Marko Lukunic/PIXSELL
Marko Lukunic/PIXSELL

Nebo se plavi, šampanjac se hladi: Dinamo naslov može osvojiti u subotu

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 06.05.24. | 08:01

U subotu 11. svibnja Dinamo bi mogao osvojiti 25. naslov prvaka Hrvatske i 35. ukupno.

Aktualni hrvatski prvak Dinamo sinoć možda nije zaslužio pobjedu, no, kada u jednoj sezoni u četiri međusobna susreta protiv najvećeg konkurenta za titulu osvojiš 10 od 12 mogućih bodova, onda se ne može reći da Dinamo nije zaslužio osvojiti naslov. Naravno, ne može se reći niti da ga Rijeka nije zaslužila osvojiti. Sopićeva momčad ove sezone igrala je vjerojatno najbolji nogomet u ligi, u derbiju sezone nadigrala je Dinamo, ali nije pobijedila, nije iskoristila brojne prilike. U ključnom dijelu sezone Riječani su upisali dva vezana poraza i tako, vjerojatno, ostali bez drugog naslova prvaka u svojoj povijesti. S druge strane, Dinamo je u ključnom dijelu sezone, kada više ne postoji pravo na kiks, bio najbolji. Plavi su pobjeđivali sve redom, u gostima su (dva puta) svladali Hajduk, sinoć i Rijeku na Rujevici te tri kola prije kraja imaju velikih, čini se nedostižnih četiri boda prednosti...

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Da je Rijeka uspjela zabiti još jedan gol (ili ne primiti drugi) prednost Dinama bila bi jedan bod. Iako bi Plavi imali lakši raspored od Rijeke (kojoj slijede dva teška gostovanja) prvenstvena utrka i dalje bi bila otvorena. Ovako, Rijeka mora svladati Varaždin i Osijek u gostima, potom i Slaven Belupo na Rujevici, a Dinamo mora zabilježiti dva kiksa. Problem za Rijeku jest taj što Dinamo u idućem kolu na vjerojatno ispunjenom Maksimiru dočekuje Osijek, a potom igra protiv dvije najslabije momčadi lige - Slaven Belupa u Koprivnici (u kojoj Dinamo tradicionalno uvjerljivo pobjeđuje) i Rudeša u Maksimiru u posljednjem kolu. Prema tome, šanse za Rijekin naslov svedene su na puku teoriju...

Dosta je realnije da Dinamo već u idućem kolu osvoji svoj 25. naslov prvaka Hrvatske i 35. naslov prvaka ukupno. Naime, u 17 sati Varaždin i Rijeka igraju u Varaždinu svoju utakmicu 34. kola. Ako Rijeka taj dvoboj ne pobijedi, Dinamo bi s pobjedom nad Osijekom pobjegao pratietlju na +6 ili +7 što bi, s obzirom na bolji međusobni omjer s Rijekom, bilo dovoljno da Dinamo dva kola prije kraja proslavi titulu.

Doduše, kada bi Rijeka dobila Varaždin, a Dinamo se poskliznuo protiv Osijeka, Sopićeva momčad bi se približila Plavima na -1 ili -2. No, s obzirom da u pretposljednjem kolu Plavi gostuju u Koprivnici, a Rijeka u Osijeku (koji se bori za četvrto mjesto) i dalje bi Riječani imali težak zadatak nadoknaditi zaostatak za Dinamom.

Dakle, Riječanima ne preostaje ništa drugo nego pobijediti u preostale tri utakmice, nadati se 'čudu' i, prije svega, fokusirati se na Kup u kojem se ponovno susreću s Dinamom.

Sezona je, za oba pretendenta za naslov, ionako već sada uspješna. Kako god da završi... (N.R.)

Raspored Dinama i Rijeke do kraja sezone:

34. kolo (11. svibnja)

Varaždin - Rijeka, 17.00

Dinamo - Osijek, 19.30

35. kolo (18. i 19. svibnja)

Slaven Belupo - Dinamo, 19.10 (18. svibnja)

Osijek - Rijeka, 19.30 (19. svibnja)

36. kolo (25. svibnja)

Dinamo - Rudeš, 19.00

Rijeka - Slaven Belupo, 19.00



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoHNK RijekaRijekaHrvatska nogometna ligaHNL

Ostale Vijesti