REUTERS/Marcos Brindicci
REUTERS/Marcos Brindicci

Nekadašnji igrač Bayerna i Juventusa odbio petrodolare i potpisao za klub za kojeg su igrali Lovrek i Del Piero

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 26.08.24. | 09:10

Iako u Down Underu sezona tek treba početi, čudesnim nastupom u Kupu već se istaknuo Marin Jakoliš

Iako nogomet u Australiji vjerojatno ne spada ni među pet nacionalnih sportova, ne može se reći da se u tamošnjoj A ligi ne mogu vidjeti neki dobri igrači te da se ne mogu pogledati zanimljive utakmice. Prošle sezone pod povećalom je uglavnom bio Adelaide United zbog 'čuda od djeteta' Nestoryja Irankunde koji je ljetos transferiran u Bayern za 5.6 milijuna eura, dok će ove sezone nogometni fanatici ponajviše pratiti utakmice najpoznatijeg tamošnjeg kluba Sydney FC-a koji je sada angažirao kultnog Brazilca koji je odmah po dolasku u Australiju postao i najveće ime lige.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Novi igrač momčadi čiji su napad nekoć predvodili Kruno Lovrek i Alessandro Del Piero sada je postao 33-godišnji Brazilac Douglas Costa. U svojem zenitu, Costa je bio jedan od ponajboljih krilnih napadača na svijetu, ali otkako je ušao u četvrto desetljeće života, na nogomet je ipak krenuo gledati kao sekundarnu stvar. Što, zapravo, i nije toliko čudno, jer igrački se ostvario, baš kao što je zaradio i dovoljno novaca da osigura i sebe i potomke.

Posljednja dva angažmana Costa je imao u LA Galaxyju te Fluminenseu, a iako su ga ljetos u svoje redove zvali i neki klubovi iz Saudijske Arabije, on se zahvalio na petrodolarskoj ponudi te je svoje talente odlučio odnijeti u Australiju. S novim klubom potpisao je dvogodišnji ugovor, a svoju odluku objasnio je porukom kako je kvaliteta života ipak za njega u ovom trenutku najvažnija stvar.

A liga počinje za nešto manje od mjesec dana, s tim da su klubovi već sada 'u punom pogonu'. Kao i u nekim drugim zemljama, u Australiji prvo krene kup-natjecanje koje na neki način posluži kao priprema za nadolazeću sezonu, s tim da je Sydney FC već neko vrijeme 'na odmoru' budući da su u prvom kolu kupa upisali poraz od niželigaša Oakleigha.

Iako iznenađenja u kup natjecanjima nisu ništa novo, za jedan preokret i slavlje blagog favorita u drugom kolu najzaslužniji je Marin Jakoliš, bivši igrač Hajduka i Angersa koji je prošle sezone igrao za Melbourne City FC, da bi ga prije početka nove sezone kao slobodnog igrača u svoje redove doveo Macarthur.

Zanimljivo, Jakoliš je za svoju novu momčad debitirao protiv – hrvatske momčadi! O'Connor Knights FC klub je osnovan 1997. godine od strane hrvatske zajednice u Canberri, dres im krase crveno-bijeli kvadratići, a iako je riječ o polu-profesionalnom klubu, prošlosezonskim rezultatima izborili su plasman u glavnu fazu Australskog nogometnog kupa. Iako su protiv Macarthura pružili dobar otpor, gosti su na kraju očekivano slavili, s tim da je za drugi pogodak svoje momčadi asistirao rođeni Šibenčanin Jakoliš. Sjajnu formu Jakoliš je potom nastavio i u drugom kolu Kupa gdje je njegova momčad odmjerila snage s Newcastle United Jetsima, a iako su domaćini vodili prvo 2-0, a onda i 3-2, s dva prekrasna pogotka u 71. i 75. minuti Jakoliš je svojem Macarthuru donio pobjedu. Osim njega je dvostruku strijelac za gostujuću momčad bio i Valère Germain, nekoć sjajni napadač Monaca i Marseillea.

Izuzmemo li brojne Australce hrvatskog podrijetla, Jakoliš je u ovom trenutku jedini hrvatski nogometaš u A ligi. No, sada kad je stigao Brazilac Douglas Costa, A liga mogla malo 'narasti' pa tako u svoje redove privući još pokojeg znatiželjnika poput Jakoliša…. (G)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Douglas Costaaustralska nogometna ligaAustralijaSydney FC

Ostale Vijesti