostruko veće nego u Hrvatskoj, a na meniju je uglavnom riba. Bakalar se jede šest dana u tjednu… Stoga našim navijačima savjetujemo da se dobro obuku, napune novčanike i ponesu tablete za spavanje, jer će im rani zalazak sunca poremetiti bioritam…

(Foto: Action Images)

Pripremio: Andrija Vuković

 


Tagovi

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvoHrvatska nogometna reprezentacijaIslandska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti