Ne igraju se samo Euro i Copa America: Poznati polufinalisti prvenstva Oceanije!

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 23.06.24. | 08:30

Aktualni viceprvaci ispali u skupini, u polufinalu sraz - dva domaćina!

Europsko prvenstvo u Njemačkoj približava se kraju grupne faze natjecanja, Copa America u SAD-u počela je u petak, a krajem idućeg tjedna saznat ćemo prvaka Oceanije, odnosno OFC Nations Cupa.

 Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

S obzirom na to da se Australija još 2005. priključila AFC-u (Azijskoj krovnoj organizaciji) pod okriljem OFC-a natječe se 11 FIFA-inih članica, sve redom iz najdonjeg doma FIFA-ine rang ljestvice.

Sedam reprezentacija ostvarilo je direktni plasman na OFC Nations Cup (Novi Zeland, Papua Nova Gvineja, Nova Kaledonija, Solomonski Otoci, Tahiti, Fidži, Vanuatu. Posljednjeg sudionika (Samou) dale su dodatne kvalifikacije u kojima su još sudjelovali Kukovi Otoci i Tonga, 200. reprezentacija svijeta. Američka Samoa povukla se iz natjecanja i prije početka kvalifikacija, a Nova Kaledonija prije početka turnira. Tuvalu i Kiribati, iako su članovi OFC-a, nisu članovi FIFA-e te nemaju pravo igranja ovog natjecanja.

Ovo natjecanje pokrenuto je 1973., no u prvih 13 godina odigrana su samo dva turnira. Od 1996. do 2004. čak pet izdanja, ovo (11. ukupno) bit će prvo nakon 2016. budući da je turnir koji se trebao 2020. održati u Novom Zelandu otkazan zbog korona virusa.

Novi Zeland je branitelj naslova (iz 2016.) i najtrofejnija oceanska reprezentacija s pet zlata i jednim srebrom. Slijede ih Australci s četiri zlata i dva srebra, no Australci su kroz povijest sudjelovali na šest izdanja natjecanja i izgubili su samo dvije utakmice, u finalima 1998. i 2004. kada je u finalima, oba puta s 1-0, slavio Novi Zeland.

Jedina reprezentacija koja je osim Novog Zelanda i Australije osvojila zlato je Tahiti 2011. na Solomonskom Otočju. Ova bivša francuska kolonija ima još tri srebrna, a drugi su još bili Nova Kaledonija (dvaput), Solomonsko Otočje i Papua Nova Gvineja (jednom).

Tekuće, 11. izdanje natjecanja održava se u dvije otočne države, Vanuatuu i Fidžiju, s time da je završnica pripala Vanuatuu (Port Vili). Zanimljivo, ove dvije reprezentacije susrest će se u polufinalu. Vanuatu je svladaop Solomonske Otoke s 1-0 i unatoč porazu od Novog Zelanda 0-4 prošao dalje (ta skupina je imala tri sudionika zbog povlačenja Nove Kaledonije), a Fidži je osvojio svoju skupinu B (Suva) s maksimalnih devet bodova i gol-razlikom 15-2. Fidži je s 5-1 svladao Papuu Novu Gvineju, s 9-1 Samou i s minimalnih 1-0 Tahiti.

Tako da će jedan od domaćina natjecanja izboriti plasman u svoje prvo finale. Vanuatu je domaćin ove polufinalne utakmice, no Fidži je na turniru iskazao zavidnu formu, te ima dva najbolja strijelca dosadašnjeg dijela turnira, Roya Krishnu i Thomasa Dunna.

U drugom polufinalu susreću se stari znanci, Novi Zeland i Tahiti. Aktualni prvak osvojio je svoju skupinu s maksimalnim učinkom i gol-razlikom 7-0, a Tahiti je prošao dalje zbog bolje gol-razlike od aktualnog viceprvaka Papue Nove Gvineje.

Utakmice polufinala igraju se u srijedu (26. lipnja) u 11 i 15 sati po hrvatskom vremenu. Finale i utakmica za treće mjesto na rasporedu su u nedjelju 30. lipnja. (N.R.)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.






Tagovi

novozelandska nogometna reprezentacijaFidži

Ostale Vijesti