REUTERS/John Sibley
REUTERS/John Sibley

Naklon za Matjaža Keka: Slovenija, Engleska i Danska prošle dalje, Hrvatska i službeno ispala s Eura!

uto. 25.06.24. | 22:50

Gledali smo dvije jako loše utakmice u zadnjem kolu skupine C, a na kraju tri momčadi slave prolaz

Nakon što je Slovenija odigrala 0-0 protiv Engleske više nema niti matematičkih izgleda da se hrvatska reprezentacija plasira u osminu finala. Nažalost, nada kako bi Engleska mogla pobijediti Sloveniju s tri razlike, a Danska poraziti Srbiju, što bi produžilo "život" hrvatske reprezentacije za još 24 sata, posve se rasplinula.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Reprezentacija Engleska kao pobjednik skupine C, Danska kao drugoplasirana, a Slovenija s trećeg mjesta izborili su nastup u osmini finala Eura u Njemačkoj, dok je ispala Srbija, jer su obje utakmice posljednjeg kola završile bez pogodaka.

Slovenija je tako prvi put u povijesti izborila plasman u nokaut fazu na velikom natjecanju i igrat će u osmini finala ili protiv Portugala ili protiv pobjednika skupine E. Danci će u osmini finala na Njemačku, Englezi čekaju trećeg iz skupine D ili E.

Slovenski izbornik Matjaž Kek poslao je na travnjak i treći put istu početnu postavu, dok je Gareth Southgate u odnosu na dvoboj s Dancima ostavio na klupi Trenta Alexander-Arnolda, a na njegovu poziciju ubacio Conora Gallaghera.

No, Kekov pokretni obrambeni zid je otupio sve pokušaje engleskih napada, a i Slovenci su bili ti koji su u začetku utakmice djelovali ambicioznije, kad je u pitanju postizanje pogotka. Tako je u 6. minuti pucao Benjamin Šeško, ali nije to bila "bomba" pa je Jordan Pickford lakoćom obranio.

U drugoj polovici prvog dijela utakmice Engleska je bila opasnija. U 27. minuti je Phil Foden pokušao asistirati za Harryja Kanea, ali je engleski kapetan zakasnio. U 31. minuti je Kane došao do prostora za udarac, ali dobro postavljeni Jan Oblak nema problema s tom loptom. U 35. minuti je iz slobodnog udarca s 30-ak metara izravno pokušao Foden. Činilo se da bi Oblak mogao biti na mukama, ali je slovenski kapetan i tu loptu lakoćom ukrotio.

U 40. minuti su Englezi bili najbliže pogotku. Ubacio je Kieran Trippier. Gallagher je promašio loptu glavom, a Kane koji je uklizao je za dužinu stopala bio prekratak.

Od početka drugog poluvremena Englezi su zagospodarili loptom. Kobbie Mainoo koji je ušao u igru je unio živost u vezni red Southgateove momčadi. Stvorili su engleski nogometaši nekoliko obećavajućih situacija, ali nisu došli u čistu priliku. Njihovi pokušaji su ili bili neprecizni, ili su završavali u slovenskom bloku. Ono što je i prošlo, Jan Oblak je lakoćom hvatao.

Rijetko su Kekovi "ratnici" prelazili u napadačku polovicu. Obrana im je bila čvrsta i pokretljiva, pravovremena u reakcijama pa Englezi nisu imali prevelike koristi od posjeda koji je bio uvjerljivo na njihovoj strani.

Na kraju su Englezi najveću prijetnju u drugom poluvremenu imali u sučevom dodatku. Odlično izvedenu akciju koja je krenula s lijevog boka završio je Cole Palmer udarcem s ruba kaznenog prostora na desnoj strani, ali je Jan Oblak još jednom sigurnom intervencijom spriječio pogodak.

Skupina C ovog Eura ostat će upamćena po tome da nijedna reprezentacija u grupnoj fazi nije uspjela postići više od jednog pogotka.

Engleska - Slovenija 0-0

Köln: RheinEnergieStadion. Sudac: Clément Turpin

Nogometaši Danske i Srbije također su remizirali bez golova čime su Danci završili natjecanje na drugom, a Srbija na posljednjem mjestu ljestvice.

Time su Srbi okončali nastup na prvenstvu, dok su Danci drugi i u osmini finala će igrati protiv Njemačke. Taj je dvoboj na rasporedu u subotu od 21 sat. Slovenija je treća na ljestvici, ali je kao i Danska osigurala prolaz među 16 najboljih. Danska i Slovenija su imale identične brojke nakon tri utakmice sve do bodova u kvalifikacijama zbog čega je Danska zauzela poziciju ispred (bili su čak i u istoj kvalifikacijskoj skupini).

Premda je Srbiji igrala samo pobjeda u ogledu protiv Danske ostavila je iza sebe prilično beskrvnu utakmicu s možda tek jednom dobrom prilikom. Danska je bila bolja u prvom dijelu, a nakon toga je čuvala remi i mirno privela susret kraju.

Danska je u svakom slučaju ostavila bolji dojam u prvom dijelu, ali se i ona mučila kako probiti dvostruki suparnički blok. Ipak, u nekoliko slučajeva u tome je uspjela, a najbolja šansa Danaca bila je ona u 21. minuti. Nakon pogreške srpske obrane Eriksen nije čekao ni sekunde, već je pucao s 18 metara. Lopta je išla u kut srpskih vrata, ali krajnjim naporom je pogodak spriječio Rajković.

U 32. minuti šansu je imao i prvi danski napadač Hojlund. Iskosa s 15 metara je pucao u bliži kut, ali je opet dobro postavljen bio srpski vratar Rajković. Posljednja šansa Danaca dogodila se u 39. minuti kada je Wind s 15 metara mogao daleko ozbiljnije zaprijetiti, ali se poskliznuo prije udarca i prilično promašio.

U 32. minuti šansu je imao i prvi danski napadač Hojlund. Iskosa s 15 metara je pucao u bliži kut, ali je opet dobro postavljen bio srpski vratar Rajković.

U pomalo dosadnoj igri bez pravih prilika prolazilo je vrijeme do 81. minute. Vlahović je tada ukrao loptu, a Mitrović je iz teške situacije pucao pored vratnice. U samoj završnici Srbija je pokušala na silu doći do pogotka vrijednog osmine finala. Tražila je Srbija jedanaesterac u 83. minuti, pokušali su još Vlahović i Milinković-Savić, ali ostala je daleko od pogotka i prolaza dalje.

Danska - Srbija 0-0

München: Allianz Arena. Sudac: François Letexier




Tagovi

EUROEuro 2024Engleska nogometna reprezentacijaSlovenska nogometna reprezentacijaDanska nogometna reprezentacijasrpska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti