Rich Storry-USA TODAY Sports
Rich Storry-USA TODAY Sports

Najveći je donio odluku, tko je rekao da romantike u nogometu više nema?

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 26.09.24. | 09:43

Leo se, izgleda, vraća doma...

Kad bi postojao okrugli stol nogometnih velikana, nema smisla isticati da bi on bio jedno posebno mjesto koje bi plijenilo pažnju čak i onih kojima nogomet nije najvažnija sporedna stvar na svijetu. Istina je da svako malo u odabrano društvo dođe neki novi genijalac, da se mora napraviti mjesta za neki novi stolac, ali iznad svih, na onom kaljevskom stolcu i obasutim zlatom, sjedi samo jedan. I na njegovom mjestu nitko drugi ne može ni blizu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Pele, Maradona, Cristiano, Zidane, Cruyff, Kaiser Franz, R9… Nogometni velikani, nogometna božanstva. Ali, nitko nikada kao On.

Lionel Messi, realno gledajući, najveći je nogometaš svih vremena. Možda čak i sportaš. Osvojio je sve što se osvojiti moglo, briljirao na svakoj pozornici, da bi onda prošlog ljeta, usprkos Carte blancheu kojeg je imao pred sobom od Saudijaca, odlučio prihvati poziv Davida Beckhama i preseliti put Miamija.

Život je, nema nikakve sumnje, puno elegantniji i lagodniji na Floridi nego u arapskoj pustinji, ali da mu ne bi bilo dosadno, Becks se brzo potrudio da Messiju društvo prave neka dobri, stari znanci s kojima je briljirao u Barceloni. I Inter Miami sada igra lijepo, dobro, uspješni su u domaćem prvenstvu, a Messi, ako baš ne mora, ona daleka putovanja ipak preskoči. Čak ne mora reći da je problem 'loža', kad je Tata Martino trener, a David Beckham vlasnik kluba, onda otvoreno može reći – ne da mi se.

Kad si najveći, takvo što si možeš dopustiti. Ali, čak i sva ta ljubav koju ima, čak i to što može birati suigrače, trenere, plaću… Sve to bi Davidu moglo pasti u vodu. Jer 'zlatna koka' će uskoro otići, a već sada se zna i gdje.

I ne, nije to Barcelona kako bi mnogi htjeli. Nije ni neki europski klub, pa da ga se može još pokoji put pogledati. Messi će, piše Bild, za godinu dana, kad mu istekne ugovor s Inter Miamijem, svoje talente vratiti u Argentinu i klub u kojem je njegova priča i krenula.

Na stadionu Marcelo Bielsa, gdje Newell's Old Boysi danas igraju svoje domaće utakmice, Lionel Messi jednog bi dana mogao odigrati svoju posljednju utakmicu u karijeri. U redu, nije da će prestati igrati 'već sutra', ali sama pomisao da je kraj blizu većinu nogometnih fanatika čini bar malo anksioznima. I nebitno sad Barca ili Real, PSG ili Marseille, Juve ili Milan ili Bayern ili United. Nebitno je sve. Ako volite nogomet, volite Lionela Messija. Točka.

"Da se sutra vratim u Argentinu, što bih volio učiniti, igrao bih samo za Newell‘s", riječi su Messijeve iz 2016. godine koje se posljednjih dana recikliraju po društvenim mrežama i sportskim portalima. Nije on od puno riječi, nema tu intervjua, spektakularnih naslova, bombastičnih priznanja, otkrića… Messi je oduvijek bio od više priče na terenu, zbog čega se sve ono što je rekao van njega uvijek puno više analiziralo. Ne možemo sa stopostotnom sigurnošću takvo što ustvrditi, ali Messi vrlo vjerojatno ima manje izjava za medije od pogodaka u karijeri. Da, teško je staviti 'ruku u vatru' za takvu tvrdnju, ali zar stvarno netko misli da je dao više od 840 intervjua?

Dakle, Newell's Old Boysi mogli bi za nešto više od godinu dana postati svjetski praćen klub. Iako je riječ o argentinskom velikanu, ni najveći nogometni znalci 'isprve' ne bi znali tko danas tamo igra, tko je trener, kako stoje u prvenstvu. S druge strane, kada bi došao Messi, sve to će se znati 'u pola dva' ako treba. Jeste li znali za Inter Miami prije Messija? Oni koji odgovore 'da', neka nabroje isti broj igrača Inter Miamija i Real Valadollida, kluba čiji je vlasnik Ronaldo i koji igra u La Ligi. Toliko o tezi da se klub pratio 'zbog Beckhama' i da nije sav taj Inter Miami hajp stvorio Messi.

Ergo, Leo je broj jedan, broj dva i broj tri. Onda dolaze svi drugi. Nakon Barcelone i Pariza, potom i 'odmora' u SAD-u, Messija bi se, za sam kraj, moglo vidjeti u argentinskoj ligi, u matičnom mu klubu, s onom debelom, bijelom, 'starinskom' desetkom na leđima. Kakvu je onomad, također u Newell's Old Boysima, nosio 'Mali zeleni'.

Naravno, od Messija nećemo dobiti 'ni da ni ne', ali to nismo ni očekivali. Dobit ćemo neki novi spektakularan pogodak pa izjave svih oko njega kako je on 'najveći' i kako bi svi htjeli da 'zauvijek ostane'. On? Osmjeh u bradu, pogled usmjeren prema podu pa pravac svlačionica. Onako kako to radi već 15-ak godina.

Newells? Na prvu, rekli bismo teško, ali kad sve karte stavimo na stol, nekako se to idealno uklapa u tu njegovu priču. Eto, pa vi recite da romantike u sportu više nema…

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Lionel MessiInter MiamiNewell's Old BoysMLSArgentinaDavid Beckhamnogometni transferi

Ostale Vijesti