Foto: Domnik Smolak
Foto: Domnik Smolak

Najava HNL-a - SLAVEN BELUPO: Cilj im je što prije osigurati ostanak, a Zvonarek će biti jedan od najskupljih u povijesti kluba

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 13.07.21. | 18:03

Farmaceuti novu sezonu 1.HNL otvaraju vatrenim krštenjem na Maksimiru protiv Dinama.

U petak nam se vraća 1.HNL, a da ćemo gledati još jednu odličnu sezonu, jasno je već sada. Svakodnevne vijesti iz klubova, pripreme, glasine, transferi i utakmice sjajna su najava za 2021./22.

Nogometaši Slaven Belupa za novu natjecateljsku godinu pripremaju se u Koprivnici. Njihove posljednje prijateljske utakmice, protiv slovenskih momčadi Nafte i Aluminija, dale su nam uvid u kadar momčadi, a u razgovoru s dugogodišnjim igračem, danas koordinatorom Slavena Dejanom Šomocijem čuli smo kakvi su planovi i ciljevi ekipe u novoj sezoni.

Kao momčad koja posljednjih sezona nema rezultatskih imperativa, Farmaceuti su prošlu natjecateljsku godinu već tradicionalno završili kao sedmoplasirani u ligi. U proljeću iza nas, doduše, nisu tako opasno visjeli još od sezone 2013./14., kada su u kvalifikacijama za ostanak u 1.HNL pobijedili ekipu Cibalije. Tek su u pretprošlom kolu, i to ne svojom voljom već uz pomoć Varaždina, saznali da će i tijekom 2021./22. imati prvoligaški status.

Među odabrano društvo hrvatskog nogometa ušli su još 1997., kada im je na putu kroz dodatne kvalifikacije isto tako stajala vinkovačka Cibalija. Slavenaši su u susretu koji se igrao na stadionu u Kranjčevićevoj golovima Gorana Županca i Olivera Drvoseka-Kihasa slavili rezultatom 2:0. Slaven je u prošlosti imao veće ambicije pa su tako kroz kvalifikacije za Kup UEFA-u, Intertoto kup i Europsku ligu u Koprivnici ugostili ekipe poput Aston Ville, Galatasarayja, CSKA Moskve, a posljednji je u Podravini gostovao Athletic Bilbao 2012. godine.

Što se tiče sezone iza nas, Slavenaši su pod trenerom Tomislavom Stipićem dosta oscilirali. Tako su, recimo, dvaput u gostima dobili Goricu, zabili po tri komada Šibeniku i Dinamu, ali u drugom dijelu sezone nisu uspjeli pobijediti nikog iz donjeg dijela tablice izuzev Varaždina, koji je na Apašu pao u posljednjem kolu.

„Slaven je nekada imao jedan od većih proračuna u ligi. Ljudi misle da je situacija ista i danas, ali mi smo sada među četiri zadnja kluba s najmanjim budžetom u 1.HNL. Budžet, međutim, ne mora biti uvjet za neki dobar rezultat. Uvjet je, također, dobra selekcija, jer se i s puno manje novca može napraviti dobar rezultat. Prošle godine je to bilo dosta mučno, nije se znalo hoćemo li ostati u ligi ili ne, ali uspjeli smo. Nadam se da ćemo se ove godine dobro posložiti i da ćemo se čim prije odvojiti od začelja i same borbe za ostanak“, kaže nam u početku Šomoci.

TRENER

Cilj je u novoj sezoni promovirati mlade, domaće igrače, a upravo je zbog toga kao zamjena za Stipića doveden Dean Klafurić, koji ima iskustva rada s mladima. U mlađim momčadima Dinama radio je od 2012. do 2015., a naredne je sezone bio pomoćnik Zorana Mamića u seniorskoj ekipi. Uslijedio je još jedan angažman s mlađim Mamićem, ovog puta u Al-Nassru, da bi tijekom 2017. bio pomoćnik Romea Jozaka u Al-Ainu i Gorici. Nakon toga prelazi u varšvarsku Legiju, gdje je pomoćnik, a u proljeće 2018. glavni trener. Prije dolaska u Slaven, tijekom 2019. vodio je Hrvatski dragovoljac, a tijekom 2020. grčki Ethnikos.

„Projekt je u novoj sezoni što više forsirati domaće, mlade igrače. Mislim da je to jedan pravilan put, da smo mi klub koji mora prodavati i da se moramo najviše oslanjati na vlastiti kadar i vlastitu Školu nogometa. Jako je teško dovesti nekog stranca i prodati ga. Većinom su se u prošlosti prodavali igrači iz Škole nogometa, poput Jajala, Kokalovića, Bubnjića, Katića, Bistrovića i Šarlije. Domaći dečki. Sada imamo puno mladih talenata koji će u budućnosti biti nosioci prve ekipe i, nadam se, kasnije ostvariti transfer. To je ispravan put i na tome se moramo bazirati“, dodaje Šomoci.

NAJBOLJI IGRAČ

Ključni pojedinac u prošloj sezoni kluba bio je 24-godišnji veznjak Nemanja Glavčić. U 35 ligaških nastupa postigao je pet pogodaka i dodao sedam asistencija. Težak milijun eura, trenutno je Slavenov najvrijedniji igrač prema Transfermarktu.

U Miškininoj je već dvije godine, o njegovom se mogućem odlasku dosta priča, a i sam Šomoci potvrdio nam je da bi bilo dobro da se igrači poput Nemanje Glavčića i Karla Lulića prodaju kako bi se napunila blagajna koprivničkog kluba.

O srpskom su se igraču već raspitivali grčki velikali Panathinaikos i AEK, kao i moskovska CSKA, kada je na klupi Rusa još bio Ivica Olić, o čemu smo već pisali. U svakom slučaju, Glavčićev transfer mogao bi biti jedan od najvećih u povijesti kluba. Prvo mjesto još uvijek drži stoper Nikola Katić, koji je 2018. u transferu vrijednom 2.2 milijuna eura sjeverozapad Hrvatske zamijenio škoskim Rangersima.

MLADA NADA

Oko pitanja najvećeg talenta nije bilo dvojbe. Lovro Zvonarek ima tek 16 godina, pogotkom protiv Varaždina u posljednjem kolu prošle sezone postao je najmlađi strijelac u povijesti lige i sigurno je da će, kada već pričamo o izlaznim transferima, i on ostvariti jedan od najvećih ikad u Slavenu.

„Zvonarek je jedan od najvećih talenata u našoj klupskoj prvoligaškoj povijesti. Dečko je sa 16 godina top klasa, ima još nekih nedostataka, ali to je sve samo još manjak zrelosti. Njegov talent i kvaliteta nisu upitni“, zaključio je Dejan Šomoci.

PREDSEZONA

A najveći pokazatelj toga tko će biti dobar, tko će biti spreman za novu sezonu, bile su pripreme, u sklopu kojih su Farmaceuti odigrali ukupno pet susreta. Prvo su u Svetom Martinu na Muri s poljskim Slaskom odigrali 1:1, da bi se potom zaputili na pripreme u Gospić. Običaj je bio pripreme odraditi u Sloveniji, ističe Šomoci, ali ovog su se puta odlučili na domaću lokaciju.

Ondje su odigrali tek jedan susret, pobijedili su momčad Hrvatske udruge Nogometni sindikat rezultatom 1:0, a potom u Sloveniji dobili Radomlje s 2:1. Posljednje dvije utakmice, također protiv slovenskih ekipa, odigrali su na domaćem terenu, u Koprivnici. U prijepodnevnom terminu svladali su Naftu rezultatom 5:1, dok su momčad Aluminija ispratili s 3:1.

FORMACIJA

Dean Klafurić u prethodnim je klubovima najviše volio koristiti taktiku 3-5-2. Momčad ima predispozicije da istu igra i s njima. Naravno, sve ovisi o odlascima, kojih će sigurno biti, vjerojatno će biti i dolazaka, a kako će to u konačnici izgledati – tek treba vidjeti.

Preostale najave pronađite OVDJE.

Piše: Dominik Smolak


Tagovi

Slaven Beluponajava 1.HNLHNLGermanijakHNL najava 21/22

Ostale Vijesti