Reuters/Peter Cziborra
Reuters/Peter Cziborra

Mogu li Basel i AZ iznenaditi favorizirane Fiorentinu i West Ham?

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 11.05.23. | 08:04

Utakmice počinju u 21 sat.

Fiorentina Josipa Brekala u polufinalu Konferencijske lige dočekuje Basel na svom Artemio Franchiju, nakon što je prije toga slavila u dramatičnim okršajima s Lechom iz Poznana i s konačnih 6-4 ovjerila prolazak među najboljih četiri.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U tom okršaju Fiorentina je u prvoj utakmici slavila s komotnih 4-1 na gostujućem terenu, da bi se onda našla u problemu nakon što je Lech poveo s 3-0 u Firenci. No kasnim pogocima Riccarda Sottila i Gaetana Castrovillija, Viole su ipak uspjele osigurati ukupnu pobjedu.

Inače, Fiorentina je izgubila u samo dva od 12 okršaja u Konferencijskoj ligi ove sezone, s tim da je od listopada do travnja uknjižila čak devet uzastopnih pobjeda, a povrh toga igrači Vincenza Italiana su zabili barem tri pogotka u sedam od tih devet susreta.

Uzmemo li u obzir činjenicu da Viole sjede na osmom mjestu talijanske Serie A, jasno je da u Konferencijskoj ligi vide najbolju priliku da zgrabe igranje Europe iduće sezone.

Forma im, međutim, ne ide u prilog. Fiorentina je slavila u tek jednoj od posljednjih sedam utakmica u svim natjecanjima, pa će Italiano morati kod svojih igrača razbuditi onu formu kakva ih je krasila na startu sezone.

Nije niti Basel imao puno mirniju sezonu – švicarski sastav je imao jako zanimljiv četvrtfinalni dvoboj u kojemu se s ukupnih 4-3 provukao pored Nice. Zeki Amdouni i Terem Moffi su Baselu donijeli remi od 2-2 u prvoj utakmici, a onda su se tvrdoglavi Švicarci u uzvratu vratili preokretom pogocima Augustina i Nuhua za konačnih 2-1.

Važno je spomenuti i kako je Basel morao proći tri runde kvalifikacija kako bi uopće stigao u natjecanje po skupinama Konferencijske lige tijekom kojih su padali Crusadersi, Brondby i CSKA iz Sofije. Ono što im, pak, nije pošlo za rukom je preslikavanje europske forme na domaće prvenstvo u kojemu su na petom mjestu.

Očekivane postave

Fiorentina (4-2-3-1): Terracciano - Dodo, Milenković, Igor, Terzić - Amrabat, Duncan - Gonzalez, Bonaventura, Sottil – Jović.

Basel (3-4-2-1): Hitz - Lang, Kasim, Lopez - Ndoye, Xhaka, Burger, Millar - Males, Amdouni – Zeqiri.

Trebalo bi biti zanimljivo i u drugom polufinalu, iako je tamo West Ham favorit protiv AZ Alkmaara. Premda, ne bi se reklo po trenutnoj poziciji u domaćim prvenstvima. Čekićari su na skromnom 15. mjestu, dok je AZ u Eredivisie na četvrtom, sa samo dva boda manje od Ajaxa. Nakon što su u u Premierligi nanizali tri uzastopna poraza, igrači West Hama su sačuvali posao svom treneru Davidu Moyesu svladavši s 1-0 Man. United proteklog vikenda. 

Što se AZ-a tiče, on je 1981. igrao finale Uefinog Kupa prvaka i sigurno da momčad Pascala Jensena ima veliku želju ponoviti taj uspjeh. Hoće li im to poći za rukom protiv osjetno skupljeg i, na papiru, kvalitetnijeg West Hama preostaje za vidjeti.

Očekivane postave

West Ham (4-2-3-1): Areola - Kehrer, Aguerd, Ogbonna, Cresswell - Soucek, Rice - Bowen, Paqueta, Benrahma – Antonio.

AZ Alkmaar (4-2-3-1): Ryan - Sugawara, Beukema, Hatzidiakos, M. de Wit - Clasie, Reijnders - D. de Wit, Mijnans, Brederode - Pavlidis. (pz)



Tagovi

Konferencijska ligaWest HamBaselFiorentinaAZ Alkmaar

Ostale Vijesti