Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon 24 godine Hrvatska je ponovno na Svjetskom prvenstvu u futsalu

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 16.04.24. | 20:49

U dramatičnoj utakmici odigranoj u prepunom Draženovom domu Hrvatska je izborila svoj drugi plasman na Svjetsko prvenstvo u futsalu koje se u rujnu i listopadu ove godine održava u Uzbekistanu.

Hrvatska je unatoč 2-0 vodstvu (ukupnih 5-2) strepila do zadnje sekunde ne bi li ostvarila ono što su generacije hravtskih futsal igrača sanjale. Plasman na drugo Svjetsko prvenstvo u povijesti, prvo nakon Gvatemale 2000. Naime, Poljaci su se u posljednjoj četvrtini utakmice vratili iz rezultatskog zaostatka, no treći pogodak nisu zabili. Hrvatska je potpuno zasluženo nakon 3-2 i 2-2 izborila plasman u Uzbekistan.

Futsal Vatreni danas su odigrali jednu izvrsnu utakmicu, borili su se kao lavovi, a dvoboj su mogli riješiti puno ranije. No, poljski vratar držao je Poljake na životu, a gosti su u završnici dvoboja uspjeli izjednačiti. Ne i preokrenuiti.

Utakmica je odigrana u ispunjenom KC Dražen Petrović u kojem je više od tri tisuće gledatelja (bilo je i poljskih navijača) pjesmom i navijanjem ispratilo Futsal Vatrene na svoje drugo Svjetsko prvenstvo u povijesti.

Prvih pet minuta prošlo je u klasičnom ispitivanju snaga. Hrvatska je dobro kombinirala pokušavajući stvoriti višak preko Antonija Sekulić, no gostujući kapetan Tomasz Kriezel dobro se nosio s našim pivotom. Poljaci nisu igrali onako strašan presing kao u prvom poluvremenu prve utakmice. U prvih 10 minuta obje reprezentacije pokušavali su ugroziti suparničke vratare udarcima s distance i poludistance. Za našu reprezentaciju probali su Sekulić te dva kapetana Franco Jelovčić i Dario Marinović, a kod Poljaka najopasniji su bili Mikolaj Zastawnik, Michal Kubik i Kacper Sendlewski.

Što je poluvrijeme više odmicalo to je borbena hrvatska više stezala obruč oko šesterca gostiju. Probao je u dva navrata Marko Kuraja, ali mu Michal Kaluža brani pokušaje. Ipak, u 16. minuti ništa nije moglo spasiti Poljake. Sekulić je primio loptu, ubacio na peterac, a današnji kapetan natrčava i udarcem iz prve matira nemoćnog Kalužu za zasluženo vodstvo Hrvatske.

Hrvatska je u tim trenucima mogla u potpunosti dotući grogirane Poljake. Jelovčić je pucao, a loptu je zamalo iz blizine u gol skrenuo David Mataja. Ogromnu priliku za udvostručenje prednosti Jelovčić je imao u pretposljednjoj minuti prvog dijela, primio je loptu u šestercu, osvojio duel, ali umjesto u mrežu pogodio je - gredu!

Deset sekundi prije isteka prvog dijela, Marinović je rolicama izbacio svoje čuvare, ali Kaluža mu ovaj put brani udarac.

Hrvatska je na odmor otišla sa zasluženom prednosti od 1-0, a mogla je voditi i uvjerljivije...

Futsal Vatreni u jednakom ritmu otvaraju drugo poluvrijeme, a u 22. minuti David Mataja propustio je iskoristiti dva nevjerojatna zicera. Marinović je probio lijevu stranu i pucao iskosa, Kaluža brani, ali lopta dolazi do Mataje koji puca iz neposredne blizine, ali poljski vratar fantastičnom reakcijom čuva svoja vrata. Kuraja potom uzima loptu, dodaje do Mataje, no Kaluža i treći put u razmaku od deset sekundi brani udarac hrvatskih napadača.

Ubrzo se bude i Poljaci. Bivši nogometaš Waldemar Sobota poucao je iskosa, no Zoran Primić je siguran kao i nekoliko trenutaka kasnije kod udarca Macieja Jankowskog.

Dvije velike šanse za Hrvatsku propustio je i Duje Kustura, posebno opasna bila je kada je izbio sam pred Kalužu, ali sjajni poljski vratar skida i taj udarac. No, kada nisu mogli zabiti naši igrači, jesu - poljski. Doduše, najviše zasluge za dugi gol Hrvatske ima Marinović koji je driblingom probio čuvara na lijevoj strani, matirao Kalužu, ali loptu u vlastitu mrežu skreće Pawel Kaniewski. I da nije, Hrvatska bi vjerojatno zabila jer se na suprotnoj stativi nalazio usamljeni Sekulić.

Poljska je trebala nadoknaditi tri gola zaostatka te se usmjerila na igru s golmanom igračem, a to je ostvarilo jako puno prostora Hrvatskoj da dokrajči Poljake iz tranzicije. No, gol iz tranzicije primila je - Hrvatska. Jankowski je povukao kontru i odapeo, Primić brani, lopta se odbija do Kaniewskog, no i njegov udarac hrvatski vratar brani. Kod trećeg pokušaja ipak nije mogao ništa. Piotr Skiepko iz blizine gura loptu u mrežu i vraća Poljake u život.

Bacili su Poljaci sve karte u napad, sijevalo je sa svih strana, no fenomenalni Primić poskidao je brojne udarce od kojih su najopasniji bili pokušaji Raszkowskog i Kubika.

Nešto više od dvije minute prije kraja utakmice, Kristijan Postružin nespretno je nagazio na Szadurskog nkoji je s terena iznesen na nosilima. Postružin je zaradio isključujući žuti karton te se Hrvatska morala braniti s igračem manje. Poljaci su ubacili još i golmana-igrača te su s dva igrača više u polju uspjeli izjednačiti golom Kubika minutu prije kraja.

No, Hrvatska je do kraja uspjela zadržati prednost i plasirati se na prvo svjetsko prvenstvo nakon 24 godine čekanja!

Hrvatska - Poljska 2-2 (3-2 - rezultat prve utakmice)

KC Dražen Petrović, Zagreb. Gledatelja: 3.300

Strijelci: 1-0 Marinović (16., Sekulić), 2-0 Kaniewski-ag (30., Marinović), 2-1 Skiepko (32.), 2-2 Kubik (40.)

Hrvatska: Primić, Čerkol, Jelovčić, Postružin, Sekulić, Bašković, Mužar, Kustura, Vukmir, Marinović, Jurlina, Mataja, Kuraja, Đuras

Poljska: Kaluža, Kubik, Skiepko, Zastawnik, Kriezel, Nawrat, Madziag, Sendlewski, Kaniewski, Mrowiec, Szadurski, Raszkowski, Jankowski, Sobota

Suci: Černi (Češka), Pelissier (Francuska), Cep (Češka)

Žuti kartoni: Sekulić, Postružin, Kuraja (Hrvatska) /Zastawnik (Poljska)

Crveni karton: Postružin (Hrvatska)



Tagovi

FutsalfutsalHrvatska futsal reprezentacijapoljska futsal reprezentacijasvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024

Ostale Vijesti