Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Nema se tu što duljiti, jedino bitno je – pobijediti!

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 22.08.24. | 08:00

'Prvo poluvrijeme' Rijekine utakmice sezone igra se na Rujevici s početkom u 20 sati (Max Sport 1), a pravdu će dijeliti Španjolac koji je nedavno sudio ogled Ružomberok - Hajduk (0-0I), odnosno Mallorca - Real Madrid (1-1)

U većini najava nogometnih utakmica mogu se pročitati iste stvari. Krene se, jasno, s time tko je spreman, a tko ne, nastavi s formom takmaca, a usputno se ubaci pokoja zanimljiva crtica iz povijesti te zanimljiv statistički podatak nije poznat široj nogometnoj javnosti. Najava ogleda Rijeke i Olimpije ipak će se malo razlikovati, jer riječ je o okršaju koji determinira uspješnost sezone i koji je sve samo ne ‘običan’. Nije to samo još jedna utakmica, običan četvrtak, uobičajen dan u uredu. Nije riječ o tri boda za koje svi znaju da će ih se negdje nesretno izgubiti, a negdje sretno dobiti, riječ je o dvjema utakmicama koje mijenjaju apsolutno sve. Od bankovnog računa kluba, vjere u trenera, tržišne vrijednosti igrača, a onda i poteza koji će uslijediti. I koji će se prilično razlikovati ovisno o ishodu. Naravno, ako se sve završi onako kako na Kvarneru to priželjkuju, onda nekih prevelikih briga nema, ali ako se kojim slučajem Đalović i njegovi vojnici ne uspiju u svojem pohodu ma Konferencijsku ligu, u tom slučaju teško je čak i približiti, a kamoli stvar po stvar objasniti što će se dogoditi i kakav će niz lančanih reakcija uslijediti.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Doduše, doigravanje za Konferencijsku ligu nije jedna utakmica, a taman i da prvi ogled na Rujevici završi s 5-0, to ne znači da se sa slavljem može krenuti. Ovakve utakmice se ne pobjeđuju iskustvom, kvalitetom ili srećom, ovakve utakmice pobjeđuju se srcem i karakterom. Možda nekima zvuči deplasirano, možda će neki na tu tezu samo okrenuti očima, ali to je zaista tako.

Olimpija je vrlo dobra momčad. Imaju glavu i rep, u svakoj liniji imaju po jednu ‘ekstra klasu’, a posebno je dojmljiv i taj njihov strateg koji je u prvih osam utakmica na klupi Zmajčeka ostvario sedam pobjeda i dva remija. Prošlog vikenda slavlja u domaćem prvenstvu ‘koštao’ ih je Luka Menalo koji je u 78.minuti bio precizan i tako postavio konačnih 2-2 u ogledu Olimpije i aktualnog prvaka Celja. Trener Zmajčeka je dobro poznato nogometno ime, Victor Sanchez onomad je bio igrač Real Madrida, a prije dolaska u Ljubljanu vodio je nekoliko klubova od kojih se ipak malo više ističe Betis. Nigdje nije ostvarivao neke velike uspjehe, nisu njegovi rezultati takvi da se dolazak u Sloveniju može okarakterizirati šokantnim, ali netko s takvim iskustvom i tako bogatim CV-om naprosto je bio prilika koju ljudi iz Olimpije nisu mogli propustiti. I, ako ćemo suditi prema onome što je dosad njihov novi trener pokazao, očito je da nisu pogriješili.

Slovenski kolege ističu kako je Olimpija nakon ‘ohoho’ godina ponovno moćna. U momčad su uložena velika sredstva, igrači kadar je zaista dobar, a jednom igraču predviđa se da bi uskoro mogao čak postati i najveći izlazni transfer u povijesti kluba i tako s trona svrgnuti Nigerijca Ezekiela Hentyja. Ako vam je to ime zazvonilo, taj Henty je onaj na kojeg mislite. Bivši igrač Osijeka prije osam i pol godina otišao je iz Olimpije u moskovski Lokomotiv, ali dojam je kako visine koje su mu se predviđale ipak nije dosegao. Danas igra u Izraelu, 31 mu je godina, ali tih pet milijuna eura koliko su Rusi za njega platili uskoro bi moglo biti dovoljno tek za srebro jer je mladi stoper Marcel Ratnik (20) netko koga već neko vrijeme prate europski velikani.

Ključan duel, dakle, mogao bi biti između dva 20-godišnjaka, Ivanovića na jednoj te Ratnika na drugoj strani. Iako je Slovenac zaista dobar u svojem poslu, Ivanović je također jedan od važnijih ratnika Đalovićeve vojske. Priča s Royal Uniona je ozbiljna, pregovori traju, ali svi znaju da napadača iz HNL-a ne prodaju pogoci u domaćem prvenstvu, već u Europi. Kramarić nije postao najveći izlazni transfer u povijesti Rijeke zbog pet pogodaka Lokomotivi ili osam Zmaju iz Blata, već jer je rušio Feyenoord hat-trickom i jer je čudesno zabio Lyonu. Ivanović, ako želi ostvariti veliki, unosni inozemni transfer, neće morati samo zabijati u prvenstvu, već će to morati raditi u Europi. Eto, neka ove sezone krene od Olimpije...

Kad smo se već dotakli gostiju, valja reći kako nije Ratnik jedini ratnik koji će prijetiti riječkoj vojsci. Njihov gol čuva Vidovšek, inače jako dobar vratar za kaznene udarce, ofenzivni veznjaci su im Reda Boultam (pamtimo kada iz vremena kad je nosio dres Istre 1961), Raul Florucz (donedavni član Lokomotive) te Nemanja Motika (bivši igrač Bayerna i Crvene zvezde), dok je u vrhu napada stasiti Ivan Durdov koji je nekoć bio stanovnik Rijeke, ali tada nije zabijao u bijelom dresu, već onom crvenom momčadi s Krimeje. Zanimljivo, prije samo četiri godine je za Olimpiju igrao Ivan Močinić, danas jedan od pomoćnika Radomira Đalovića (primarno pomoćnik Vjeke Miletića u juniorskoj momčadi), a jedini igrač koji je otada i dalje dio slovenskog velikana je ranije spomenuti vratar Vidovšek.

Rijeka, objektivno gledajući, Slovence mora pobijediti. Jer, da skratimo priču, bolja su momčad. Da, Slovenci ulažu, imaju ambiciju, žele i oni igrati Europu, ali Rijeka je za njih – stepenicu iznad! No, morat će se Riječani dobro spremiti, prostudirati svaki prekid i svaku individualnu naviku svojih protivnika, biti koncentrirani svih 180 minuta i znati u svakom trenutku što im je činiti na terenu. Jer, znamo to svi, u nogometu ne pobjeđuje uvijek onaj bolji. Uostalom, da je tako, Rijeka bi se sada spremala za Molde, ne za Olimpiju.

S punim tribinama ili iza zatvorenih vrata, po kiši, suncu ili ledu, ujutro ili navečer, kad je vani 0 ili kad je 40 stupnjeva Celzijusa, konstatirali smo već, Rijeka pobijediti mora! Može se razumjeti da postoje oni koji su ljuti zbog povećanja sezonskih ulaznica, ali ovog četvrtka oni kojima Rijeka nešto znači bi tu ljutnju ipak trebali staviti na čekanje, odjenuti dres, uzeti šal ruke uzeti šal i onda s tribina pružiti podršku svojim miljenicima. Rijeka s njima i bez njih nije ista momčad, to svi znaju, a to jako dobro znaju i sami navijači. Pa, eto, ako je zaista Rijeka ta koju oni bodre, ako je klub ispred svega, onda neka to pokažu. Da bi se Olimpija prošla, pogrešaka ne smije biti, a koliko je ‘prvo poluvrijeme’ u europskim pretkolima bitno Riječani su osjetili najbolje na svojoj koži.

Nije ovo ‘sad ili nikad’ ili ‘all-in’ kao kod nekih drugih, Rijeka je bila u Europi, a i bit će u godinama koje dolazi, ali ovakva prilika, s rumunjskim drugoligašem i onda ‘susjedom’ s čijim si mentalitetom dobro upoznat, se naprosto ne smije propustiti. Rijeka ovo može, Rijeka ovo mora. I tu je cijeloj priči kraj.

Očekivani sastavi:

Rijeka (4-1-4-1): Zlomislić – Smolčić, Galešić, Radeljić, Devetak – Petrovič – Pašalić, Hodža, Fruk, Janković – Ivanović

Olimpija (4-2-3-1): Vidovšek – Silva, Ratnik, Muhamedbegović, Sualehe – Agba, Doffo – Florucz, Pinto, Motika – Schwaizer

Utakmica se igra s početkom u 20 sati (Max Sport 1), sudačka šestorka dolazi iz Španjolske, a predvodit će ju Cesar Soto Grado koji je nedavno sudio ogled Ružomberok – Hajduk (0-0), dok je u La Ligi dijelio pravdu na ogledu Mallorce i Real Madrida (1-1).



Tagovi

HNK RijekaRijekaOlimpijaOlimpija LjubljanaKonferencijska liga

Ostale Vijesti