Najavljivali bombe od pojačanja i ulazak u elitu, a sada sa zvijezdama propadaju u - Četvrtu ligu!

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 17.04.15. | 13:50

Teški dani za najstariji nogometni klub na svijetu...

Početkom tisućljeća Notts County, najstariji nogometni klub na svijetu osnovan 1862. godine, našao se u financijskim problemima. Jasno, rezultiralo je to i slabijim izdanjima na terenu, pa je momčad s Meadow Lanea 2006. završila na 21. mjestu League Two, odnosno 89. u ukupnom poretku engleskog nogometa, što je bio najslabiji plasman kluba u povijesti.

Ipak, već koju godinu kasnije Magpiesi financijski stoje znatno bolje. U to vrijeme na Otoku se vrtjela priča da će ih preuzeti bogati Katarani, no oni su to demantirali. Vlasnička struktura kluba bila je poprilično zamršena, zbog čega ih je upozorila i Liga. Ali love je bilo, barem se tako činilo...

Naime, u ljeto 2009. u Notts County na mjesto sportskog direktora stiže Sven-Goran Eriksson. Proslavljeni švedski nogometni stručnjak odmah je iz Man Cityja angažirao talentiranog vratara Kaspera Petera Schmeichela, sina slavnog danskog golmana i ikone Man Uniteda, Petera. Uskoro stiže i iskusni Sol Campbell, bivši stoper engleske reprezentacije, Arsenala i Tottenhama.

Eriksson tu ne misli stati, a iz Nottsa tih dana poručuju:

„U sljedećih nekoliko tjedana Eriksson će dovesti četiri ili pet vrhunskih nogometaša, što u slobodnim transferima, što kroz posudbe. Roberto Carlos je na čelu njegove liste, a pregovori već traju. Brazilac želi ogroman novac, no to je najmanji problem.“

Na koncu, niti je stigao Roberto Carlos, niti su stigli Bobo Vieri i Fredrik Ljungberg koji su se također spominjali kao moguća pojačanja. To je razočaralo Campbella koji odlazi nakon samo jedne utakmice, iako je tjedno u tada četvrtoligašu Nottsu trebao zarađivati 40 tisuća funti, a usred euforije čak je najavio da će se iz League Two vratiti u – reprezentaciju!

Eriksson opet ne odustaje, sljedeća priča kojom se Englezi zabavljaju jest mamljenje Davida Beckhama, ali i Roberta Mancinija kojeg Šveđanin želi na klupi. Naravno, niti od tih poslova ništa... Svejedno, Notts dovodi nekoliko manje zvučnih, ali iskusnih nogometaša i suvereno gura u četvrtoligaškom rangu. Eriksson najavljuje ulazak u elitu, među kojom su posljednji puta bili 1992. godine. Činilo se da projekt ipak ima osnove, kada je početkom 2010. klub preuzeo Ray Trew.

No taj engleski biznismen, inače bivši vlasnik Lincoln Cityja, ubrzo je Erikssona upoznao sa činjenicom da Notts ipak nema financijsku moć koja bi podržala njegove ideje. Šveđanin je spakirao kofere i otišao, premda je tek sedam mjeseci ranije potpisao - petogodišnji ugovor.

Na Meadow Laneu ostaju optimistični, ali i svjesni da će im za povratak u najbolji rang trebati puno više. Nakon promocije došli su do League One, gdje u prvoj sezoni jedva opstaju. Iduće je već bolje, sigurno sedmo mjesto. Momčad je kombinacija starih rutinera, čak i nogometaša s iskustvom Premierlige, te mladih talenata posuđenih od najvećih klubova.

Međutim, napretka nema. Mijenjaju se treneri, mijenjaju se igrači, ali Notts je petu sezonu zaredom u 3. ligi, a mogao bi još i niže! Iako je aktualna sezona trebala biti „ta“... Doveli su poznata imena, prije svih to je Alan Smith, nekoć velika nada engleskog nogometa i Leeds Uniteda, kasnije u Man Utd-u. Tu je i Roy Carroll, golman koji je četiri godine proveo na Old Traffordu, ali i provjereni zadnji vezni Hayden Mullins (ex Crystal Palace, West Ham, Portsmouth), te napadač Leroy Lita (ex Reading).

Unatoč njihovom iskustvu, rezultata nema. Četiri kola prije kraja Notts je na 21. mjestu koje vodi u niži rang. Ključni je period sezone, a oni za pobjedu ne znaju više od mjesec dana. Koliko je situacija dramatična svjedoči i angažiranje "5 do 12" Richarda Moniza, bivšeg trenera HSV-a i Salzburga, koji se nedavno povezivao s Hajdukom. 

Nizozemac je dosad odradio dvije utakmice i u obje se morao spašavati poraza. Uspio je odigrati 1:1 kod Yeovila, a onda 1:1 i s Barnsleyem doma, izjednačujućim golom u 92. minuti. Ali Nottsu očajnički treba pobjeda, jedna, dvije, ako ne i tri... U suprotnom, najstariji nogometni klub na svijetu opet će u zadnju skupinu engleskog profi nogometa, još jedan korak dalje od Premierlige, gdje ih nema više od dva desetljeća. A i tada se, 1991/92, zapravo zvala – First Division.

(Foto: Action Images)


Tagovi

izdvajamoRoberto ManciniRoberto CarlosRoy CarrollAlan SmithRicardo MonizSol CampbellSven-Goran ErikssonNotts County

Ostale Vijesti