Reuters
Reuters

Najava sezone - Varaždin: Naći novog Teklića pa barem ponoviti prošlu sezonu

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 19.07.23. | 14:00

Od Varaždina se u novoj sezoni očekuje da nastave gdje su prošle stali. Odnosno, da bez problema ostanu u ligi i pokušaju biti konkurentni svim momčadima u ligi.

Iza momčadi Marija Kovačevića jedna je prilično uspješna sezona. Mnogi su Varaždincima na početku predviđali grčevitu borbu za ostanak, a Varaždin je na kraju kroz cijelu sezonu bio vrlo ozbiljan kandidat za četvrto mjesto i plasman u Konferencijsku ligu koja im je na kraju 'pobjegla' za samo tri boda. Ipak, poraz od Gorice i remi s Lokomotivom u posljednjem kolu gurnuli su ih na šesto mjesto, no, u Baroknom gradu bi svi sigurno potpisali još jednu sličnu sezonu, bez puno stresa i s nekoliko velikih skalpova.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Segment igre na kojom će Kovačević svakako morati poraditi je obrana. Gorica je nakon Šibenika imala drugu najlošiju obranu lige, a da u posljednja četiri kola nisu zabilježili tri 'clean sheeta' možda bi imala i najlošiju. Ključna pitanja pred početak sezone odnose se na ostanke tri ključna igrača Varaždinaca. Olivera Zelenike, kojeg se povezuje s Dinamom i Frana Brodića, najboljeg strijelca momčadi jer Tonio Teklić, nositelj igre Varaždinaca prošle sezone, po svemu sudeći odlazi u Trabzon. Osim zbog Teklića, na kvaliteti momčadi sigurno će se osjetiti i odlasci Davida Puclina, Joze Stanića i Itsukija Urate koji su se vratili s posudbe u Vorsklu (Puclin) i Augsburg (Stanić), odnosno prešao u Maribor (Urata). No, Varaždinci su doveli tri zvučna imena o kojima više u idućem paragrafu...

ŠTO SE PROMIJENILO OD PROŠLE SEZONE?

Rubrika 'dolasci' u redovima Varaždina slična je rubrici 'dolasci', ako iz nje izuzmemo brojne igrače koji su se vratili u Varaždin s posudba (njih devet). Istuki Urata prešao je u Maribor, a lijevu stranu obrane zauzela su dva provjerena lijeva beka, 31-godišnji Karlo Bručić koji je igrao za Cluj i 27-godišnji Antonio Boršić koji je bio kapetan Rudeša. Veliko pojačanje je povratak Ante Vukušića u hrvatski nogomet. Sinjski dijamant već se pokazao na prijateljskoj utakmici protiv Gerrardovog Al Ettifaqa zabivši za pobjedu u 90. S posudba su se vratili Karlo Lukavec i Filip Mekić iz Dugopolja, Hrvoje Crnec iz Aluminija, Bruno Bujan, Ivan Tezacki, Mijan Fotak i Petar Havojić iz Međimurja.

Još ranije smo napisali da su se David Puclin i Jozo Stanić vratili s posudba u svoje klubove, Teklić je prodan Turcima, a u kadru Varaždina više nema Dinamovog Ivana Šaranića i Hajdukovog Luke Skaričića te Venezuelanca Adrisa Herrere. Sve u svemu, u Varaždinu se očekuje još nekoliko promjena od početka sezone...

KAKO SU PROŠLE PRIPREME

Ako izuzmemo 1-3 poraz od prvaka BiH Zrinjskog i težak 2-6 poraz od Maribora, Varaždinci su odradili jako dobre pripreme. S 3-2 pale su Domžale, a pobjede su upisane i u posljednja tri dvoboja. Kecskemeti je pobijeđen s 2-1, Rudeš s 1-0, a onda i Al Ettifaq s 2-1. No, primili su 13 pogodaka u šest utakmica što je pokazatelj da defenzivni problemi iz prošle sezone nisu u riješeni.

Po dva gola zabili su Michele Šego, Fran Brodić i Niko Domjanić, a po jedan Leon Belcar, Noa Vugrinec, Marin Pilj, Tonio Teklić i Ante Vukušić.

NA KOGA OBRATITI POZORNOST

Varaždinci imaju dosta široku i balansiranu ekipu, a osim provjerenih zvijezda (Šego, Brodić, Zelenika, Postonjski, Jelenić), ako uopće ostanu u klubu, očekuje se dodatni iskorak povremenog makedonskog reprezentativca Agona Elezija, te dodatnu afirmaciju mladih talenata Nike Domjanića, Lovre Banovca, Leona Belcara i Noe Vugrinca.

CILJEVI U NOVOJ SEZONI

Ponoviti prošlu! Odnosno, biti siguran od ispadanja, držati se što bliže četvrtom mjestu i, po ako im se pruži prilika, napasti plasman u Konferencijsku ligu. O ambicijama i ciljevima dosta će, doduše, ovisiti s kakvim će kadrom dočekati rujan.

PROGNOZA PLASMANA

Šesto mjesto, posebno ako zadrže Brodića, Šegu, Jelenića, Zeleniku te nađu zamjenu za Teklića. Tada se možda mogu nadati i petom. Varaždin će zasigurno promijeniti kadar u odnosu na prošlu sezonu, no dojam je kako će u predstojećoj sezoni teško ugroziti ostanak u ligi.

VJEROJATNI SATAV ZA PRVO KOLO HNL-A

Varaždin (4-3-3)



Tagovi

NK VaraždinNajava sezone 2023./24.Hrvatska nogometna ligaMario Kovačević

Ostale Vijesti