Sasa Miljevic/PIXSELL
Sasa Miljevic/PIXSELL

Najveća nada Istre 1961 upao u društvo 10 najboljih kreatora velikih prilika od igrača mlađih od 23 godine

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 16.11.23. | 14:50

Samo su on i Ukrajinac Kvasnjtsia na tom popisu od igrača koji ne igraju u Ligama petice

Mateo Lisica se budi! Velika nada Istre 1961 i aktualni hrvatski U21 reprezentativac netko je od koga u Puli ove sezone očekuju iskorak, a ako je suditi prema njegovoj posljednjoj utakmici u HNL-u, moglo bi se naslutitit da će napokon krenuti opravdavati sva ona velika očekivanja koja od njega imaju u klubu.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Talentirano desno krilo, koje po potrebi može odigrati i na poziciji desnog beka, je u 7.kolu HNL-a nanio Splićanima bolan poraz na Poljudu kad je duboko u sudačkoj nadokandi svojoj momčadi osigurao minimalno slavlje, da bi onda u prošlog vikenda, u derbiju začelja koje se odigralo u Kranjčevićevoj, bio jedan od glavnih aktera u visokom slavlju Istre 1961 protiv Rudeša (4-0). U pobjedu svoje momčadi Lisica je ugradio dvije asistencije, s tim da je malo nedostajalo da upiše i ‘hat-trick’. Njegove sve bolje izvedbe nikome ne prolaze ispod radara, a da je njegov doprinos igri Zeleno-žutih zaista velik sada je potvrdio i CIES.

Naime, Međunarodni institut za sportske studije uvrstio je Lisicu među 100 svjetskih igrača iz 66 liga svijeta koji stvaraju najviše velikih prilika u aktualnoj sezone prema indeksu razvijenom iz baze podataka Wyscouta. Isto tako, Lisica je prema istom parametru među 10 najboljih igrača na svijetu koji imaju 23 godina ili manje.

U obzir su ušli samo igrači koji su odigrali minimalno 630 minuta (Lisica ih je odigrao 617 minuta u HNL-u ove sezone te 90 minuta u Kupu), a jedini igrač koji je uz Lisicu među 10 najboljih kreatora koji imaju 23 godine ili manje je ukrajinski napadač Kvasnjtsia (Rukh).

Prema CIES-u, Mateo Lisica u 90 minuta skupi 1.71 ključno dodavanje te njegov xA (očekivanje asistencije) u prosjeku iznosi 0.30, dok je njegov ukupni index 1.33. Ilja Kvasnjtsia pak ima manje ključnih dodavanja po utakmici (1.39), ali je zato njegov xA nešto bolji (0.46). Na čelu te ljestvice najboljih kreatora mlađih od 23 godine je Nico Williams iz Athletic Bilbaa. On po utakmici ima 1.54 ključna dodavanja (također manje od Lisice), ali je zato njegov xA sjajnih 0.41. Njegov konačan index, koji se ne dobiva na isti način za utakmice La Lige i HNL-a, iznosi 1.89, a bolji od njega su samo Bayernov Leroy Sane (27 godina, index 1.92) te PSG-ov Ousmane Dembele (26 godina, index 2.36).

Istraživanje CIES-a pronađite OVDJE.



Tagovi

Mateo LisicaIstra 1961CIESHNLHrvatska nogometna liga

Ostale Vijesti