Najveći luzeri prijelaznog roka: Rasprodali pola momčadi, a onda škrtarili! Možda Luđak i nije tako lud?

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 31.08.15. | 18:53

Teško je shvatiti čelnike Marseillea i ono što (ni)su napravili ovog ljeta...

Kada je Marcelo Bielsa u ljeto 2014. godine preuzeo Marseille, navijači tog slavnog kluba bili su prilično uzbuđeni. Znali su da na klupi dobivaju „luđaka“, ali i čovjeka koji je Athletic Bilbao doveo do finala Europske lige. Vjerovali su na jugu Francuske da možda čak i mogu zaprijetiti bogatom PSG-u, a ako ništa, da će ih Bielsa sigurno vratiti na nogometnu kartu Europe.

I doista, Marseille je lani igrao jako dobar nogomet. Nizali su pobjede, no u ključnim trenucima ipak popustili. Na koncu je četvrto mjesto bilo razočaranje, jer značilo je da nema ništa niti od Lige prvaka. Početak nove sezone bio je buran. Prvo kolo donijelo je domaći poraz od Caena, a nakon toga i odlazak Bielse!

Jednostavno, Argentincu je dojadilo. Čelnici s Velodromea željeli su „i ovce i novce“, a tako naprosto ne ide. Još prije godinu dana vidjelo se da nešto ne štima na relaciji klupa – klupski uredi. Bielsa je tada dobio pojačanja, ali ne ona koja je želio. Zato je i dugo vremena u potpunosti ignorirao Doriu i Batshuayia.

Nakon što je Marseille ostao bez Lige prvaka, bilo je jasno da će ostati i bez nekih glavnih zvijezda. Ali takav egzodus rijetko tko je mogao očekivati. Prvo su bez odštete, u ulozi slobodnih igrača, otišli Andre-Pierre Gignac u meksički Tigres, te Andre Ayew u Swansea.

Još bi to nekako Bielsa pregrmio, no razočaralo ga je i puštanje Gilberta Imbule, te Dimitria Payeta. Prvi je otišao u Porto za 20.000.000 eura, drugi kod Bilića u West Ham za 12.000.000 eura. Očekivalo bi se da klub barem dio sredstva uloži u nova pojačanja, no Marseille to nije učinio.

Točno, Bielsi je dovedeno nekoliko imena, primjerice Javi Manquillo iz Atletica, Lass Diarra iz Lokomotive Moskve, Abou Diaby iz Arsenala... Međutim, poštena odšteta plaćena je tek za Karima Rekika, talentiranog nizozemskog stopera dovedenog iz Man Cityja za 5.000.000 eura.

Bielsa je izgubio volju i živce, te u svom stilu hladnokrvno poručio "zbogom". Došao je Michel, bivši trener Seville i Olympiacosa, a nekoć igračka legenda Real Madrida. I krenuo sa 6:0 protiv Troyesa. No to je prije bio tek „pozitivni šok“, jer španjolskog stručnjaka čeka puno neizvjesnosti.

Naime, za uspješan start gazde su ga „nagradili“ novim prodajama. Florian Thauvin je otišao u Newcastle za 18.000.000 eura, a danas je objavljeno kako je Velodrom napustio i Mario Lemina, čiju će posudbu Juve platiti oko šest milijuna eura. Istina, reagirao je Michel ekspresno i pronašao, rekli bismo, adekvatne zamjene u Remyju Cabelli i Lucasu Silvi. Ali opet su to tek posudbe...

Marseille tako ima gotovo 60 milijuna eura u blagajni, no djeluje poput nekakvog slabašnog člana Serie A. Oni obično sastavljaju rostere „zbrda-zdola“, raznim posudbama i otpadcima... Gignaca, Ayewa, Payeta i Thauvina, tog fenomenalnog napadačkog kvartete s lani kombinirano 43 gola i 26 asistencija, više nema. Nema niti njihovih „čuvara“, talentiranih radilica iz sredine, Imbule i Lemine...

Kako dalje? Jurnjavu za PSG-om više nitko ne spominje, prejak se čini i Lyon, a bome i Monaco. Mogla bi to biti teška sezona za jedne od najvatrenijih navijača u Francuskoj. A da stvar bude gora, u cijeli cirkus „uklopio“ se i Michel. On želi Adebayora i(li) Gameira što možemo shvatiti budući da nema prave alternative za Gignaca. No danas se pojavila priča da vrbuje Victora Valdesa. Što će mu on, zaista nam nije jasno. Ako je nešto vrijedno ostalo u ovom osiromašenom Marseilleu, onda je to Steve Mandanda. Možda Bielsa ipak i nije toliko lud?

(Foto: Action Images)


Tagovi

Marcelo BielsaMichelMario LeminaGiannelli ImbulaFlorian ThauvinDimitri PayetAndre AyewAndre-Pierre GignacMarseille

Ostale Vijesti